En Sıcak Konular

Haşim Kılıç: Artık bitti

2 Şubat 2015 15:24 tsi
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, Türkiye’de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler döneminin kapandığını ifade edip, “Sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır" dedi.

AYM'ye bireysel başvuruların çoğunluğun adil yargılanma hakkı, uzun yargılanma şikâyetleri ve mülkiyet hakkına ilişkin olduğunu belirten Kılıç, AYM'ye üç yıl içinde 33 bin bireysel başvurunun yapıldığına dikkat çekti.

DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ OLMA İDEALİNİN YOLU

Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçilen Kadir Özkaya'nın yemin töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, emekliliğine çok kısa günler kaldığını da sözlerine ekleyerek, "Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde yürüdüğümüz sürece sorunlardan yılmanın, korkmanın anlamsızlığı açıktır. Her şeye rağmen geleceğe umutla baktığımızı ifade etmek istiyorum. Yasama, yürütme ve yargı organlarının üstün hukuka bağlı, özverili gayret ve çalışmaları demokratik hukuk devleti olma idealinin yolunu açacaktır. Türkiye'de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır. Bu süreçte hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, adalet, özgürlüklerin kutsallığı, hoşgörü temelinde yükselen toplumsal barış, insani ve ahlaki değerler merkeze yerleştirilerek sorunların çözümü bu ilkeler üzerinde inşa edilmelidir." dedi.

"MEDENİYETLERİ ÇATIŞTIRARAK DEĞİL, BARIŞTIRARAK YOL ALMALIYIZ"

Büyük devlet olma idealinin bu toprakların insanı için bir tercihten ziyade kader haline geldiğini kaydeden Kılıç, "Miras aldığımız tarih ve içinde yaşadığımız coğrafya bizi, bu bölgede ve dünyada kurucu aktör olmaya zorluyor. Bu görevi yerine getirirken, medeniyetleri çatıştırarak değil barıştırarak yol almak zorundayız. Bu rolün içeriğinde sevgi, barış ve insanlık onurunu koruma idealinin olması gerektiğine yürekten inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"MAHKEMEMİZ, İNSAN ONURUNU YÜCELTME İDEALİNE HİZMET EDİYOR"

Anayasa Mahkemesi'nin yerel gerçeklerle evrensel standartları örtüştürme konusunda ortaya koyduğu kararlı iradesinin etkisini belirtmeden geçemeyeceğini ifade eden Kılıç, "Hukuk devleti anlayışı ve demokratik değerlerle beslenen ve insan onurunu yüceltme idealine hizmet eden mahkememiz, bireysel başvuru yolunda hak ve özgürlüklerin etkin korunması ilkesini benimsemekte ve özgürlük alanlarını genişletmektedir." şeklinde konuştu.

AYM'YE ÜÇ YIL İÇİNDE 33 BİN BİREYSEL BAŞVURU

AYM'ye yoğun bireysel başvuru sorunu ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Kılıç, "Söz konusu iş yükü sorununun asıl kaynağı yargı sistemde bir bütün olarak yaşanan uzun yargılama ve uzun tutukluluk gibi kronik yapısal sorunların henüz çözülememiş olmasıdır. Bireysel başvuruların başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden 29 Ocak 2015 tarihine kadar olan dönemde mahkememize yapılan başvuruların toplam sayısı 33 bin 569'dur. Bu başvuruların yarısına tekabül eden 16 bin 616 dava dosyası karara bağlanmış ve mahkememiz önünde halen dosya sayısı ise 16 bin 952'dir." dedi.

