iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Onun adına ‘NOC list’ denir

15 Ocak 2015 13:13 tsi
Onun adına ‘NOC list’ denir Ve onu ele geçirebilmek için resimdeki ‘imkânsız görevi’ yerine getirmeniz gerekir. Buna rağmen, Almanya'nın casus listesi bir başka ülkenin eline geçtiyse… iyibilgi Ankara

İddia şu ki, “Almanya dış istihbaratı BND'ye sızan Alman asıllı bir Amerikalı BND'nin dış ülkelerde görev yapan 3 bin 500 ajanının ismini ABD'ye verdi.”

Tom Cruise’un başrolünü oynadığı 1996 yapımı “Mission İmpossible/Görevimiz Tehlike” filminin konusu da tam buydu. Yani bir ülkenin “casus” listesinin ele geçirilmesi. Filmi seyreden bu listenin nasıl korunduğuna ilişkin bir fikre muhakkak sahiptir!

Peki, gerçekten de Alman Federal İstihbarat Servisi’nin bu listesi ABD’nin eline geçmiş olabilir mi? Dahası bu kadar kolay olabilir mi?

“Alman dış istihbaratı Federal Haber Alma Servisi BND'ye sızan Markus R. isimli ajan, Amerikan istihbaratlarına 2 yıl boyunca gizli belgeler ulaştırmayı başardı. Geçtiğimiz yılın ortalarında çifte ajanlığı ortaya çıkan Markus R. isimli ajanın evindeki bilgisayarda bulunan bazı şifrelenmiş belgeler yeni çözüldü. Bu deşifre olan bilgiler arasında, dış ülkelerde görev yapan 3 bin 500 BND ajanının takma ve asıl isimleri bulunan bir liste de var.” (‘Almanların dış ajanlarının listesi ABD'nin elinde’, 14/01, Dünya Bülteni.)

BND'de çalışan toplam ajan sayısı ise yaklaşık 6 bin 500 olduğu düşünülürse, bu haberin doğruluğu halinde Alman istihbarat mimarisinin çöktüğü söylenebilir. Çünkü zaten faal olan ve asıl işi yapan kritik elemanların oyundan düştüğü anlamına gelir.

Elbette bu bilgi adı geçen ülkeler için değil, dünyadaki her ülke için geçerli. Örneğin Türkiye’de ve Ortadoğu’da görev yapan Alman ajanlarının listesini kim istemez ki? Almanya ve ABD arasındaki gerilimin casuslar savaşı bölümü NSA’in Almanya liderlerini dinlediğine ilişkin ilk bilgilerden bu yana sertleşerek sürüyor. Belli ki daha da kötüleşecek. Çünkü bu iddia tüm istihbarat camiaları için “kutsal kâse”ye dokunulduğu anlamına geliyor.

Tek sorun ise bütün bu casuslar savaşı içinde en kıymetli belge bu olmasına rağmen ele geçirilme-sızma öyküsünün hayli naif hatta tipik “soğuk savaş” filmlerindeki gibi olması!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,834 µs