En Sıcak Konular

Avrupa militanları IŞİD’e ihraç ediyor

14 Ocak 2015 09:41 tsi
Avrupa militanları IŞİD’e ihraç ediyor Iraklı istihbarat kaynakları IŞİD içinde 17 bini aşkın yabancı teröristin yer aldığını belirtiyor. Ancak en dikkat çekici durum ise Avrupa ve ABD’nin örgüte katılmış vatandaşları için kılını dahi kıpırdatmamış olması.

Fransa'daki saldırılar IŞİD içindeki 'yabancı militanlar'ı yeniden gündemin odağına taşıdı. Irak istihbarat kaynakları son 2 yılda örgüte 17 bin 400 militanın katıldığını, Avrupa'nın 'radikal eğilimli' kişilerden kurtulmak için çıkışlara engel olmadığını belirtiyor .

Paris saldırısıyla birlikte IŞİD içindeki yabancı militanlar gerçeğini yeniden gündeme geldi. Kouachi kardeşlerin Charlie Hebdo saldırısı ve ardından market baskını yapan Amedy Coulibaly’nin saldırılarının ardında, Kouachi kardeşlerin Arapça'dan ziyade Fransızca'yı ana dil olarak kullanmaları, aynı zamanda Fransız toplumu ve sisteminde yetişmiş olmaları IŞİD ile el-Kaide arasındaki derin ideolojik örgütlenme farkını da ortaya koymuş oldu.
 
EL-KAİDE VE IŞİD’İN FARKI: AVRUPALI MİLİTANLAR
 
Iraklı istihbarat kaynakları IŞİD içinde 17 bini aşkın yabancı teröristin yer aldığını belirtiyor. Ancak en dikkat çekici durum ise Avrupa ve ABD’nin örgüte katılmış vatandaşları için kılını dahi kıpırdatmamış olması. Zira iki yıldan bu yana birçok ülkede katılımın olduğu IŞİD konusunda sadece Kanadalı güvenlik birimlerinin Türkiye’ye gelerek Şanlıurfa ve Gaziantep’te incelemelerde bulunduğu ortaya çıktı.
 
NEREYE GİTTİKLERİ BİLİNİYORDU
 
Resmi kaynakların verilerine göre Türkiye son iki yıldan bu yana IŞİD’e katılma potansiyeli yüksek yedi bini aşkın Avrupalıyı sınır dışı etti, bir kısmını ise ülkelerine teslim etti. Ancak ülkelerine gönderilen yedi bini aşkın IŞİD militanından sadece 21'i hakkında hukuki işlem yapıldığı tespit edildi. IŞİD’e yakın kaynaklar, teröristlerin Avrupa’dan çıktığı andan itibaren ülkelerinin bu şahısların örgüte katılacağından haberdar olduğunu, ancak bu ülkelerin söz konusu olan militan eğilimli insanlardan kurtulmak için duruma seyirci kaldığını iddia ediyor.
 
FRANSA VE İSPANYA’DAKİ HÜCRELER HALA AKTİF
 
Fransa polisinin market saldırısında yer aldığını düşündüğü ve aramaya başladığı sırada Türk yetkililer tarafından IŞİD’e katıldığı bilgisinin iletilmesi üzerine Fransız güvenlik birimleri Boumeddiene’nin ülke içinde ve İspanya’daki hareketliliğini mercek altına aldığı kaydedildi. Son iki yıl içinde IŞİD’e 17 bin 400 yabancı militanın katıldığı Iraklı istihbarat kaynakları tarafından dile getiriliyor. Ayrıca bu IŞİD militanlarının Avrupa’da ikamet ettikleri ülkelerinden çıkışları engellenmediği için örgüte katılımın her geçen gün arttığı iddia ediliyor. Boumeddiene’nin kaçışı ile birlikte örgütün Fransa ve İspanya’daki hücreleri de dikkat çekiyor. Iraklı istihbarat kaynakları, Boumeddiene’den önce örgütün Avrupa’daki hareketliliğini, geçişleri ve para transferlerini dikkatle incelendiğinde örgütün Fransa’daki hücrelerinde 11 kişinin yer aldığı, İspanya hücresinin de aktif olduğunu ifade ediyorlar. Fransız polisi silahların dışarıdan getirildiğini ve finansmanın da dış kaynaklık olduğunu tespit etti.
 
7800 RİSKLİ PROFİL BİLDİRİLDİ
 
IŞİD’e karşı küresel düzeyde yapılan toplantılarda, “riskli profillerin paylaşımı” konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Son olarak geçtiğimiz Kasım ayında Paris’te yapılan İçişleri Bakanları toplantısında ülkeler arası işbirliğinin artırılması kararlaştırıldı. Türkiye’de güvenlik ve istihbarat makamlarına dün itibari ile gelen isim sayısı 7 bin 800’ü buldu.

Hollande teşekkür etmişti

Didier Eric Francois, Edouard Aldo Jean-Mar, Nicolas Henin ve Pierre Ernan Marc Tor adlı gazeteciler MİT’in geçtiğimiz yıl Nisan ayında Telabyad’da düzenlediği özel bir operasyon ile IŞİD’den alınmış ve sessiz sedasız ülkelerine gönderilmişti. Bu operasyon o dönemde dünya kamuoyunda çok tartışılmamıştı ancak Fransız yetkililer operasyonu düzenleyen ekibe özel teşekkür etmişti. Başbakan François Hollande’ın da Türkiye’ye teşekkür ettiği gündeme gelmişti.

Yeni Şafak


Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,390 µs