En Sıcak Konular

Öksürük şurubu gibi beş besin

2 Şubat 2015 11:52 tsi
Öksürük şurubu gibi beş besin İçinde olduğumuz şu kış aylarında başımızdaki en büyük sıkıntı soğuk algınlığı, öksürük... Bunlarla da baş etmenin yolu yine besinlerden geçiyor... İşte sizlere yardım edecek olan şurup niteliğindeki besinler.

1.Meyan kökü

ÜST SOLUNUM YOLLARININ TEDAViSi iÇiN BiREBiR


Meyan kökü Güney Avrupa, Asya ve Akdeniz'e özel şifalı bir bitkidir. Rusya, İspanya, İran ve Hindistan'da geniş çapta yetiştirilir.
Dünyadaki yoğun bir şekilde tüketilen en popüler şifalı bitkilerden biridir. Kıtaların tümünde eski kültürler meyan kökünü kullanmışlardır. İlk kayıtlı kullanım M.Ö  3. yüzyılda Mısırlılar'a aittir. Mısırlılar ve Yunanlar meyan kökü bitkisinin öksürük ve akciğer rahatsızlıklarının tedavisindeki faydalarını keşfetmişlerdir. Çin'de ginseng'in ardından en çok tavsiye edilen ottur.
     
MUKOZA ZARLARINI YATIŞTIRIR

Meyan kökünün en sık kullanıldığı yer üst solunum yolları sağlığının korunmasındadır. İltihaplanmış mukoza zarındaki yatıştırıcı etkisi bilinmektedir. Meyan kökü suyla karıştırıldığı ya da öksürük şuruplarında kullanıldığında boğaz, akciğer ve bronşiyal tüptekiler gibi mukoza zarlarını yatıştırır.

Materia Medica'ya göre, meyan kökü aynı zamanda idrar yolları tahrişinde, yorgunluk ve bitkinlikte, bağışıklık sistemi zayıfladığında, alerjilerde, karaciğer rahatsızlıklarında ve detoksifikasyonda (beden temizliği) da kullanılır. Japonlar hepatiti (bir çeşit karaciğer hastalığı) kontrol etmek için bir meyan kökü karışımına başvururlar.

Materia Medica meyan kökünü, hastaların bağışıklık sistem desteği ihtiyacı hissettiği ve anormal derecede yüksek karaciğer enzimleri taşıdığı durumlarda özellikle önerdiği için bu uygulama hiç de şaşırtıcı değildir. Aynı zamanda kronik yorgunluk sendromu için de harika bir şifalı bitkidir.
   
TÜMÖRLERE KARŞI SAVAŞÇI

Meyan kökündeki aktif bileşikler ve flavonoidler (bitkiye rengini veren maddeler) hem antiinflamatuar özelliktedir hem de bağışıklık sistemini güçlendirir. Meyan kökündeki flavonoidler ve diğer bileşkelerin sağlık üzerindeki etkisini gösteren düzinelerce yayımlanmış araştırma mevcuttur.

Hatta meyankökündeki flavonidlerin obez farelerde karın yağını azaltmaya yardımcı olduğuna dair bir araştırma vardır. Diğer araştırmalar ise meyan kökünün antioksidan bir etkisinin olduğunu göstermiştir ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarla meyan kökündeki diğer bir takım maddelerin antitümör (tümör karşıtı) faaliyetleri kanıtlanmıştır.

Meyan kökünün aynı zamanda eklemleri rahatlattığı ve normal kan şekerini desteklediği bilinmektedir. Meyan kökü özü hafif östrojen etkisi yaratır, menopoz ve adet dönemindeki stresi azaltmak için kullanımının uygun olduğu da kanıtlanmıştır.

2.Kekik

Göğüs sorunlarını hafifletir


Kekiğin temeli olan güzel kokulu yağı güçlü bir  antiseptik olan timol'dür. Timol harika bir antioksidan ve antiinflamatuvar (iltihap gideren) maddedir. Kekik bağırsak sisteminin mukus tabakasının çıkarılmasına yardımcı olabilir, öksürük ve bronşit gibi göğüs ve solunum yolları sorunlarının hafiflemesinde oldukça uzun bir süredir kullanılmaktadır ki uygulanan buhar banyolarına ya da öksürük şuruplarına dahil edilmektedir. Antiseptik (mikrop yok eden) özellik taşıdığından, doğal diş macunlarının içeriğinde de sık sık boy gösterir.

