En Sıcak Konular

Erdoğan'dan önemli açıklamalar

22 Ocak 2015 16:45 tsi
Erdoğan'dan önemli açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Terörün dini olmaz, terörün mezhebi olmaz, terörün hiçbir insani değeri olmaz. Terör cinayettir. Bunu, adı Müslüman olan birisi de yapıyorsa teröristir, Hristiyan olan birisi de yapıyorsa teröristir, Musevi olan biri de yapıyorsa

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Addis Ababa Üniversitesinde yaptığı konuşmada, "Elbette, Paris'te bir dergiye saldıran teröristleri şiddetle kınayacağız, kınıyoruz ve onlara karşı ortak mücadele vereceğiz. Ama aynı şekilde, 350 bin insanın ölümüne sebep olan ve hala öldürmeye devam eden Suriye'nin, terörist başı olan, başındaki zatı da aynı tavırla kınamak, aynı şekilde onlara karşı tavır belirlemek de bizim insani ve vicdani görevimizdir" dedi.

Erdoğan, "Terörün dini olmaz, terörün mezhebi olmaz, terörün hiçbir insani değeri olmaz. Terör cinayettir. Bunu, adı Müslüman olan birisi de yapıyorsa teröristir, Hristiyan olan birisi de yapıyorsa teröristir, Musevi olan biri de yapıyorsa teröristir. Bunlar katildir, canidir, barbardır" diye konuştu


Türkiye-Etiyopya İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya ile Türkiye ilişkilerini her alanda daha ileriye taşımak istediklerini belirterek, Afrika kıtasına, Afrika ülkeleri ve halklarıyla olan ilişkilere özel önem verdiklerini söyledi.

İlişkilerdeki bir asırlık boşluğu süratle telafi edebilmek için bundan 10 yıl önce Afrika'ya açılım politikası başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, bu açılımın başarılı şekilde tamamlandığını kaydetti.

Bundan sonra ise her geçen gün daha derinleşen bir ortaklık politikası anlayışıyla ilişkileri güçlendirmek istediklerini dile getiren Erdoğan, "Türkiye için Afrika ile kucaklaşmak, sadece ticari ve ekonomik anlam içermiyor. Afrika'nın sorunlarının ve aynı zamanda potansiyelinin büyüklüğünün farkında olan bir ülke olarak, her platformda daima Afrika'nın yanında yer alan bir ülkeyiz" diye konuştu.

Erdoğan, sahip olduğu potansiyel ve insan kaynağıyla öne çıkan Etiyopya'nın, Afrika Birliği Örgütü'ne ev sahipliği yapıyor olmasıyla da Kıta'nın merkezi konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Uluslararası ilişkilerinde de önemli ağırlığı olan Etiyopya'nın, örnek uygulamaları ve kalkınma hedefleriyle birçok kıta ülkesine emsal teşkil ettiğini ifade eden Erdoğan, "Biz, Etiyopya ile sahip olduğumuz tarihi ve kültürel bağları bir ayrıcalık olarak görüyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, beraberindeki ticaret ve müteahhitlik heyetiyle geçen ay Etiyopya'yı ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, bu ziyaret sırasında gerçekleştirilen İş Forumu'nun, büyük ilgi gördüğünü ve yararlı iş bağlantılarına vesile olduğunu anlattı.

Erdoğan, Türkiye ile Etiyopya'nın ticaret hacminin 2013 yılı sonunda 421 milyon dolara ulaştığını belirtirken, "Fakat 2014'te maalesef bir düşüş söz konusu. Öyle sanıyorum ki 2014'te 400 gibi bir rakamla herhalde bir sonuç bulacak. 2014 yılının ilk 11 aylık verisi bize bunu işaret ediyor" dedi.

- "Hedefimiz 500 milyon dolar eşiğini aşmak"

İki ülke arasındaki ticaret hacminin çok yukarılara çekilebileceğine inandığını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hedefimiz inşallah en kısa zamanda 500 milyon dolara bir defa ulaştırmalıyız. Zira Etiyopya ve Türkiye olarak 96 milyon civarındaki nüfusuyla Etiyopya, 77 milyon civarındaki nüfusuyla Türkiye, 173 milyon gibi bir nüfusa sahibiz. Öyleyse aramızdaki ticaret hacminin çok daha ileri noktalara varması gerekir diye düşünüyorum. Bölgelerinin önde gelen ekonomik aktörleri olarak, serbest ticaret alanı tesis etmek üzere bir 'Ekonomik Ortaklık Anlaşması' imzalanması çalışmalarına bir an evvel başlamamız gerekiyor. Bugün bunları aramızda görüştük. 3 milyar dolara ulaşan Türk yatırımları ile Etiyopya, ülkemizin Afrika'da en fazla yatırım yaptığı ülkeler başında yer alıyor. Uluslararası piyasalarda haklı bir itibara sahip olan Türk müteahhitlerinin Etiyopya'da etkin bir şekilde faaliyet göstermekte olduğunu görmekten de ayrıca memnuniyet duyuyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiye kadar Etiyopya'da yaklaşık 2,5 milyar dolar değerindeki 14 projenin, Türk firmaları tarafından üstlenildiğini belirterek, bu projelerden en önemlisinin "Avas-Veldia Demiryolu Projesi" olduğunu söyledi. Erdoğan, bu proje tamamlandığında, Türk müteahhitlik sektörünün önemli bir başarısı olarak hatırlanacağını vurguladı.

- "Kendimize güveniyor, firmalarımıza itimat ediyoruz"

Türkiye'nin dünyanın 17, Avrupa'nın da 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile 1996 yılından bu yana Gümrük Birliği içerisinde olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu şu demektir; Almanya'yla, Fransa'yla, İngiltere'yle, İtalya'yla, İspanya'yla aramızda hiçbir gümrük duvarı bulunmuyor. Onlar istediklerini bize satabilirler, biz de istediğimizi onlara satabiliriz. Dolayısıyla kendimize güveniyor, firmalarımıza itimat ediyoruz. 2014 yılında 158 milyar dolar civarında ihracatı olan ve ihracatının yüzde 95'i de sanayi ürünleri olan bir ülkeyiz. Tarımsal üretimde Avrupa'da birinci ve dünyada yedinci sıradayız. Türkiye, 2002 yılında 230 milyar dolarlık bir milli gelire sahipti. Ama şu anda 2014 sonu itibarıyla bu rakam 820 milyar dolar oldu. Nereden nereye geldik. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü olan 2023 yılında hedefimiz, 2 trilyon dolar milli gelire ulaşmaktır. Türkiye; genç ve nitelikli iş gücü, dinamik ve istikrarla büyüyen ekonomisi, rekabetçi özel sektörü, büyük ölçekli iç pazarı, yerleşmiş mali disiplini, gelişen altyapısıyla yükselen bir güç durumundadır."

Etiyopya'nın ekonomik performansının da çok başarılı olduğunu dile getiren Erdoğan, "Burada da güven ve istikrar olduktan sonra, bu genç ve dinamik nüfusuyla Etiyopya geleceği çok aydınlık olan bir ülkedir. Bunu böyle bilmemiz, görmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.

- "Eğitim, istikrarlı kalkınmanın önemli unsurlardan biri"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimin, istikrarlı kalkınmanın temini bakımından en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, "Yetişmiş insan kapasitesi, birçok engelin aşılmasındaki en başat faktördür. Sizin gibi her türlü tabii zenginliğin olduğu bir ülkede, özellikle iyi bir eğitimle, çok kısa süre içerisinde refahın bütün topluma yayılacağından şüphe duymuyorum" şeklinde konuştu.

Bu ziyaretinde iş dünyasının seçkin isimlerinden oluşan kalabalık bir heyetin kendisine refakat ettiğini belirten Erdoğan, ''İş adamlarımızın Türkiye içinde ve dışında çok önemli yatırımları var. Öncelikle, tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sadece bir tarafın kazandığı bir ilişkinin hem ahlaki hem sağlıklı hem de sürekli olmadığına inanıyoruz. Türkiye olarak, varlık gösterdiğimiz her ülkede, her bölgede 'win win' esasına göre, birlikte kazanma esasına göre hareket ediyoruz. Onun için, ekonomik işbirliğimizi sadece ticaretle değil, yatırımlara da dayandırmak istiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımın teknoloji transferi, istihdam, ihracat olduğunu ifade eden Erdoğan, Etiyopya'nın, Türk iş dünyasının Afrika'da en fazla yatırım yaptığı ülkelerden biri olduğunu memnuniyetle gördüğünü, bunun da Etiyopya makamlarının sağladığı uygun şartlar sonucu ortaya çıkan bir durum olduğunu söyledi.

- ''Yatırım yapmaya çağırıyorum''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk şirketlerini, iş adamlarını ve girişimcileri Etiyopya'ya daha fazla yatırım yapmaya çağırırken, "Burada sizi samimiyetle davet eden, size her türlü kolaylığı göstermeye hazır bir ülke var. Bu ülkenin şartlarına ve gerçeklerine uygun şekilde, Etiyopya halkıyla bütünleşerek, burada iş yapmanızı istiyorum. Sizinle birlikte her iki ülkenin de, her iki ülke halkının da kazanacağı bir yaklaşım içinde olmanızı özellikle arzu ediyorum. İş birliğimizin güçlü bir şekilde gelişeceğine inanıyorum'' ifadesini kullandı.

Erdoğan, ilişkilerin hukuki altyapısının hemen hemen tamamlandığını vurgularken, eksik anlaşmaların da en kısa zamanda imzalanacağını bildirdi.

"Sayın Başbakanla da görüştüm. Tabii burada bizim en güçlü bankamız Ziraat Bankası'nın yer almış olması veya alacak olması gerek Türkiye açısından, Türk girişimciler açısından gerekse Etiyopya açısından çok önemli bir sıçrama tahtası olacaktır" diyen Erdoğan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bütün bunların yanında bakınız, 50 bin megavatlık kapasiteye sahip burada su potansiyeli var. Elektrik enerjisi noktasında sıkıntı var. Dolayısıyla burada hidro elektrik santraller kurma noktasında, burada buna girmek isteyen girişimcilerimiz olursa, yanlarına başka ortaklar da almak suretiyle burada böyle bir şeye açık olduklarını ve bu konuda da kendilerinin alım garantisi vermek suretiyle böyle bir şeye girebileceklerini söylüyorlar. Dolayısıyla bu konuda da iyi düşünmek böyle bir adımı da atmak, gerek Etiyopya'nın elektrik enerjisi noktasındaki sıkıntısı gidermede gerekse bunun yanında bir diğer kullanma suyunda, içme suyunda da tabii ki buranın ihtiyaçlarını gidermesi bakımından çok çok önemli bir imkan tesis edecektir. Burada, RES'lere, HES'lere, güneş enerjisine girilebilir, burada jeotermale girilebilir. Bütün bunların hepsi bir imkan olarak var. Bütün mesele planı programı yapıp, bu konudaki adımı atmaktır. Bir diğer önemli adım, burada bana göre 1 milyon 120 bin kilometre karelik bir araziye sahip olan, nitekim girişimcilerimizden bir tanesi de burada gayet büyükçe bir arazi kendilerine tahsis edilmiş ve orada şimdi tarımla ilgili çalışmanın içine girecekler. Ama tabii tarımdan entegre sisteme girmek için de adımlarını atacaklar. Bu adımları atmada da değerli dostum, değerli Başbakan bunlara da açık olduklarını, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söylüyorlar. Bizim burada atacağımız adımlar içerisinde tarım ve hayvancılıkta da buradaki dayanışma inanıyorum ki ayrı bir sıçramaya, ayrı bir güç kazanımına vesile olacaktır."

Etiyopya'ya ilk gelişi olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Ama, halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak Etiyopya'ya ilk gelişim ve Sahra altında ilk tercih ettiğimiz ülke oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverliğe tekrar teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a deri üzerine işlenmiş bir portresini hediye etti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da Etiyopya Başbakanı Desalegn'a günün anısına bir plaket sundu.

AA



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,337 µs