En Sıcak Konular

''Türkiye'yle ilişkileri en iyi seviyeye çıkarmalıyız''

15 Ocak 2015 11:57 tsi
Irak Meclisi Başkanı Selim el-Cuburi, "Türkiye, Irak ve Iraklılar için çok önemli bir ülke. Türkiye ile ilişkileri en iyi seviyeye çıkarmazsak ülkemiz ve bölgemizdeki istikrarı yakalayamayız" dedi.

Cuburi, Irak'taki siyasi ve askeri gelişmelerle, pazar günü Türkiye'ye yapacağı ziyaretin içeriğine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.
 
"Türk yetkililerle çok önemli stratejik konuları ele alacaklarını" aktaran Cuburi, "Görüşeceğimiz konuların başında güvenlik güçlerimizin donanımı ve eğitiminde Türkiye'nin sunacağı büyük destek geliyor. Dost ülkeden gelebilecek her türlü yardımı memnuniyetle karşılarız" diye konuştu.
 
Başbakan Haydar el-İbadi'nin, geçen ay Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından ilişkilerin geliştirilmesi yönünde Türkiye'nin "samimi niyetini" daha iyi gördüklerini dile getiren Cuburi, şöyle devam etti:
 
"Türkiye'nin, Irak'ın güvenliği, istikrarı ve halkının birlik ve beraberliğini çok önemsediğini biliyoruz. Türk hükümetiyle ortak çıkarların gözetildiği istikrarlı bir ilişki geliştirmek istiyoruz. Türkiye, Irak ve Iraklılar için çok önemli bir ülke. Türkiye ile ilişkileri en iyi seviyeye çıkarmazsak ülkemiz ve bölgemizdeki istikrarı yakalayamayız."
 
Cuburi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat'ı ziyaret edeceğine yönelik beklentiye dair Erdoğan'ın ziyaretiyle Iraklıların gönlünde büyük bir etki bırakacağını vurguladı. Cuburi, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum'un da yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret edebileceğini bildirdi.
 
Musul'un özgürleştirilmesi planı
 
Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi, 10 Haziran 2014'ten beri IŞİD'in kontrolünde olan ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u kurtarılmasına yönelik devam eden askeri operasyon hazırlıklarına da değinerek, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Musul'un kurtarılması için askeri ve lojistik hazırlıklar yapılıyor. Bu hazırlıklar, Musul'un güneyi ve kuzeyinde sürüyor. İvedilikle süren çalışmalar, şehrin çok yakın zamanda örgütten kurtarılacağı sinyalini veriyor. Tabii dönüm noktası olacak söz konusu operasyonun zorlukları da mevcut. Zira daha fazla askeri donanıma ihtiyaç olabilir. Musul, terör örgütü IŞİD'in, 'hilafetini' ilan ettiği ve yayılmaya başladığı merkezdir. Ordu birlikleri ve koalisyon güçlerinin desteğiyle Musul'u kurtarma operasyonu Iraklıların çıkarına sonuçlanacak."
 
Gönüllülerin silahlandırılması
 

Terör saldırıları sonucu evlerini terkeden vatandaşların silahlandırılması konusunda endişeler olduğunu dile getiren Cuburi, "Gönüllüleri silahlandırmada en büyük sorumluluk hükümete düşüyor. IŞİD'le mücadelede uluslararası koalisyon güçlerinin de desteğinin artırması gerektiğini düşünüyoruz ve inanıyoruz ki bu güçler kapasitelerini aşıp daha ileri bir destek sunabilirler" ifadelerini kullandı.
 
Iraklı Sünnilerin ABD ziyareti
 
Meclis Başkanı Cuburi, Enbar Valisi Suhayb el-Ravi ve Vilayet Meclisi üyelerinin önümüzdeki günlerde ABD'ye yapacağı ziyarette, askeri destek talebi olup olmayacağı sorusu üzerine söz konusu heyetin, ABD tarafından davet edildiğini belirterek, "Ziyaretin amacı ve iletecekleri mesajlar hakkında bilgi aldım. Heyet, ABD'li yetkililere kentteki terör saldırılarının bıraktığı hasarı ve insani durumu aktaracak" dedi. 
 
Dış politikadaki açılım
 

Yeni dönem Irak siyasetinde taraflar ve kurumlar arasında sağlanan uzlaşıya dikkati çeken Cuburi, birçok krizle karşı karşıya kalan ülkenin böyle bir uzlaşıya ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
 
Selim Cuburi, Irak'ın dış politikadaki açılımının, hükümet ve parlamento düzeyinde yapıldığına işaret ederek Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır'la önemli görüşmelerin gerçekleştiğini hatırlattı. Yeni diplomasi hattını ve Başbakan İbadi'nin komşu ülkelere ziyaretlerini önemli bulduklarını bildiren Cuburi, açılımın bölgesel ve uluslararası düzeyde ülkeye yeni vizyon kazandıracağının altını çizdi.
 
Hali hazırda terörle mücadele ve bütçe konularında sorunları olduğunu aktaran Cuburi, Cumhurbaşkanlığı, Hükümet ve Meclis yöneticileri olarak daha sıkı bir araya gelerek, söz konusu krizlerin aşılması için çözüm yolları arayacaklarını ifade etti.
 
2015 bütçesi
 

Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen Irak'ın 100 milyar dolarlık 2015 bütçesi görüşmelerinin Meclis'teki Maliye Komisyonu'nda devam ettiğini belirten Cuburi, "Irak, 2014 yılı bütçesinin onaylanmadığı bir ülke. Bu nedenle 2015 bütçesinin yakın zamanda onaylanmasına büyük önem veriyoruz" dedi.

 

Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,696 µs