En Sıcak Konular

Japonya'da çalışanlar zorla izne çıkarılacak

5 Şubat 2015 15:29 tsi
Japonya'da çalışanlara yıllık verilen 20 günlük izin hakkını kimse kullanmayınca hükümet zorunlu izin yasası çıkardı. Herkes yılda 5 gün mecburi izne çıkacak

Japonya uzun mesai saatleri ile dünyanın “en fazla çalışan ülkesi” olma unvanından sıyrılmaya çalışıyor. Japon hükümeti çıkardığı bir kanunla çalışanlara mecburi tatil yapma hakkı getirmeye hazırlanıyor. Tasarı hayata geçtiğinde Japonya’da kamu ve özel sektörde çalışanlar yılda 5 gün zorunlu izinli sayılacak. Tatil hakkını kullanmak istemeyenler hakkında ise yasal işlem başlatılacak. Bu kanunun Japon halkında sürekli çalışma sonrası oluşan ruhsal hastalıkların önüne geçmek için çıkartıldığı belirtiliyor.

Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmada, ülkede çalışanların yarısından fazlasının yılda 20 gün olan ücretli izin hakkını kullanmadığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre Japonlar tatil hakkını kullandıkları zaman kendilerinden boşalacak olan iş gücünün patronları tarafından arkadaşlarına verileceğinden endişe duyarak tatile çıkmıyorlar. Japon çalışanlar, “herkes kendi işini kendi yapmalı, geçici de olsa iş bir başkasına yüklenmemeli” diye düşünüyor.

Yomiuri gazetesinde yer alan haberde, Japon hükümetinin çıkardığı bu yeni iş kanununun hemen yürürlüğe gireceği ve 2020 yılında zorunlu tatile çıkartılacak Japonların sayısının yüzde 70’lere varmasının beklendiği vurgulandı. Japon iş kanununa göre bir iş yerinde en az altı ay çalışan Japon işçinin yılda 10 gün ücretli izin kullanma hakkı bulunuyor. Şayet bir işçi aynı iş yerinde aralıksız altı buçuk yıl çalışmış ise bu hak 20 güne çıkabiliyor.

“AŞIRI ÇALIŞMADAN ÖLME”

Japonya’da 90’lı yıllarda artış gösteren, çalışanların ani kalp krizinden hayatını kaybetmesi sebebiyle ‘aşırı çalışmadan ölme’ anlamına gelen ‘karoshi’ terimi ortaya çıktı. Ülkede son yıllarda intihar rakamlarında da artış yaşandı. Polis kayıtlarına göre sadece 2011 yılında 30 bin kişi iş yerine bağlı stres nedeniyle intihar etti. İntihar edenlerin en az 10 bininin ‘aşırı çalışmaya bağlı’ stres sebebiyle yaşamına son verdiği düşünülüyor.

YARIM SAATLİK ÖĞLE UYKUSU

Japon hükümeti çalışanlarına destek olmak için başka uygulamaları da hayata geçirmişti. Hükümet geçen sene çalışanlara yarım saatlik öğle uykusu imkânı tanıdı. Son olarak ise Japonya'da çalışanlara izin günü meydana getirmek amacıyla yeni bir ulusal gün belirlenmişti.



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs