En Sıcak Konular

Maliye vergi kaçıranlara göz açtırmadı

6 Şubat 2015 11:21 tsi
Bakan Şimşek, "2014 yılının tamamında 55 bin 284 mükellef, vergi incelemesine tabi tutuldu" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yılın tamamında 55 bin 284 mükellefin vergi incelemesine tabi tutulduğunu belirterek, incelemeler sonucunda yaklaşık 8 milyar liralık vergi kaybının tespit edildiğini ve buna neden olanlara 16,6 milyar liralık ceza kesildiğini bildirdi.
 
Bakan Şimşek, 2014 yılında yapılan vergi denetimlerinin sonuçlarını AA muhabirine açıkladı.
 
Vergi denetiminin tek çatı altında toplanmasının ardından Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK), hem kayıtdışı ekonominin hem de vergi kayıp ve kaçağının azaltılmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Şimşek, Kurulun, geçen yıl da çalışmalarını etkin şekilde sürdürdüğünü bildirdi.
 
Kurulun, yaklaşık 10 bin vergi müfettişi ile kayıtdışılığa göz açtırmadığını vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:
 
"Geçen yılın tamamında 55 bin 284 mükellef, vergi incelemesine tabi tutuldu. İncelemeler sonucunda yaklaşık 8 milyar liralık vergi kaybı tespit edildi ve buna neden olanlara 16,6 milyar liralık ceza kesildi. Yapılan incelemelerin yaklaşık yüzde 25'inde mükelleflerin bir hesap dönemine ilişkin tüm hesap ve işlemleri kontrol edilmiştir. Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Komisyonlarında ise yaklaşık 640 milyon liralık vergi aslının 530 milyon lirasında mükelleflerle uzlaşma sağlandı."
 
"Denetimlerde etkinlik ve verimlik arttı"
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl, 2013'e göre daha az inceleme yapılmış olmasına rağmen, risk odaklı analiz ve denetimlerle diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan işbirliği ve koordinasyon sonucunda denetimlerin etkinliği ve verimliğinin arttırıldığını bildirdi.
 
Bu sayede mükellef başına tarhı istenen vergi tutarı ile mükellef başına kesilmesi önerilen ceza tutarının, bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 12 arttığını aktaran Şimşek, "Bu ülkede vergi kaçırılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Onun için tüm mükelleflerimizi, vergilerini düzgün ve zamanında ödemeye davet ediyorum" diye konuştu.
 
"İhbarlar titizlikle değerlendiriliyor"
 
Kayıtdışı ekonomi ve organize vergi kaçakçılığı ile mücadeleye yönelik olarak çalışma yürütülen alanları da açıklayan Şimşek, bunlardan en önemlilerinin; tütün ve tütün mamulleri kaçaklığı, akaryakıt kaçakçılığı, lüks oto ithalatı sırasında ödenen ÖTV ve konut kredili gayrimenkul satışı olduğunu söyledi.
 
Öte yandan, kendilerine gelen ihbarlara da büyük önem verdiklerini vurgulayan Şimşek, VDK'nın, ihbar ve şikayetleri değerlendirme konusunda büyük bir titizlikle hareket ettiğini ifade etti. Şimşek, 2014 yılında İhbar ve İnceleme Taleplerini Değerlendirme Komisyonu'na gelen 180 bin 482 evrak hakkında gereken işlemin başlatıldığını sözlerine ekledi.

aa


Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,875 µs