En Sıcak Konular

PEGIDA hareketi bölündü

2 Şubat 2015 17:31 tsi
PEGIDA hareketinden ayrılan Oertel, "Avrupa İçin Doğrudan Demokrasi" derneğini kurdu - Oertel: "Biz PEGIDA’ya karşıt bir oluşum değiliz"

Almanya'nın Dresden kentinde geçen yıl ekim ayında ortaya çıkan "Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketinin sözcülüğü görevinden ayrılan Kathrin Oertel, ‘"Avrupa İçin Doğrudan Demokrasi" adlı yeni bir dernek kurdu.

Oertel, Dresden kentinde düzenlediği basın toplantıda, "Avrupa İçin Doğrudan Demokrasi" derneğinin kendisini, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in başında bulunduğu ve merkez sağda yer alan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin sağında konuşlandıracağını söyledi.

Derneğin "vatandaşa yakın" ve "muhafazakar" olacağını ifade eden Oertel, "Biz PEGIDA’ya karşıt bir oluşum değiliz" dedi.

Oertel, derneğin, PEGIDA’nın gösteri düzenleyeceği günlerde kesinlikle etkinlik yapmayacağını vurgulayarak bundan dolayı Dresden kentinde gelecek pazar için gösteri planladıklarını kaydetti.

Göçmen ve iltica konularının yeni oluşumda da rol oynayacağını ifade eden Oertel, koydukları hedeflere yönelik çalışmaları sürdüreceklerini, temel hedef olarak "her alanda doğrudan demokrasiyi" talep ettiklerini belirtti.

Oertel, avro karşıtı "Almanya için Alternatif" (AfD) partisine üyelik başvurusunda bulunduğu ve bunun reddedildiği yönündeki haberleri de yalanladı.

Açıklamayı, PEGIDA hareketinden ayrılan diğer beş kişinin yerine de yaptığını ifade eden Oertel, PEGIDA’dan ayrılma sebepleri olarak, bu hareketin Leipzig'deki uzantısı LEGIDA ile PEGIDA derneğinin eski başkanı Lutz Bachmann’ın bundan sonra da organizasyon ekibinde yer alıp almamasıyla ilgili tartışmaları gösterdi.

PEGIDA’nın kurucusu Bachmann, Adolf Hitler’in saçını ve bıyığını taklit ettiği fotoğrafını ve yabancı düşmanlığı içeren ifadelerini sosyal paylaşım sitesinden paylaştığının ortaya çıkması ve Dresden Savcılığı'nın soruşturma başlatması üzerine görevinden istifa etmişti. Ardından ortaya çıkan yönetim krizinde hareketin sözcüsü Oertel ve organizasyon ekibinden beş kişi PEGIDA'dan ayrılmış ve bunlar, yeni bir dernek kurulması yönünde karar almıştı.

Dresden kentinde 20 Ekim'de 350 kişilik PEGIDA grubu gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırmıştı. Grubun 12 Ocak’ta yaptığı gösteriye 25 bin, 25 Ocak'taki son gösteriye ise 17 bin 300 kişi katılmıştı. 19 Ocak’taki gösteri Bachmann’a terör saldırısı yapılacağı tehdidi üzerine iptal edilmişti. PEGIDA’nın bugün için planlanan gösterisi, yönetimdeki istifalar sebebiyle iptal edilmiş, bir sonraki gösteri 9 Şubat’a çekilmişti.

Ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin’de BAERGIDA, Köln’de KOEGIDA, Münih’te BAGIDA, Leipzig'de LEGIDA gibi benzer gruplar kurulmuştu. Aşırı sağcı oluşumların da içinde bulunduğu bu gruplar, bulundukları kentlerde gösteri yapıyorlar.

AA



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,371 µs