En Sıcak Konular

Bankaların kredi muslukları dolgun maaşlıya açılıyor

13 Ocak 2015 16:43 tsi
Kredi musluklarını dolgun maaşlıya açan bankalar, 1 yılda borçlu zengin sayısını yüzde 57 artırdı. 522 bin 474 kişi sisteme yeni giriş yaptı. Bu kesime verilen 1 yıllık kredi miktarı ise 30,4 milyar liraya ulaştı.

Bi­rey­sel kre­di ris­ki­nin yük­sel­me­siy­le bir­lik­te kre­di mus­luk­la­rı­nı dar ge­lir­li­ye kı­san ban­ka­lar ris­ki dü­şük olan yük­sek ma­aş­lı­nın ka­pı­sı­nı aşın­dır­dı. Ban­ka­la­rın dar ge­lir­li ye­ri­ne yük­sek ge­lir gru­bu­na yö­nel­me­si ra­kam­la­ra da yan­sı­dı.

522 bin ki­şi da­hil ol­du

Ban­ka­lar Bir­li­ği ta­ra­fın­dan açık­la­nan tü­ke­ti­ci kre­di­le­ri ra­po­ru­na gö­re 2012-2013 Ey­lül ve­ri­le­rin­de maa­şı 5 bin li­ra ve üze­rin­de olan 909 bin 292 ki­şi­ye kre­di kul­lan­dı­rı­lır­ken bu ra­kam 2013-2014 Ey­lül ve­ri­le­rin­de 1 mil­yon 431 bin 766 ki­şi­ye çık­tı.

Ey­lül ar­tı­şı yüz­de 116

1 yıl­da borç­lu zen­gin sa­yı­sı yüz­de 57 art­mış ol­du. Ay­nı sü­re­de kul­lan­dı­rı­lan top­lam kre­di tu­ta­rı da 30 mil­yar 440 mil­yon li­ra­ya ulaş­tı. 2013-2014 Ey­lül ayı kar­şı­laş­tır­ma­sın­da ise ar­tı­şın yüz­de 116’ya çık­tı­ğı dik­kat çek­ti. Ey­lül 2013’te maa­şı 5 bin li­ra ve üs­tün­de olan 200 bin 20 ki­şi ban­ka­lar­dan kre­di kul­la­nır­ken, ra­kam Ey­lül 2014’te 437 bin 890 ki­şi­ye, kul­lan­dı­rı­lan kre­di mik­ta­rı yüz­de 38 ar­ta­rak 6,5 mil­yar li­ra­dan 9 mil­yar li­ra­ya yük­sel­di.

Ca­zip fa­iz­ler et­ki­li

Uz­man­lar yük­sek ge­lir gru­bu için­de yer alan ki­şi­le­rin kre­di­ye yön­len­di­ril­me­sin­de en önem­li si­la­hın fa­iz ol­du­ğu­nu ak­tar­dı. Ris­ki olan ki­şi­le­re da­ha yük­sek fa­iz­ler­le kre­di açan ban­ka­cı­lar, dol­gun maa­şı olan­la­ra ise dü­şük fa­iz oran­la­rı öner­di.




Lükse ilgi borcu yükseltti

Dol­gun ma­aş­lı­la­rın sis­tem­den çek­ti­ği kre­di­ler­de­ki ar­tış­ta ban­ka­la­rın yön­len­dir­me­si­nin ya­nı sı­ra eko­no­mik kriz ve lüks tü­ke­tim­de­ki ar­tış da et­ki­li ol­du.

Eko­no­mist­ler dol­gun maa­şı olan ki­şi­le­rin har­ca­ma­la­rın­da za­man za­man aşı­rı­ya ka­ça­bil­dik­le­ri­ni, ar­tı­şın bir ne­de­ni­nin de lüks har­ca­ma ol­du­ğu­nu di­le ge­tir­di. Ni­te­kim Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu da bir ko­nuş­ma­sın­da, “Lüks ve it­ha­lat yo­ğun­lu­ğu yük­sek mal­la­rı tes­pit ede­cek ve cay­dı­rı­cı ver­gi­len­dir­me ya­pa­ca­ğı­z” söz­le­riy­le lüks tü­ke­ti­min art­tı­ğı­nı te­yit et­ti.

281,5 milyarlık kredi kullandık

Merkez Bankası’nın son verileri baz alındığında bireysel tüketicilerin kredi kartı hariç, bankalara 281 milyar 544 milyon 142 bin liralık kredi borcu olduğu gözlendi. Çekilen bireysel kredilerin 125 milyar 79 milyon lirasını konut, 6 milyar 792 milyon lirasını taşıt, 149 milyar 672 milyon lirasını ise diğer ihtiyaç kredileri oluşturdu. Çekilen kredilerin vade dağılımı ise ağırlıklı olarak 25-36 ay vadeye yayıldı. 

Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,495 µs