En Sıcak Konular

Bakan Işık: Örgüt olduğu belli

21 Ocak 2015 08:13 tsi
Bakan Işık: Örgüt olduğu belli
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği iddiasıyla yürütülen "paralel yapı" operasyonuna ilişkin konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği iddiasıyla yürütülen "paralel yapı" operasyonuna ilişkin, "Kriptolu telefonlarda TİB, TÜBİTAK ve emniyet birlikte hareket edemezse dinlenmesi mümkün değil. Dolayısıyla bunların örgüt olduğu buradan belli" dedi.
 
Işık, Meclis'te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.
 
Kendileri açısından bunun sürpriz olmadığını dile getiren Işık, "Daha önce TÜBİTAK'ta kriptolu telefonların dinlenmesi işleminden dolayı açığa aldığımız, görev yerini değiştirdiğimiz kişilerle ilgili bugün yapılan bir operasyon" ifadesini kullandı.
 
"Kriptolu telefonlarda TİB, TÜBİTAK ve emniyetin birlikte hareket etmezse dinlenmesi mümkün değil" diyen Işık,  "Dolayısıyla bunların örgüt olduğu zaten buradan belli. Kriptolu telefonların dinlenmesi bunların tek başına örgüt olduğunun bir göstergesi" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Başka operasyon gelir mi?" sorusuna Işık, şu yanıtı verdi:
 
"Belli ki devletin her kademesine sızmış bir örgüt yapısı var. Bunlar bilinmiyor değildi de hani bunların kirli işlere bulaşacaklarına, devletin güvenliğine yönelik bir yanlış işin içerisine gireceklerine çok ihtimal verilmiyordu. Yoksa bir cemaat olarak, camia olarak bilmediğimiz şey değildi. Ama işte ortaya çıkan gerçekler...TÜBİTAK'ta askeri projeleri yürüten kritik personeli dinlemişler. Senin hizmetle, cemaatle, cemiyetle ne işin olur? Bizim açımızdan olay net de. Tabii bizim işimiz bu tip şeyleri kendi yetki alanımızda ortaya çıkarıp, yargıya intikal ettirmek. Biz onu yaptık."
 
Işık, kriptolu telefonların nasıl dinlendiğini ortaya çıkarmanın çok zor bir iş olduğunu söyledi.
 
"Kriptoyu oluşturan şifrenin kodlarını almışlar"
 
Bakan Işık, "En  çok burada mı zorlandınız?" sorusu üzerine şöyle konuştu:
 
"Zaten o olmasaydı bugün bu operasyonun yapılması mümkün değildi. Çünkü herkes TÜBİTAK'a odaklanmış. TÜBİTAK'ta bir merkez var, herkes orada dinleniyor. Halbuki asıl dinleme TİB'de. TİB'de dinliyorlar data olarak. Bütün dinleme merkezine aynı şekilde kriptoyu da ilave etmişler. Şimdi siz faks hattından bir şey gönderdiğinizde bu kaydedilebiliyor mu? Ediliyor. TİB'de edilebiliyor. Bu da aynı şekilde kaydedilmiş ama onun tekrar sese dönüştürülmesi için o telefonlardaki şifre oluşturan, kriptoyu oluşturan şifrenin kodlarını almışlar."
 
"Kripto olarak almışlar, sonra mı çözmüşler?" sorusuna Işık, "Tabii zaten kripto olarak kaydetmek zorunda, başka türlü kaydedemez" yanıtını verdi.
 
Işık, TÜBİTAK'ta yeni teknik önlemler alınıp alınmayacağı yönündeki soru üzerine, gelir gelmez TÜBİTAK'ta kripto merkezindekileri uzaklaştırdıklarını anımsattı.
 
Yeni kriptoyu yazdıklarını, yeni kriptolu telefonu hazırladıklarını belirten Işık, "Bunu yaparken güvenliği şu anda dünyada kripto çözme anlamında gelinen noktanın en az 3 katı kadar ileri seviyeye çıkardık" dedi.
 
"Cemaatin veya o yapının aklının daha üstünde bir akıl var"
 
Başka bir soru üzerine Işık, şunları kaydetti:
 
"TÜBİTAK'a bunlar sonradan sızmışlar ve sızdıkları yerlerde belli. Temel Bilimler Enstitüsü'ne hiç sızmamışlar ama kriptoya sızmışlar, temel kimyayla ilgili araştırmalara hiç bakmamışlar ama askeri projelere özel ilgi göstermişler.
 
Biz idari yönden sorumluluğumuzda olan herşeyi araştırıyoruz. Mesela bilirkişileri öyle belirlemişler ki kendi istedikleri raporu verecek kişileri bilirkişi yazmışlar. O açıdan çok profesyonel bir yaklaşım. Bence cemaatin veya işte o yapının aklının daha üstünde bir akıl var. Bunlara sen şunu yap, şöyle yap, şöyle örgütlenin... Başaramazlardı, o akıl onu başaramaz."
 
"Hiç kimse farketmemiş mi?" sorusu üzerine Işık, "Bunların bir istihbarat faaliyeti yapabileceği çok kimsenin aklına gelmiyor. Ne zaman çok yoğun soru işaretleri oluştu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yapılan operasyon, Nedim Şener'in, Ahmet Şık'ın ve Hanefi Avcı'nın tutuklanmasıyla ciddi derecede şüpheler oluştu ve ondan sonra zaten iş bir noktaya doğru geldi. O zamana kadar kimsenin bunların ülkeye karşı bir ihanet içerisinde olacakları...Ama bunları bugün biliyoruz" dedi.
 
Fikri Işık, "Bu bilgileri İsrail'e mi verdiler?" sorusu üzerine de şunları söyledi:
 
"Onu bilemem ama bir başka akla hizmet ettikleri açık. O aklın kim olduğunu yargı somut delillerle ortaya koymak durumunda. Yoksa biz şuraya gitmiştir, buraya gitmiştir benim elimde sağlam delil olmadan... Ama her biriniz bir akıl yürütebilirsiniz, askeri projelerle son dönemde en çok kim ilgilenmiştir, enerji politikalarıyla en çok kim ilgilidir? Bütün bunları değerlendirdiğinizde ancak bir kanaat sahibi olabilirsiniz. Ben size bir bilgi verecek durumda değilim."

aa


Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,602 µs