En Sıcak Konular

'Başkanlık, yeni anayasayı engellememli'

2 Şubat 2015 15:06 tsi
'Başkanlık, yeni anayasayı engellememli' AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin: "Yeni anayasa keyfiyeti başkanlık tartışmalarının gölgesinde kalmamalıdır. Yani başkanlık sistemi yeni anayasa ihtiyacını bloke etmemelidir"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Yeni anayasa keyfiyeti başkanlık tartışmalarının gölgesinde kalmamalıdır. Yani başkanlık sistemi yeni anayasa ihtiyacını bloke etmemelidir" dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni Türkiye demekle, halkın önüne yeni bir şeyler koymak gerektiğini ve bu yeniliklerden birinin de yeni anayasa olduğunu söyledi.

AK Parti’nin yeni anayasa vaadini 2011 seçimlerine giderken ortaya koyduklarını ve bunda başarılı olamadıklarını ifade eden Şahin, ”Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Çünkü iş başında bulanan darbe ürünü anayasayı ayakkabıya benzetecek olursak, bu 38 numara bir anayasa. Ama bizim ayağımız 44 numara olmuş. Bize olmuyor, dar geliyor" diye konuştu.

Anayasanın mutlaka sivil bir anlayışla, temel hak ve özgürlük alanını daha da genişleten ve bireyi merkeze alan bir yaklaşımla yeniden yazılması ve milletin önüne konularak yürürlüğe girmesi gerektiğine işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

"Ancak bir endişemi paylaşmak istiyorum. Yeni anayasa keyfiyeti başkanlık tartışmalarının gölgesinde kalmamalıdır. Yani başkanlık sistemi yeni anayasa ihtiyacını bloke etmemelidir.

Evet Türkiye’nin mutlaka başkanlık sistemine geçme ihtiyacı var. Millet, 2007 yılı referandumunda bunun yolunu açtı. 'Cumhurbaşkanı'nı bundan sonra ben seçeceğim' demek suretiyle başkanlık sisteminin yolunu da açtı. Ama biz, yeni anayasa ile sadece başkanlık sistemini konuşursak, endişem o ki, bu anayasa ile ilgili getirmeyi tasarladığımız diğer hükümler gölgede kalır. Biz 1982 Anayasasının içinde başkanlık sistemi yok diye mi değiştirmek istiyoruz. Hayır. 82 Anayasasında başkanlık sistemi olsaydı yine değiştirirdik. Çünkü, 82 Anayasası kaşıkla verdiğini kepçe ile alan bir anayasadır. Buna bir örnek verecek olursak, bu anayasa, İnsan haklarına sadece saygılı olduğunu söyleyen bir anayasadır. Saygı zayıf kalıyor. Halbuki, dayalı demesi lazım. Geçtiğimiz dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarımızda CHP'ye de MHP'ye de bunu kabul ettiremedik. Saygının yerine dayalı denilmesi daha güçlü olmaz mı? Elbette olur."

-"Seçimlerde 82 Anayasasının bize kaybettirdiklerini anlatmamız gerekir"

Türkiye'nin hem içeride hem de dışarıda elinin rahatlaması ve güçlenmesi için mutlaka yeni anayasayı, şartlar ne olursa olsun, yapması gerektiğini vurgulayan Şahin, böyle olursa uluslararası arenada darbe ürünü bir anayasaya sahip ülke olmaktan da kurtulacağının altını çizdi.

Şahin, "Bizim, önümüzdeki seçim çalışmalarında halkımıza 82 Anayasasının eksiklerini ve bize kaybettirdiklerini, ülkemizin ilerlemesinde ne gibi zararları olduğunu ve yeni Anayasanın bunun yerine neler kazandıracağını çok iyi anlatmamız gerekiyor. Yeni Anayasanın içerisinde idari yapıyla ilgili başkanlık sistemi de çok anlaşılır şekilde yer almalı ve bu anayasa mutlaka başkanlık sistemini de getirmelidir" dedi. 

AA



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,906 µs