En Sıcak Konular

İsrail derhal vergi gelirlerinin transferini başlatmalı

15 Ocak 2015 22:47 tsi


BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jens Anders Toyberg-Frandzen, İsrail'in, Filistin adına topladığı vergilerin transferini durdurmasının Paris Protokolü'ne aykırı olduğunu, uygulamaya hemen son verilmesi gerektiğini bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi, Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Toyberg-Frandzen, İsrail'in 3 Ocak'ta Filistin adına topladığı yaklaşık 127 milyon dolarlık vergi gelirinin transferini durduğunu hatırlattı.

Söz konusu uygulamanın, Oslo Anlaşması'nın Paris Protokolü'ne aykırı olduğunu vurgulayan Toyberg-Frandzen, "İsrail'e derhal bu vergi gelirlerinin transferini başlatma çağrısı yapıyoruz" dedi.

Filistin-İsrail arasındaki sorunun çözümünde mesafe alınamadığını da kaydeden Toyberg-Frandzen, "tarafların karşılıklı eylemleri" nedeniyle çözümden giderek uzaklaşılmasının BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u da endişelendirdiğini söyledi.

Toyberg-Frandzen, tüm taraflara ayrılığı daha da derinleştirecek adımlardan sakınmaları çağrısı yaptıklarını belirterek, uluslararası toplumun da iki devletli çözüm ve kalıcı barış için sorumluluk almasını istedi.

"Ateşkes kırılgan"

Toyberg-Frandzen, İsrail'in Gazze saldırısının ardından varılan ateşkes anlaşmasından bu yana beş ay geçtiğini de ifade ederek, ateşkesin halen tehlikeli derecede kırılgan olduğunu kaydetti.

Gazze'de insani koşulların kış nedeniyle çok kötü olduğunu anlatan Toyberg-Frandzen, "Gazze ağır kış şartlarının yaşandığı bir dönemde ciddi enerji sıkıntısı yaşıyor" diye konuştu.

Gazze'nin imarı çalışmalarının da fon yetersizliğine rağmen sürdüğünü ifade eden Toyberg-Frandzen, 11 Ocak itibarıyla 38 bin kişinin BM-Filistin ve İsrail arasında kurulan mekanizmadan yararlanarak inşaat malzemesi edindiğini bildirdi.

Toyberg-Frandzen, Kahire'deki toplantıda Gazze'nin inşası için verilen maddi yardım sözlerinin tutulmadığını da vurgulayarak ilgili ülkelerden taahhütlerini bir an önce yerine getirmesini istedi.

AA 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,046 µs