En Sıcak Konular

İskoçya'ya daha fazla yetki devri planı

22 Ocak 2015 17:47 tsi
İngiltere Başbakanı Cameron: "Verdiğimiz sözleri tutuyoruz"

İngiliz hükümeti, İskoçya'ya daha fazla yetki verilmesiyle ilgili planını açıkladı, İskoç yetkililer ise "yetki" sözünün "sulandırıldığını" bildirdi.

Geçen yıl 18 Eylül'de yapılan bağımsızlık referandumunun ardından hazırlanan yasa tasarısı, İskoç parlamentosu Holyrood'a mali ve diğer konularda daha fazla yetki verilmesini vadediyor.

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da temaslarda bulunan ve İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon ile görüşen İngiltere Başbakanı David Cameron, "İngiliz hükümetinin İskoç parlamentosuna daha fazla yetki verilmesi sözünü tuttuğunu" söyledi. Cameron referandum öncesi bağımsızlığa "hayır" sonucu çıkarsa İskoçya'ya daha fazla yetki sözü vermişti.

Ancak Sturgeon, önerilerin yetersiz olduğunu ve yetki vaadinin "sulandırıldığını" söyledi. İskoç yetkililer, özellikle sosyal yardımlar konusunda İskoç özerk parlamentosuna tam yetki verilmesini istiyor ve hazırlanan yasa tasarısındaki yetki devri önerilerini yetersiz buluyor.

İngiliz hükümetinin yasa tasarısı, geçen yıl kasım ayında açıklanan Smith Komisyonu'nun tavsiyelerini içeriyor. Tasarının İngiltere'de mayıs ayında yapılacak genel seçimden önce yasalaşması beklenmiyor.

Komisyonun tavsiyeleri arasında İskoçya özerk parlamentosunun gelir vergisi oranlarını belirlemede tam yetkiye sahip olması ve bu oranı İngiliz hükümetinden bağımsız olarak tespit etmesi bulunuyor. İskoçya özerk parlamentosunda bulunan beş siyasi partiye danışılarak hazırlanan komisyon raporu, 16-17 yaşındaki gençlere İskoçya'daki seçimlerde oy kullanma hakkı verilmesi gibi öneriler de içeriyor.

1999 yılında kurulan İskoç özerk parlamentosu, eğitimden sağlığa, tarımdan sanata kadar birçok alanda kendi politikalarını uygulayabiliyor ancak İngiliz parlamentosunun İskoç milletvekilleri üzerinde dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi alanlarda söz hakkı bulunuyor. İngiliz parlamentosu, İskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.

İskoçya'da geçen yıl 18 Eylül'de yapılan bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i bağımsızlığa "hayır" derken, yüzde 45'i bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı.

AA



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,318 µs