En Sıcak Konular

Dolar 2,46'yı aştı

6 Şubat 2015 16:44 tsi
Dolar 2,46'yı aştı Dolar/TL bankalararası piyasada ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından 2,46'yı aşarak 2,4669'u gördü.

Dolar/TL bankalararası piyasada ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından 2,46'yı aşarak 2,4669'u gördü.

Küresel piyasalarda "güçlü dolar" döneminden geçilirken, 5 Şubat'ta 2,4683 ile tüm zamanların zirvesini gören dolar/TL, bugün bankalararası piyasada güne 2,4388'den başladı. Gün içinde 2,4295'e kadar gerileyen dolar/TL, ABD tarım dışı istihdam verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesinin ardından 2,4669'a kadar yükseldi.

Dolar/TL şu dakikalarda 2,4650 seviyelerinden işlem görürken, avro/TL paritesi de verilerin ardından 1,1456'dan 1,1352'ye kadar geriledi. Güne 2,7979'dan başlayan avro/TL ise pariteye bağlı olarak düşüşe geçti ve şu dakikalarda 2,7940'dan alıcı buluyor.

ABD tarım dışı istihdam verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası açısından önemli olduğuna dikkati çeken analistler, açıklanan verilerin ABD ekonomisinin hem toparlanma hem de istihdam yaratabilme konusunda iyi seviyede olduğuna işaret ettiğini vurguladı.

Analistler, ABD'den gelecek her olumlu verinin dolar/TL'de yukarı yönlü hareketleri tetikleyeceğini, hem gelişen hem de gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı doların güçlü seyrini sürdüreceğini tahmin ediyor.

Dolar/TL'de 2,4680 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini ve bu seviyenin aşılması durumunda 2,50'ye kadar yükselişlerin olabileceğini öngören analistler, olası aşağı yönlü hareketlerde ise  2,4310'un destek  konumunda olabileceğini kaydediyor.

ABD'de tarım dışı istihdam verileri

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre de, tarım dışı sektörler 257 bin kişiye daha iş imkanı sağladı. Bu sonuçla birlikte son 17 yılın en iyi üç aylık performansını gösteren veriye ilişkin beklenti 230 bin düzeyindeydi.  Beklentilerin üstünde açıklanan tarım dışı istihdam artışında sanayi, perakende, inşaat ve hizmet sektörlerindeki işe alımlar etkili oldu.

Veriler, ayrıca işsizlik oranının ocakta daha fazla Amerikalı'nın iş aramaya başlamasıyla yüzde 5,7'ye yükseldiğini ortaya koydu. Beklenti, işsizlik oranının yüzde 5,6 ile önceki ayki seviyesini koruyacağı yönündeydi.

İş gücüne katılım oranı ocakta aylık yüzde 0,2 artışla yüzde 62,9'a ulaşırken, ortalama saatlik ücretler yüzde 0,5 ile beklentinin üstünde yükselerek, Kasım 2008'den bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Bu arada, Aralık 2014 verisi 252 bin kişiden 329 bine, Kasım 2014 verisi ise 353 binden 453 bine revize edildi. Tarım dışı istihdam yapılan revizyonlar ve ocak ayı verisiyle birlikte aylık ortalama 336 bin artarak, Kasım 1997'den bu yana en yüksek üç aylık artışı yakalamış oldu.

Ekonomistlere göre ocak ayı istihdam verileri, iş gücü piyasasındaki güçlenmenin devam ettiğine işaret ederken, bu durumun ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına başlamasına yönelik baskıyı artırabileceği belirtiliyor.

Altın fiyatları geriledi

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı da ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından 3 haftanın en düşük seviyesi olan 1.239,16 dolara geriledi.

Bir süredir küresel ekonomideki zayıf seyir ve merkez bankalarının uyguladığı politikaların yanı sıra Yunanistan ile Avrupa birliğinin henüz bir anlaşmaya varamamış olmasından kaynaklanan endişeler, altın fiyatının yükselmesini sağlamıştı.

Ancak bu gelişmeler beklentileri dolar üzerinden fiyatlanan altın için kalıcı olmadı. Doların diğer para birimleri karşında değer kazanması altın fiyatlarında da satışların görülmesine neden oldu.

Bugün güne 1.264,75 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ayrıca kasım ve aralık ayı verilerinin olumlu yönde revize edilmesiyle sert bir şekilde düşüşe geçti.

Altının ons fiyatı verilerin ardından 1.239,16 dolara gerileyerek 15 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Altının ons fiyatı 15 Ocak'ta 1.225,90 doları görmüştü.

Analistler, teknik olarak altının ons fiyatında 1.250 doların altında kapanış yapılması durumunda 1.210 doların gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

"Altındaki düşüşlere temkinli yaklaşmaktayız"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut konuya ilişkin değerlendirmesinde, tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde artmasının altın sert satış baskısına neden olduğunu söyledi.

Altının ons fiyatında 1.255 doların önemli trend desteği olduğunu kaydeden Karabulut, bu seviyenin aşağı yönlü kırıldığının ifade etti.

Karabulut, altının onsun 1.255 doların altında kalması halinde satış baskısının devamının beklenebileceğini belirterek, "Fakat altının tekrar 1.255 seviyesinin üzerine yükselmesi halinde yeni bir yükseliş dalgası beklenebilir. Her ne kadar altında yükselişe ara verilse de fiziki tarafta alımların hala geldiği gözükmektedir. Bu açıdan altındaki düşüşlere temkinli yaklaşmaktayız" değerlendirmesinde bulundu.

Gram altın tarafına bakıldığında 97,70 TL desteğine doğru geri çekilme görülmesine rağmen tarım dışı istihdam verisi sonrasında dolar/TL'deki yukarı hareket nedeniyle yukarı yönlü deneme yapabileceğini dile getiren Karabulut, altının gram fiyatının 98,80 TL üzerinde tutunması durumunda 101 TL'de yapmış olduğu zirveyi yeniden test edibileceğini aktardı.

Karabulut, "Altının ons fiyatının 1.255 doların üzerinde kalması gram/TL tarafında katalizör olabilecek bir faktör olarak görünmektedir. Anlamlı geri çekilmeler için altının gram fiyatında 97,70 TL desteği kırmalı ve aşağısında kalıcı olmalıdır" dedi.

AA



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,289 µs