En Sıcak Konular

HDP'den Hükümete: Bu provokasyon işinize geliyor

13 Ocak 2015 15:58 tsi
Grup toplantısında konuşan HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, "Cizre'deki provokasyonunu AKP hükümetinden bağımsız düşünmüyoruz, düşünemiyoruz. Bugüne kadar çıkarmadıysa demek ki provokasyonun bir parçasısınız, demek ki bu provokasyon işinize geliyor" dedi.

HDP'nin Meclis Grup Toplantısı'nda, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Murat Bozlak için bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Bozlak'ın fotoğrafı grup sırasına konuldu. Partisinin grup toplantısında konuşan Yüksekdağ, Paris'te gerçekleşen katliamı kınadı. 3 yıl önce öldürülen 3 PKK'lıyı hatırlatan Yüksekdağ, Fransa devletinin elindeki bilgi belgelerin açıklanmasıyla bunun aydınlatılabileceğini ifade etti.

"İKTİDAR HER SUÇU PARALELE ATMAYI GELİŞTİRDİ"

İktidarın her suçu paralele atmayı geliştirdiğini ve bu çizgiyi sürdürdüğünü anlatan Yüksekdağ, bu kadar kapsamlı ciddi saldırının aydınlatılmamasının başka sorunları getirmemesinin düşünülemeyeceğini kaydetti. Yüksekdağ, "Paris'te böyle katliam yapılıyorsa, İstanbul'un göbeğinde bombalar patlıyorsa; bunlar geçmişte verilen siyasi desteğin eseridir." ifadelerini kullandı.

Bölge halkının sadece IŞİD kıyımından geçirilmediğini, 50 kişinin hayatını kaybeden olaylarla karşılaştıklarını dile getiren Yüksekdağ, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Paris'teki yürüyüşe katılmasıyla ilgili "Türkçe'de buna iki yüzlülük deni. Fransızca nedir bilmiyorum. Paris'teki katliamda takıldıkları tavırdan dolayı iki yüzlülükleri yargılarken; kendi iki yüzlülükleriyle de yüzleşmek zorundadırlar." diye konuştu.

Paris'teki saldırıyla ilgili "Sadece İslamafobi yaklaşımıyla bir tavır geliştirmek bir siyasi iktidarın tutumu ve yaklaşımı olamaz." diyen Yüksekdağ, "Bölgesel ve küresel düzeyde bütün insanlığa tehdit oluşturan bu gerici, faşist yaklaşımda gerçek bir siyasi tutum almalıdır. IŞİD'in beslendiği bütün kaynakları ifşa etme, yok etme sorumluluğunu yerine getirmelidir. İslam, Müslüman kılığına girmiş gerici, faşist çetelerin sınırdaki serbest dolaşımı, devletin güvenlik güçleriyle girdiği ilişkileri ortaya çıkarmak için biz mücadele yürüttük. Artık iktidar derhal siyasi sorumluluğunu üstlenmeli ve bunun üzerine gitmelidir." şeklinde konuştu.

"HÜKÜMET MÜZAKEREYİ BAŞLATMAK YERİNE BİZİMLE MÜCADELEYİ YÜRÜTÜYOR"

Çözüm süreciyle "Hükümet müzakereyi başlatmak yerine bizimle mücadeleyi yürütüyor." diyen Yüksekdağ, "Bu ısrarla ve inatla yürütülüyor. Müzakereleri başlatması gereken siyasi iktidar, bugün hala sayın Abdullah Öcalan'ın sunduğu çözüm taslağı üzerinde müzakeriyi başlatmadı. Yöntem, zaman kazanma yöntemiyle bu süreci doldurmaya çalışıyor. Hala zaman kazanma süreci, uzatam yönünde..." dedi.

"Gerilim politikası her yerde kendisini gösteriyor ve hissediliyor." diyen Yüksekdağ, cezaevlerindeki hasta tutsakların sorunlarına değindi. Bununla ilgili adım atılmasını istedi. Cizre'de yaşanan gelişmelerin herkesin malumu olduğunu dile getiren Yüksekdağ, "Herkes bir provakasyon ve komplodan bahsediyor. Ama bunu ortadan kaldırma sorumluluğu olan, ortadan kaldırması gereken hükümet, bunu yerine getirmedi. 'Paralellerin işi; çözüm sürecine darbe' söylemini sürdürüyorlar. Cizre'deki provakasyonu, AKP hükümetinden bağımsız düşünmüyoruz, düşünemiyoruz. Bir provakasyon varsa bunu ortaya çıkaracak siyasi iktidar, hükümettir. Bugüne kadar çıkarmadıysa demek ki provakasyonun bir parçasısınız, demek ki bu provakasyon işinize geliyor." ifadelerini kullandı.

"KAMU GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İSTİYORSANIZ BARIŞ, ÖZGÜRLÜK, DEMOKRASİ TALEPLERİNE KARŞILIK VERİN"

Cizre'deki olayların aydınlatılmasının çözüm süreci için önemli olduğuna dikkat çeken Yüksekdağ, Cizre üzerinden gerilim üretilmeye çalışıldığını belirterek Cizre'nin çözülmemesinin çözüm sürecinin çok ciddi yara alması anlamına geleceğini söyledi.

"Kamu güvenliğini sağlamak istiyorsanız, barış, özgürlük, demokrasi talepleri karşısında gerçek bir tavır göstermelisiniz. Bunları redderek bir kamu güvenliğinden söz edemezsiniz." diyen Yüksekdağ, "Kamu güvenliği yasası, aslında bir saray güvenliği yasasıdır. Toplumun değil, sarayların, iktidarın güvencesi için bu anti demokratik yasayı ortaya çıkardılar. O sarayın güvenliğini 16 Türk devletinin temsilini dizerek sağlayamazsınız. Baskıcı politikalarla, anti demokratik yasalarla, baskılarla sağlayamazsınız. Anti demokratik yasalar devam ederse, sultanlığınızı korumaya yetmeyecektir." dedi.

"HDP BARAJI AŞARSA HIRSIZLAR İKTİDAR OLAMAZ"

HDP'nin seçimlere parti olarak girmesiyle ilgili ise Yüksekdağ, kimsenin HDP'nin mücadele geleneğine bir oran dizemeyeceğini vurguladı. Buna onların matematik zekaları ile siyasi zekalarının yetmeyeceğini belirten Yüksekdağ, HDP'ye sınırlar koymanın siyasi zavallılıktan başka birşey olmadığına dikkat çekti. Korkunun iktidar da olsa zavallılaştırabileceğini ifade eden Yüksekdağ, "Bizim baraj diye bir sorunumuz yok. Baraj bizim sorunumuz değil, onu savunanların sorunudur. HDP o barajı yıkacaktır. Altında ise siyasi iktidar ve o barajı savunanlar kalacaktır." diye konuştu.

HDP'nin barajı aşamazsa ne olacağının tartışıldığını hatırlatan Yüksekdağ, bunu tartışmak yerine HDP'nin barajı aşması halinde ne olacağının tartışılması gerektiğini kaydetti. HDP'nin barajı aşması halinde hırsızların iktidar olamayacağını ve barışın geleceğini söyledi.

(CİHAN)



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,561 µs