En Sıcak Konular

Peşmerge o bölgeyi IŞİD'den geri aldı

1 Şubat 2015 09:57 tsi
Peşmerge o bölgeyi IŞİD'den geri aldı Irak'ta Peşmerge güçlerinin, Kerkük'ün güneyindeki Habbaze Petrol Kuyularını ve diğer kaybedilen bölgeleri, terör örgütü IŞİD'den geri aldığı bildirildi.

Operasyonda görev alan General Hiva Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada Irak için büyük öneme sahip olan Habbaze Petrol Kuyuları ile Mektep Halit ve Meryembeg köylerinin kurtarıldığını belirtti.

Abdullah, Erbil'den ve diğer bölgelerden ağır silahlar eşliğinde gelen takviye güçlerle sabah gerçekleştirilen geniş çaplı operasyonlar sonucu IŞİD'in, Kerkük'ün güneyinde püskürtüldüğünü ifade etti. IŞİD militanlarının 15 cesedi geride bırakarak kaçtığını aktaran Abdullah, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının hava saldırısıyla Peşmergeye ciddi bir destekte bulunduğunu kaydetti. Abdullah, savaş uçaklarının, IŞİD'in elindeki çok sayıda zırhlı aracı etkisiz hale getirdiğini bildirdi.

ÇATIŞMALAR 3 GÜN SÜRDÜ

Kerkük'te üç gün süren şiddetli çatışmaların ardından durumun normale döndüğü ifade edilse de güvenlik güçleri, muhtemel yeni IŞİD saldırılarına karşı teyakkuzda bekletiliyor. Kerkük'ün 12 kilometre güney sınırındaki Peşmerge ve askeri araç sayısı artırıldı. Peşmergelere destek için gönüllü Türkmen savaşçılar ile Şii Bedir Tugayları da güney sınırına konuşlandı.

TEHDİT HALA DEVAM EDİYOR

Savaş uçaklarının, bombardımanına hedef olmamak için genellikle gece saatlerinde sisli ve yağmurlu havalarda saldırıya geçen IŞİD militanları, bir yandan Peşmergeyi direkt hedefleyen çatışmalara girerken, diğer taraftan kargaşa çıkarmak için şehir merkezine intihar eylemcilerini gönderiyor. Kasr-ı Kerkük Oteli'ni dün ele geçirmek isteyen 4 IŞİD militanından biri bombalı araçla otel girişinde intihar eylemi gerçekleştirmiş, diğer üçü Peşmergelerce etkisiz hale getirilmişti. Söz konusu otel baskını, Türkmen, Arap ve Kürt nüfusun birlikte yaşadığı Kerkük'te kontrol Peşmergede olsa da şehir üzerindeki IŞİD tehdidinin hala devam ettiği şeklinde yorumlandı. Oteli basan 4 militanın Kerkük halkından mı oldukları yoksa dışarıdan mı şehre sızdıklarına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor.

Ülke petrollerinin yüzde 40'ına sahip olduğu ifade edilen ve 1 milyonu aşkın nüfusu olan Kerkük, Irak ordusunun çekilmesinin ardından 12 Haziran'da Peşmergenin kontrolüne girmişti. Kentte ağırlıklı olarak Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmergeler görev yapıyor. Kerkük, petrol zenginliğinin yanı sıra Erbil, Musul ve Süeymaniye'ye yakınlığı nedeniyle Iraklı Kürtler için stratejik bir noktada bulunuyor.

aa

Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs