En Sıcak Konular

Pakistan terörle mücadelede yardım istemiyor

22 Ocak 2015 12:35 tsi
Pakistan Meclis Başkanı Sadık, terörle mücadelede için tüm ülkenin birleştiğini, bu mücadelede ABD dahil kimseden yardım beklemediklerini çünkü "bu terörü onların yarattığını" söyledi.

Pakistan Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, 150 kişinin öldüğü geçen ayki okul saldırısı sonrasında tüm ülkenin terörle mücadelede yeni bir strateji için birleştiğini, bu mücadelede ABD dahil kimseden yardım beklemediklerini çünkü "bu terörü onların yarattığını" söyledi.
 
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Devletleri Parlamento Birliği 10. Konferansı nedeniyle Türkiye'de bulunan Pakistan Meclis Başkanı Sadık, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
 
Terörle mücadelede konusunda kimseden destek beklemediklerini ifade eden Sadık, 11 Eylül'den sonra Afganistan üzerinden kendilerine dayatılan teröre karşı savaşta, 65 bin kişinin hayatını kaybettiğini ancak uluslararası kamuoyunun kendilerine yardım etmediğini söyledi. Sadık, ülkenin bu süreçte ekonomik olarak çok yıprandığını ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin birkaç milyon dolarlık yardımda bulunmakla yetindiğini ifade etti. Sadık, bu noktadan sonra kimseden yardım istemediklerini ve teröre karşı kendilerinin savaşacağını belirtti.
 
Meclis Başkanı Sadık, "Öncelikle ABD'den hiçbir şekilde destek beklemiyoruz. Bu terörün bir kökü onlar. Bu terörü onlar yarattı. Sovyet Birliği Afganistan'ı işgal ettiğinde bu militanları beslediler. Karşılıklı saygı içinde işbirliği yapıyoruz. ABD ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz ama ABD veya başka bir devlet tarafından yönlendirilmeyeceğiz" dedi.
 
Batılı ülkelerin sicilinin bu konuda zaten temiz olmadığını savunan Sadık, dünyada nükleer gücü olan tek Müslüman ülke olarak kendilerine güvenmeleri gerektiğini, sorunlarını kendi başlarına çözeceklerini ifade etti.
 
Afganistan ile işbirliği
 
Meclis Başkanı Sadık, Peşaver'deki okul baskınının Pakistan'ı derinden sarstığını ve ülkedeki tüm siyasi partilerin terörizme karşı mücadele için yeni bir strateji belirlemek için birleştiğini kaydetti.
 
Sadık, Afganistan ile terörle mücadele konusundaki mutabakatlarının devam ettiğini, iki komşu ülkenin birinde istikrar olmazsa diğerinde de olmayacağını belirtti. Afganistan ile sınırın uzunluğu nedeniyle sınırın korunması konusunda zorluklar yaşandığını vurgulayan Sadık, sorunların tartışarak çözülmesi gerektiğini, şu anki hükümetle birçok konuda işbirliği içinde olduklarını söyledi. Sadık, ayrıca saldırıyla ilgili olarak genelkurmay başkanı ve istihbarat şefinin Afganistan'a gittiğini, olayla ilgili burada tutuklanan altı kişinin kendilerine teslim edileceğini dile getirdi.
 
Taliban ile artık müzakere söz konusu değil
 
Sadık, Pakistan Talibanı örgütü ile okul saldırısından önce sürdürülen müzakere çabalarının bundan böyle kesinlikle söz konusu olmadığını, katillerle müzakere yapmanın zaman kaybı olduğunu söyledi. Sadık, eğer müzakere yapmak istiyorsa Taliban'ın silah bırakarak teslim olması gerektiğini kaydetti.
 
Pakistan Meclis Başkanı, terör örgütü IŞİD'in Pakistan'da şu anda faaliyet göstermediğini, Taliban ve IŞİD gibi terörist grupların sadece İslam dünyasında etkili olduğuna dikkat çekerek, İslam dünyasının buna karşı Şii-Sünni tartışmalarını geride bırakıp birleşmesi gerektiğini vurguladı.
 
Türkiye ile ilişkiler
 
Türkiye ile Pakistan arasındaki ikili ilişkilerin iyi olduğunu ancak ilişkilerin daha da ilerletilerek farklı bir seviyeye taşınabileceğini dile getiren Sadık, Türkiye'nin Pakistan'ı "dost" değil "kardeş" olarak tanımladığını, bu nedenle Türkiye'den bazı konularda imtiyaz beklediklerini söyledi.
 
Sadık, 16 Aralık'ta Peşaver'de çoğunlukla asker çocuklarının gittiği bir okula Pakistan Talibanı tarafından düzenlenen ve 134'ü öğrenci 150 kişinin hayatını kaybettiği saldırı nedeniyle yas ilan ettiği için Türkiye'ye teşekkür etti.
 
Karikatürlerle ilgili önerge
 
Sadık, İİT Üye Devletleri Parlamento Birliği ihtisas komisyonu ve toplantılarına da değinerek, bu toplantılardan beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi. Sadık, toplantıda Peşaver'deki okul saldırısı ve terörizm konusunda ve Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo ile diğer Batı ülkelerinde çizilen karikatürler hakkında iki önerge sunduğunu belirtti. 
 
Önergelerin oybirliğiyle kabul edildiğini ifade eden Sadık, karikatürlerle ilgili önergenin kabul edilmesinin İİT'nin parlamentosunun uluslararası kamuoyuna açık ve net "Biz sizin dininize saygı duyuyoruz, siz de bizimkine saygı duymalısınız" mesajı olduğunu söyledi.

aa


Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,446 µs