En Sıcak Konular

Suudi Prens‘ten Türkiye‘ye müjde!

13 Ocak 2015 08:38 tsi
Suudi Kralı Abdullah'ın üvey kardeşinin oğlu olan Prens El Velid bin Talal, "Petrolde fiyatlar arz ve talebe bağlı. Fakat bir daha 100 dolarları görmeyeceğimizi söyleyebilirim" açıklamasında bulundu.

Petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareket devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı 48,59 dolarla Nisan 2009'dan bu yana en düşük düzeye geriledi. Fiyatların düşmesinde, Goldman Sachs'ın kısa vadeli fiyat görünümünü aşağı çekmesi etkili oldu. Ohio ve Pennsylvania'daki rafinerilerde hafta sonunda çıkan yangınlar ise ABD'de ham petrol talebini sınırladı. Yatırım bankası Goldmın Sachs, 2015 ve 2016 yılları için petrol fiyatı beklentilerini düşürdü. Goldman Sachs, Brent petrolü fiyat beklentilerini 2015 yılı için 83,75 dolardan 50,40 dolara, 2016 için 90 dolardan 70 dolara revize etti. Banka, ABD ham petrolü tahminlerini ise 2015 için 73,75 dolardan 47,15 dolara, 2016 için 80 dolardan 65 dolara çekti.

OPEC'E GÜVENMİYORUZ

Peki düşüş daha ne kadar devam edecek? Bunun cevabını bilen ender ülkelerden birisi Suudi Arabistan. Suudi Kralı Abdullah'ın üvey kardeşinin oğlu olan Prens El Velid bin Talal, petrol fiyatlarını USA Today gazetesine değerlendirdi. Suudi Arabistan'ın üretimi kısmama konusuna tamamen katıldığını belirten Talal, "OPEC ülkelerine güvenmiyoruz. Hatta kimseye güvenmiyoruz. Bizim kıstığımız üretimi başkaları yapar. Böylece hem fiyatlar aşağı inmeye devam eder, hem de biz pazar payımızı kaybederiz" diye konuştu. Petrol fiyatlarının ne olacağına ilişkin ise Talal, "Bunun iki ayağı var. Arz ve talep. Arz tarafında şu anda bir fazlalık olduğunu söyleyebiliriz. Irak çok fazla üretim yapıyor. Lbiya da aynı şekilde. Bir de talep tarafını düşünmek lazım. Arz fazlası ve mevcut büyüme oranları devam ederse petrol fiyatlarında daha çok aşağısını görürüz. Fakat bu iki kalemde düzelme olursa fiyatları biraz yukarı çıkabilir. Ama şunu kesinlikle söyleyebilirim. Varil fiyatı bir daha kesinlikle 100 doları görmeyecek. Bunu hep söyledim. 100 doların üzerindeki fiyatlar sahte, spekülatif."

Türkiye'ye nasıl yansıyor?

Petrolde her 10 dolarlık düşüşün enflasyona etkisi yarım puan. Yani 50 dolarlık bir düşüş enflasyonu 1 puan aşağı çekiyor. Yine 10 dolarlık düşşüle cari açık 4.5 milyar dolar azalırken, Türkiye'nin büyümesi ise 0.3 puan artıyor.

Akşam




Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,979 µs