Bitkisel öksürük şurubu  tarifi

Kaynar suya üç yemek kaşığı kuru kekik, 1 yemek kaşığı ada çayı, bir parça meyan kökü ve bal eklenerek evde hazırlanan öksürük şurubu, diğer herhangi bir hazır şuruptan çok daha etkili olabilir. 

3.Kimyon

Alerji semptomlarını azaltır


Kimyon aynı zamanda siyah tohum yada nigella sativa olarak da bilinir ki önemli ve şifalı bitkidir. Arap , Asya  ve Afrika ülkelerinin çoğunda , siyah  tohum yağı özellikle alerjiler olmak üzere bir dizi hastalıkta doğal ilaç olarak kullanılır. Allerjik altyapısı olan öksürüklerde oldukça faydalı sonuçları vardır. Siyah kimyon tohumundan elde edilen yağ ile yapılan dört değişik araştırmada, hastaların alerjik semptomlarında önemli düşüşler gözlemlenmiştir. Araştırmalardan biri, bu yağın göğüs kanserinde bazı hücrelerin, en azından test tübünde, faaliyetlerini durdurmakta etkili olduğunu ispatlamıştır.
 
Tohumlarını kaynatıp demlenmelerini bekleyerek ve içine bir tatlı kaşığı bal ilavesiyle harika bir öksürük çayı yapabilirsiniz, aynı zamanda kimyon tohumları hazma yardımcı olması maksadıyla da sık sık bu şekilde kullanılabilir. Tohumların temel yağı antimikrobiyal (mikrop karşıtı) dır.

4.Bal

Her derde deva...

* Kabızlığı giderir

* Kanı temizler

* Damarları genişletir

* Hazmı kolaylaştırır

* Yanıkları iyileştirir

Bal son derece özel, besleyici ve sağlıklı bir gıda maddesidir. Balın yararları nedeniyle her gün düzenli olarak tüketilmesi sağlık açısından çok önemlidir. Önemli bir nokta ise; allerji, diyabet, obezite gibi özel durumlarda balın tüketiminin dikkatli ve kontrollü yapılması gerekmektedir.

Hastayken aldığımız sıcak içeceğinizin içine biraz bal koyma fikrini en az bir araştırma desteklemektedir. Journal of Medicinal Food' da yayımlanan bir araştırmada balın birinci ve ikinci bağışıklık tepkileri süresince antikor üretimini uyarabileceği iddia edilmektedir.
   
 KALBİ GÜÇLENDİRİYOR

Balın  öksürük, allerji, bronşit, kansızlık, boğaz ağrısı, sinir hastalıkları, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500′e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Ayrıca kabızlığı giderdiği, vücuttaki kanı temizlediği, damarları genişlettiği ve kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kalbi güçlendirdiği, yağ hazmını kolaylaştırdığı, yara ve yanıkları iyileştirdiği de bilinmektedir.
       
ENFEKSİYONLARI ÖNLER

Hastalık ve enfeksiyonlara neden olan birçok mikroorganizmanın gelişimi bal tarafından yok edilmektedir.  Bal binlerce yıldır güncel bakteriyel enfeksiyonlara ve gastrointestinal hastalıklara karşı tıbbi olarak kullanılmaktadır. Balın antimikrobiyal (mikrop karşıtı) özellik göstermesinin insan sağlığı açısından önemi; gıda patojeni ve bozulma yapan mikroorganizmalarının gelişmesine izin vermemesi ve enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olmasından ileri gelmektedir. Günümüzde ise bunun yerini antibiyotikler almıştır. Fakat antibiyotiklerin devamlı olarak kullanımı vücudumuzda antibiyotiğe dayanıklı etmenlerin oluşmasına neden olmaktadır.

5.Ayva

Çekirdeğinden  yapılan şurup, öksürüğe iyi geliyor


Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği için çok yararlı bir meyvedir. Özellikle C vitamini açısından çok zengindir. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir, kanı temizler, karaciğer tembelliğini giderir, safra akışını sağlar ve bronşit, müzmin öksürük ve veremde çok faydalı bir meyvedir.
   
ZENCEFİL TOZU DA EKLEYİN

Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edeceğiniz sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını gidermek için kullanılabilir. Ayvanın çekirdekleri öksürüğe oldukça  iyi gelir. Ayvanın çekirdekleri su veya sütle kaynatılarak içine bir tatlı kaşığı kadar  bal, yarım limon suyu ve bir çay kaşığı kadar zencefil tozu eklenerek öksürük süresince her gün bir çay bardağı kadar tüketilebilir.   

Bu haber 1,546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,285 µs