En Sıcak Konular

Merkel'den Davutoğlu'nun o sözlerine tepki

12 Ocak 2015 17:15 tsi
Almanya Başbakanı Merkel, Başbakan Davutoğlu’nun 'Türkiye AB’ye daha önce alınmış olsaydı bu kültürel gerilimler bu boyutta yaşanmazdı' sözlerini 'son derece spekülatif bir yaklaşım' olarak değerlendirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu "İnşallah bir gün Türkiye AB üyesi olduğunda, kültürler arası ve dinler arası çatışma üzerinden Avrupa kıtasını bölmeye çalışanlara karşı en güzel cevabın da verileceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin AB’ye girmesi bu anlamda medeniyetlerin, dinlerin bu kıtada buluşması ve barışçıl bir şekilde kıtamızı yeniden inşa etmesi konusunda güçlü bir iradeyi yansıtacaktır." dedi.

Bu zamana kadar verdiği destek için Almanya’ya teşekkür eden Davutoğlu, önümüzdeki dönemde de bu desteğin artarak devamında büyük fayda mülahaza ettiklerini dile getirdi. Davutoğlu, üyelik için Almanya’nın desteğine büyük ihtiyaç hissettiklerini dile getirdi.

MERKEL: TÜRKİYE İLE İLGİLİ FİKRİM DEĞİŞMEDİ

Bir gazetecinin, Davutoğlu’nun Fransa’da yaptığı ‘Türkiye AB’ye daha önce alınmış olsaydı bu kültürel gerilimler bu boyutta yaşanmazdı?’ sözlerinin ve Türkiye’nin AB üyeliğine bakışının bu yaşananlarla değişip değişmediğini sorması üzerine ise Merkel, Türkiye ile ilgili fikrinin değişmediğini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik konusunda müzakereleri sürdürülmesini desteklediğini hatırlattı. Fakat yolun sonunda Türkiye’nin üye olmasını desteklediğiyle ilgili bir ifade kullanmadı.

Davutoğlu’nun ifadeleriyle ilgili ‘spekülasyon’ ifadesini kullanan Merkel, ‘Böyle olsaydı, şöyle olmazdı’ gibi bir varsayımda bulunmayı ‘son derece spekülatif bir yaklaşım’ diye değerlendirdi.

"ASYALI KİMLİĞİMİZ AVRUPA'YA RENK KATAR"

Bunun ardından sorulan benzer bir soruya cevap veren Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: “Herhangi bir meselede olumlu bir süreç başlatılırsa, bir başarı hikayesi oluşursa, bu başarı hikayesi dışındaki alternatiflerin alanı daralır. Yani kültürel birliktelik konusunda çok güzel örnekler teşkil ettiğimiz zaman, kültürel gerilim ve çatışma isteyenlerin etki alanları daralır. Türkiye’nin AB’ye üyeliği bizim için bir medeniyetler projesiydi. Öyle büyük bir proje ki hâlâ bir araya gelindiğinde, Avrupa kıtasındaki çok kültürlülüğü ve demokratik Avrupa değerlerinin Türkiye üzerinden bütün dünyaya ve çevre bölgelere etkisi bakımından olağanüstü bir imkan sağlayacağına inanıyoruz.”

Davutoğlu, “AB bir gün Türkiye’yi de içine alacak şekilde çok kültürlü bir resim verdiği zaman Avrupa zirvelerinde, her Müslüman da kendisini Avrupa içinde Avrupa’nın parçası olarak addedecek. Bunun getireceği bir olumlu başarı hikayesi var. Ama Avrupa resmi verildiğinde orada hiç Müslüman olmadığı zaman bir başka Avrupa resmi ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye olarak asırlarca Avrupa’nın parçasıydık. Şu anda da Avrupa’nın parçasıyız. Asyalı kimliğimiz, Avrupalı kimliğimizi örtmez, ona renk katar. Bir gün AB’de Türkiye yer aldığında eminim bu Avrupa’ya, Avrupa’da yaşayan bütün halklara ve dünyaya da verilebilecek en güzel evrensel barış mesajı olacaktır. İnşallah bir gün o günleri hep beraber görürüz.”

(CİHAN)

Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,790 µs