En Sıcak Konular

NATO D. Avrupa'daki varlığını artırmaya hazırlanıyor

5 Şubat 2015 12:15 tsi
Bugün Brüksel'de yapılacak toplantıda NATO'nun Doğu Avrupa'daki ittifak ülkelerine kuvvet gönderme kararı alması bekleniyor

Ukrayna krizi nedeniyle Doğu Avrupa'da askeri varlığını artırmaya hazırlanan NATO'nun yeni planlarını bugün Brüksel'de yapılacak Savunma Bakanları toplantısında açıklaması bekleniyor. Toplantıda Türkiye'yi Savunma Bakanı İsmet Yılmaz temsil edecek.

BBC ve Rus medyasında yer alan haberlere göre bugün Brüksel'de yapılacak toplantıda NATO'nun Doğu Avrupa'daki ittifak ülkelerine kuvvet gönderme kararı alarak bu bölgedeki üyelerine güven vermesi bekleniyor.

Ek destek dahilinde 5 bin askerlik yeni bir çevik kuvvetin iki gün içerisinde bölgeye gönderilmesi ve Polonya, Romanya, Estonya, Litvanya, Letonya ve Bulgaristan'da küçük komuta merkezleri ağı kurulması planlanıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg planla ilgili olarak, "Bu, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana NATO'nun en büyük askeri takviyesi olacak" dedi.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile ordu arasındaki çatışmalar son haftalarda iyice şiddetlendi.

Birleşmiş Milletler, yeniden alevlenen çatışmaların "felaket düzeyinde" olduğunu bildirdi.


STOLTENBERG: ÖNCÜ GÜÇ 5 BİNA SKERDEN OLUŞACAK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın 2016 başında faaliyete geçirmeyi planladığı Öncü Güç'ün 5 bin askerden oluşmasını beklediğini söyledi.

NATO savunma bakanları toplantısına girerken basına konuşan Stoltenberg, "Bakanlardan toplu savunmamızı güçlendirerek paketin önemli unsurları üzerinde uzlaşmalarını bekliyorum. Bu kararlar NATO Mukavemet Gücü'nün güçlendirilmesiyle ilgili olacak. Mevcut güç 13 bin kişilik. Bakanların güçlendirilmiş NATO Mukavemet Gücü kapsamında yaklaşık 30 bin kişilik bir güç (oluşturulması) kararı almalarını ve yaklaşık 5 bin kişilik Öncü Güç'ün kurulmasını bekliyorum" dedi.

Stoltenberg, Öncü Güç'ün çok kısa sürede kriz bölgelerinde konuşlandırılabilecek esneklikte olacağını belirtti.

NATO savunma bakanlarından Baltık ülkeleriyle Polonya, Romanya ve Bulgaristan'da 6 komuta kontrol merkezinin kurulmasına da onay vermelerini beklediği söyleyen Stoltenberg, ulusal ordularla NATO güçleri arasında bağlantı noktası olacak bu merkezlerin tatbikatları organize edeceğini ve NATO güçlerinin ülkeler arasında kaydırılmasını kolaylaştıracağını ifade etti.

NATO'nun Mukavemet Gücü'nü takviye etmesinin ve Öncü Güç kurmasının toplu savunmanın güçlendirilmesi kapsamında olduğunu belirten Stoltenberg, "Bu, bir süredir Rusya'dan gördüklerimize bir tepkidir ve uluslararası yükümlülüklerimizle bütünüyle uyumludur. Kırım'ı ilhak ve uluslararası hukuku ihlal eden Rusya'nın gördüğümüz saldırgan eylemlerine tepki olarak yaptığımız şeylerdir" dedi.

Stoltenberg, Öncü Güç kurulması ve Mukavemet Gücü'nün takviyesinin NATO'nun dünyadaki değişime adaptasyonuyla alakalı olduğunu belirterek "Doğuda meydan okumalar görüyoruz ve buna ilaveten güneyde gördüğümüz meydan okumalara da adapte olmak ve güçlerimizi geliştirmek zorundayız. NATO Mukavemet Gücü ve Öncü Güç her iki meydan okumaya cevaptır" diye konuştu.

Almanya'nın Münih kentinde 6-8 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Güvenlik Konferansı'nda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüşeceğini söyleyen Stoltenberg, NATO'nun Kırım'ın ilhakının ardından Rusya'yla tüm uygulamalı işbirliğini askıya aldığını fakat siyasi temasların süreceğini ifade etti.



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs