En Sıcak Konular

Mahkemeden Ergenekon kararı

6 Şubat 2015 14:42 tsi
Firari 5 sanığın yargılandığı davada savcılığın, Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan ve emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkındaki yakalama emirlerinin kaldırılması yönündeki talebi reddedildi

Dosyası ayrılan firari 5 sanığın yargılandığı Ergenekon davasında savcılığın, sanıklardan Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan ile emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkındaki yakalama emirlerinin kaldırılması yönündeki talebi reddedildi.

Dönemin Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara bağlanan ve temyiz için Yargıtay'a gönderilen Ergenekon davası kapsamında, firari oldukları için dosyaları ayrılarak yeni bir esasa kaydedilen firari sanıklar Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez, Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin yargılanmasına başlandı.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, firari sanıklardan Dalan ve Bakıcı'nın avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan Dalan'ın avukatlarından Azmi Ulu, müvekkili hakkında verilen gıyabi tutuklama ve yakalama kararlarının yasaya aykırı olduğunu belirterek, "Müvekkilimin iddia edilen suçları işlediği hususunda dosyada herhangi bir delil mevcut değildir. İddianame, müvekkilin yakınları ile yaptığı telefon görüşmelerinden ibarettir" dedi. Avukat Ulu, Dalan'ın yakalama kararı ile mal varlığına tedbir konulması kararının kaldırılmasını talep etti.

- "Delillerin hukuki değeri kalmadı"

Bedrettin Dalan'ın diğer avukatı Celal Ülgen de "Bu dava, yargı içine sinmiş alçak bir çetenin kurguladığı bir davadır ve müvekkilim de bu davanın sanığı yapılmıştır. Dosyada iddia edilen suçları işlediğine dair somut bir delil yoktur. Bu davanın alt yapısı kaymış, belirtilen delillerin hiç bir hukuki değeri kalmamıştır" ifadesini kullandı.

Davada yüzlerce yıl ceza verilen sanıkların hak ihlali nedeniyle tahliye edildiği ve haklarında hiç bir tedbir uygulanmadığını hatırlatan Ülgen, mahkemeye gelerek savunmasını yapabilmesi ve bir kanıta varılabilmesi için Dalan hakkındaki yakalama ve tutuklama kararlarının kaldırılmasını, tutuklanmayacağı yönünde garanti verilmesini talep etti.

Sanıklardan Mustafa Bakıcı'nın avukatı Faruk Emre Akın ise asker bir şahıs olan müvekkili hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

- Savcıdan, "tutuklamaların kaldırılması" görüşü

Taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İbrahim Kayapınar, kamuoyunda "Ergenekon davası" adıyla bilinen asıl yargılama dosyasında Anayasa Mahkemesi'nin sanıklarla ilgili, "adil yargılanma haklarının ihlal edildiği" kararına istinaden sanıkların tamamının tahliye edildiğini hatırlatarak, bu karar gözetilerek sanıklar Dalan ile Bakıcı hakkındaki yakalama ve gıyabi tutuklama kararlarının kaldırılmasına, yakalama emirlerinin iadesinin istenilmesine ve tutuklanmayacakları hususunda güvence belgesi verilmesine karar verilmesini talep etti.

Dalan'ın mal varlığına tedbir konulması kararının kaldırılması yönündeki talebin şimdilik reddedilmesini isteyen Savcı Kayapınar, diğer sanıklar Turhan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Debzlelvidze hakkındaki yakalama emirlerinin de tutuklamaya yönelik olduğu için aynı gerekçelerle kaldırılmasını, ancak duruşmaya gelmedikleri için bu sanıklarla ilgili savunma alınıp serbest bırakılmaları için yeniden yakalama emri düzenlenmesini önerdi.

- Mahkemenin ret kararı

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Dalan ve Bakıcı'nın avukatlarının talepleriyle ilgili 18 Ağustos 2014'te ret kararı verildiğini hatırlatarak, kararda belirtilen gerekçelere göre bu aşamada da taleplerin reddine hükmetti.

Dalan'ın mal varlığına konulan tedbirin kaldırılması talebini, sanığın savunmasının alınmamış olması nedeniyle reddeden heyet, sanıklar hakkındaki yakalama infazları ile Ergenekon dava dosyasının Yargıtay'dan dönüşünün beklenmesini kararlaştırarak, duruşmayı 22 Nisan'a erteledi.

AA



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,692 µs