En Sıcak Konular

ABD, Gülen'i iade edecek mi?

15 Ocak 2015 08:42 tsi
ABD, Gülen'i iade edecek mi? KKTC'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, uçakta Emin Pazarcı'nın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesi sırasında ABD Başkanı Obama'nın "hukuki belge" istediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Yargı kararını verdi, hukuki belge oluştu" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama'ya Fethullah Gülen'in iadesi konusunda beklentilerini söylediğini belirterek, "Obama bize 'hukuki belge olması lazım' demişti.Şimdi yargı kararını verdi ve hukuki belge oluştu. Bu noktada işbirliği olmazsa, bu bizi üzer" dedi.  

DİASPORAYLA İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

KKTC'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçakta yaptığı açıklamada, paralel yapının, her yerde Türkiye aleyhine ne kadar lobi varsa onlarla işbirliği yaptığını söyleyerek, Ermeni diyasporasıyla birlikte çalışan kongre üyeleri ve senatörlerle dirsek temasında olduklarına dikkati çekti. Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Dış temsilciliklerimiz, devletler nezdinde bu konuyu anlatıyorlar. Bunları anlatmak benim büyükelçimin görevi. Çünkü doğrudan Türkiye'yi karalıyorlar.

ABD İADE ETMEZSE BİZİ ÜZER

Bakan Çavuşoğlu, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusundaki süreçle ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu konuda ABD ile çok iyi bir işbirliğimiz var. Daha önce Cumhurbaşkanımız, ABD Başkanı Obama'ya bu konuyu ilettiği zaman, bize 'Sözlü kısmı tamam da somut bir şeyler olmalı, hukuki bir belge olması lazım' denilmişti. Şimdi hukuki belge oluştu. Yargı kararını verdi. Ondan sonra süreç başlıyor. Tabii bu işbirliğini aksatacak adımlar atılırsa bu bizi üzer işin doğrusu.

Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı döneminde yayımlanan "yurtdışındaki okulların ziyaret edilmesi ve himayesi" ile ilgili talimatın kaldırıldığını belirten Çavuşoğlu, dışarıdaki cemaat okullarına mesafeli durduğu için mağdur edilen diplomatlar için de iade-i itibar yapılması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE DE HEDEF

Batılı ülkelerin olduğu gibi, Türkiye'nin de " DEAŞ'ın açık hedefi" olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Türkiye her zaman terörün hedefi olmuştur. DHKP-C'nin PKK'nın, El Kaide'nin, İBDA-C'nin hedefi oldu. DEAŞ'la mücadelede neler yapılması gerektiğini sürekli söylüyoruz. DEAŞ'ın ne kadar acımasız bir terör örgütü olduğunu, İslam'ı temsil etmediğini, mücadelede yetersizlik olduğunu da söylüyoruz. Böyle söyleyen bir ülke tabii ki terör örgütünün hedefidir" dedi.

FRANSA’DAN SUÇLAMA GELMEDİ

Avrupa'nın "Teröre katılmak isteyenler kendi ülkesinden çıkarken hiçbir şey yapmadığını ama Türkiye'ye niye bunu aldın" dediğini hatırlatan Çavuşoğlu şunları söyledi: "Bu haksızlık değil mi? Bu insanlar hapisten çıkmış, 16 ay yatmış. Hapisten çıkanlarla yakın ilişkide olan insanları siz şüpheli listesine niye koymuyorsunuz? İstihbarat paylaşımını düzgün yapmaları gerekiyor. Biz iade ediyoruz, o ülkeye gidiyor, belli bir süre sonra bakıyoruz, bizim sınırımıza geri gelmiş. Bunun suçlusu ben miyim? Sen vatandaşını kontrol edemiyorsun, benim sınırıma geldi diye suçluyorsun. Türkiye'yi çok suçladılar. Başka ülkelerden suçlama geldi ama Fransa'dan gelmedi. Bizim içteki muhalefetten, medya, İran'dan geldi."

Emin Pazarcı - Akşam



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,779 µs