iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bu soruyu değiştirin: ‘HDP barajı aşamazsa?’

4 Şubat 2015 11:37 tsi
Bu soruyu değiştirin: ‘HDP barajı aşamazsa?’
Herkes işi gücü bıraktı, HDP meclise gir(e)mezse ne olacağını tartışıyor. Soruyu değiştirelim; HDP, meclise neden girmek istemez?.. iyibilgi Ankara

Değiştirilmesi gereken bir başka açı ve kabul de, HDP’nin TBMM’ye girmeyi başaramaması halinde, barış sürecinde bir muhatap olamayacağı kaygısı taşıdığı. Böyle bir kaygısı bulunmuyor HDP’nin. HDP liderlerine göre, kendileri olmazsa bir muhatap olmak sorunda. Çünkü barış süreci herhangi bir kişinin vazgeçebileceği aşamayı çoktan geçti. Bu halde, “muhatap kim olur” sorusunun tek bir yanıtı kalıyor; İmralı.

İmralı ile zaten yetkililer üzerinden temas var ama TBMM’de seçilmiş temsilcileri bulunan bir hareketten tek İmralı’ya süreç idare etmenin hükümet ve kamuoyu açısından okunması nasıl olur?
Yine bu konuda HDP’nin rahatlığı ilginç. Genel Başkan Selahattin Demirtaş şöyle diyor; “Biz illa da, ‘Bu iş bizsiz yürümez’ demiyoruz. Biz arıza çıkarmayız. Buyursunlar Kandil’e...” (‘Bağımsız aday defteri kapandı’, 04/02, Milliyet.)

Barajı gerçekten aşabilir mi?

HDP’nin barajı aşacağını gösterir delil zaten yok ama şu ana kadar “güçlü bir karine” de ortaya çıkmış değil. Bu konuda HDP ve Demirtaş daha yüksekten konuşuyor ama onun satır aralarında bazı ipuçları var; “Oy oranımız en az yüzde 9’un üzerinde. Bu kesin. Yüzde 10.4’ün, yüzde 10’un üzerinde olan anket sonuçları var.”

Siyaseten en “kesin” optimist öngörü bile şu an yüzde 9 gösteriyor. Yani Demirtaş ve HDP barajı aşacaklarına ilişkin emin ifadeler kullanıyorlar, ortada bu kesinlikle bir veri bulunmuyor. Öte yandan, “kazanamazsak” ile başlayan cümleler kendi şüpheleri konusunda işaret veriyor; “Meclise giremezsek temel hedefimiz şu olur: Seçim barajı düşürülsün, erken seçim yapılsın. Baraj altında kalırsak erken seçimi zorlarız. Bunun için ulusal ve uluslararası düzeyde çok güçlü kampanyalar yaparız. Bu olmadığı zaman gerilimler devam eder.”

Kısaca HDP dahil barajın “kesin” aşılacağına ilişkin inancı olan kimse bulunmuyor ama baraj aşılmadığı zaman “gerilim” olacağından HDP dahil herkes emin gibi. Sandığın açılmasından 24 saat sonra HDP’nin parlamento dışı kalmayı ülke gündemine taşıyıp, tutmaya çalışacağı belli. Böylece yanlış alınmış bir kararın faturası Türkiye’nin günlük siyasetine, yaşamına çıkarılacak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,998 µs