En Sıcak Konular

Hüda Par'ın Cizre raporu: Devlet müdahale etmedi

13 Ocak 2015 16:45 tsi
Hüda Par tarafınan Cizre olaylarıyla ilgili hazırlanan raporda, saldırıların gerçekleştiği gün güvenlik güçlerinin 8 saat boyunca hiç müdahalede bulunmadığı belirtildi

HÜDA PAR AR-GE Başkanlığı tarafından Cizre ve 2014’ün Aralık ayının genelinde partilerine ve İslami kurumlara karşı yapılan saldırılarla ilgi geniş bir rapor yayımlandı.

Aralık ayı içerisinde farklı yerlerde gerçekleşen saldırı, taciz ve yasadışı dinleme olaylarının kronolojik olarak özetlendiği raporda özellikle 6-8 Ekim’de başlayan ve Aralık ayında da devam eden PKK saldırılarına ayrıntılı bir şekilde yer verildi.

Raporda, Cizre’deki saldırılarda kolluk güçlerinin 8 saat boyunca saldırıya müdahale etmemekle, saldırganlarla aynı sorumluluğa sahip olduğuna dikkat çekildi.

Raporun devamında, “Saldırıların son bulması isteniyorsa devlet yetkilileri üzerine düşeni yapmalı, her kesimden vatandaşın güvenliğini sağlamalı, PKK/KCK cenahı sürdüre geldiği itham ve saldırganlık diline son vermeli, HDP ve diğer siyasi çevreler de saldırganları açık bir şekilde mahkûm etme yoluna gitmelidir.” ifadelerine yer verildi.

Devlet başta olmak üzere hiçbir örgüt ve yapının hiçbir konuda tekçilik ve tektipçiliği dayatmasının kabul edilemez olduğu belirtilen raporun sonuç bölümünde, “Buna yeltenenler er-geç kamu vicdanında mahkûm edildiklerine tanıklık edeceklerdir.” denildi.

ÖNE ÇIKANLAR

Raporda öne çıkan tespitlerden bazıları şöyle: 28 Aralık 2014 tarihinde PKK’nın paravan örgütlerinden YDG-H tarafından yapılan yazılı açıklamada Cizre’de Hür Dava Partisi mensuplarına ait 20 ev olduğu dile getirilmişti. 20 konuta saldırı gerçekleştiği dikkate alındığında saldırının hedef belirlenerek planlandığı ortaya çıktı.

Saldırı sonrası birkaç gün mahalleye elektrik verilmemiş, trafolar tamir edilmemiş.

Nur Mahallesi’nde bulunan PKK yandaşlarına ait taziye çadırında HÜDA PAR’lılara kimsenin iş vermemesi, işyerini kiralamaması, bütün ilişkilerini kesmesi çağrısı yapılmış.

Yapılan baskılar sonucu Cizre Çok Programlı Lise’nin kantininde çalışan bir parti üyesi işten ayrılmak zorunda bırakılmış.

Bazı okulların öğrencilerine okul çıkışında HÜDA PAR aleyhine sloganlar attırılmış.

Akrabaları üzerinden parti üyelerine baskı kurularak parti üyeliğinden istifa ettirilmek istenmişlerdi.

Parti üyeleri komşularından izole edilmişler.

Çarşaflı kadınlara yönelik mahalle baskısı artmış, bazı şehir içi otobüs ve dolmuşları çarşaflı kadınları araçlarına almamışlar.

27 Aralık'taki saldırılarda hayatını kaybeden Abdullah Deniz’in taziyesi için 31 Aralık günü Diyarbakır'dan yola çıkan Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ve beraberindekiler, Katran bölgesinde asker ve polisler tarafından ihbar var bahanesiyle durdurulmuş, Cizre'ye gidişleri engellenmiş.



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,884 µs