"YAPILACAK DÜZENLEME, ÇOK CİDDİ FERAHLIK SAĞLAYACAK"

AYM'ye bireysel başvuruların çoğunluğun adil yargılanma hakkı, uzun yargılanma şikayetleri ve mülkiyet hakkına ilişkin olduğunu belirten Haşim Kılıç, 60 ve 58 yıl süren kadastro davalarından örnekler verdi. Davaların makul sürede bitirilememesi nedeniyle AYM'ye yapılan şikâyetlerin etkin, hızlı ve adil bir şekilde sonuçlanmasını sağlamak amacıyla kendileri için çok önemli bir çözümün hayata geçirilmesini isteyen Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruları inceleyen İnsan Hakları Tazminat Komisyonu'na benzer bir düzenlemenin AYM başvuruları için de kurulmasını talep etti. Kılıç, "Çok önemli ve isabetli gördüğümüz bu çözüm yolunun AYM'ye yapılan bireysel başvurular için de öngörülmesi acil ihtiyacımızdır. Bu konuda Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerimiz devam etmekte olup, gerekli düzenlemenin yapılabilmesine ilişkin umudumuzu sürdürmekteyiz. Mahkememizin artan iş yükü karşısında yapılacak bu düzenlemenin çok ciddi bir ferahlık sağlayacağı önemle belirtilmelidir." diye konuştu.

"2014 YILINDA 199 İTİRAZ VE İPTAL DAVASI AÇILDI"

Avrupa Konseyi'nin Ankara bürosu ile AYM'nin birlikte yürüteceği 'bireysel başvuruyu destekleme projesi' kapsamında kürsü hakimleri ve avukatlar için üç yıl sürecek bilgilendirme çalışmaların gelecek aylarda başlayacağından da söz eden Haşim Kılıç, yasaların anayasaya uygunluğuna ilişkin yapılan itiraz davaları konusunda ise şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıllarda gerek davaların sonuçlandırılması, gerekse sonuçlanan davalara ait gerekçeli kararların yazılması konusunda kamuoyunun da eleştiri ile karşı karşıya kaldığımız sorunlar yaşanmaktaydı. Bugün itibariyle geldiğimiz tablo şöyledir; 2014 yılı öncesine ait bekleyen bir itiraz ve iptal davası yoktur. 2014 yılı içinde 199 itiraz ve iptal davası açılmış, bunun 162'si sonuçlandırılarak kararlarımız kamuoyuna sunulmuştur. 2014 yılının son aylarında açılan davalardan 33'ü zorunlu olarak 2015 yılında devretmiştir. Sonuç itibariyle artık itiraz ve iptal davalarının geciktirilmesine ilişkin bir sorunun yaşanmadığını büyük bir memnuniyetle belirtmek isterim." CİHAN

HAŞİM KILIÇ KİMDİR?

13 Mart 1950 tarihinde Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Yozgat'ta tamamladı. 1968 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne kaydoldu ve 1972 yılında mezun oldu. 1974 yılında Sayıştay Başkanlığı'nda denetçi yardımcısı olarak göreve başladı. Denetçi, başdenetçi unvanlarını aldıktan sonra 1985 yılında Sayıştay üyeliğine seçildi. Beş yıl süren üyelikten sonra, 1990 yılında, Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne atandı.

7 Aralık 1999 tarihinde açık bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine seçildi. 7 Aralık 2003 tarihinde yeniden bu görevi üstlendi. Evli ve dört çocuk babası. Almanca biliyor.


ANAYASA MAHKEMESİ ARTIK ERKEKLERE EMANET

17 üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi'nde, Zehra Ayla Perktaş'ın yaş haddinden emekliye ayrılması ile, hiç kadın üye kalmadı. Perktaş'ın yerine Kadir Özkaya AYM üyeliğine atandı. Özkaya, bugün yemin ederek göreve başladı.  Özkaya'nın göreve başlamasıyla, Başkan Haşim Kılıç, Başkan Vekilleri Serruh Kaleli ve Alparslan Altan dahil, 17 üyesi olan Anayasa Mahkemesi artık tamamen "erkekler üyelerden oluşan" bir mahkeme.  Anayasa Mahkemesi'nin, üyelerin salonun oldukça yukarısında kalan bir bölümde oturdukları bölümünde artık sadece erkekler yer alacak.

Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,264 µs