En Sıcak Konular

Çipras: Barbaros gemisi bölgeden çekilmeli

2 Şubat 2015 16:37 tsi
Yunanistan'ın Başbakanı Aleksis Çipras Güney Kıbrıs'a düzenlediği ilk yurtdışı ziyaretinde Türkiye'yi ilgilendiren mesajlar sarfederek Barbaros gemisinin bölgeden çekilmesi çağrısında bulundu.

Çipras ilk yurt dışı ziyaretini Güney Kıbrıs’a gerçekleştiriyor. Bu sabah saat 8.00 sıralarında özel bir uçakla Güney Kıbrıs'a giden Çipras'ı Larnaka Havaalanı'nda Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis karşıladı. Çipras adaya Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in davetlisi olarak geldi. Yunanistan Başbakanı'nı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis kapıda karşıladı ve ardından resmi tören düzenlendi. Çipras, saat 10.00 sıralarında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya gelerek baş başa bir görüşme gerçekleştirdi, ardından, heyetler arası görüşmelere geçildi. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Görüşmelerde Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri, ekonomi ve AB ile ilişkileri masaya yatırıldı.

ÇİPRAS: BARBAROS GEMİSİ BÖLGEDEN ÇEKİLMELİ

Basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Kıbrıs’ta tek bir uluslararası kimliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temeline vurgu yaparak, BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm için sürdürülen görüşmeleri desteklediklerini belirtti. Yunanistan olarak Güney Kıbrıs’a bu konudaki desteklerinin de süreceğine işaret eden Çipras, bulunacak olan adil ve sürdürülebilir bir çözümün Türk-Yunan ilişkileri, Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar için büyük önem taşıdığını anlattı. Adada karşılıklı güvenin artırılması için adımlar atılmasından yana olduklarını belirten Çipras, “Türkiye'ye ait Barbaros gemisinin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını ihlal etmesi, bunun gerçekleşmesini hayli güçleştiriyor” dedi. Yunanistan Başbakanı Çipras, geminin bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi. Çipras, tüm Kıbrıslıların çıkarlarına olan, adil ve yaşayabilir bir çözümün bulunmasına yönelik çaba sarf edeceklerini söyledi.

ANASTASİADİS: BÖLGEDE BULUNAN DOĞAL KAYNAKLAR KIBRIS CUMHURİYETİNE AİT

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de konuşmasında müzakerelerin başlaması arzusu içerisinde olduklarını belirterek, bölgede bulunan doğal kaynakların Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olduğunu ve çözüm bulunmasıyla Kıbrıslı Türklerin de bu zenginlikten yararlanacağını vurguladı.

Çipras ve Anastasiadis daha sonra basının sorularını yanıtladı.

Kıbrıslı Türklere mesajınız nedir sorusuna yanıt veren Çipras, “Birlikte ve işbirliği içerisinde hareket edip çözüm, barış ve refahı” sağlayabiliriz” dedi. Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras daha sonra Başpiskopos II. Hrisostomos ile bir araya geldi. Çipras temasları kapsamında Rum Meclisi'ndeki siyasi partilerin liderleriyle de bir araya gelecek.

KIBRISLI TÜRKLERİN VE RUMLARIN KATILDIĞI İKİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜYLE DE GÖRÜŞECEK

Alexis Çipras, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların katıldığı iki sivil toplum örgütüyle de temaslarda bulunacak.

Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,786 µs