En Sıcak Konular

Dört Bakanla ilgili TBMM soruşturma komisyonu raporu

12 Ocak 2015 15:59 tsi
TBMM Soruşturma Komisyonu'nun eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler hakkında yazdığı rapor tamamlandı.Rapor yarın TBMM'nin internet sitesinde yayınlanacak..

İki bölümden oluşan rapor, muhalefet şerhleri de eklendiğinde 1100 sayfayı buluyor.Raporun son cümlesi, komisyon çalışmalarını da özetliyor;" "Bakanların isnat edilen suçları işlediğine dair yeterli şüphe olmadığından Yüce Divan'a sevkine gerek yoktur"

"MANİDAR İHBARLARLA..."

Raporda, bakanlar hakkındaki soruşturmaların "manidar ve isimsiz ihbarlarla" gerçekleştirildiğine vurgu yapılıyor. "Soruşturma, yasaların hileli yollar denenerek aşılması suretiyle yetkisiz hukuksuz olarak yürütüldü" deniyor.
Raporda, soruşturulan bakanlar hakkında yer alan bazı ifadeler şöyle;

RAPORU OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

-ERDOĞAN BAYRAKTAR: Komisyonumuz tarafından yapılan soruşturma sonucunda da, soruşturma önergesinde yazılı fiillerin işlendiğine dair hiçbir delil elde edilemedi.

-ZAFER ÇAĞLAYAN: Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda fiilin kaçakçılık suçunu oluşturmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.

-MUAMMER GÜLER: Dosya içinde mevcut diğer delillerin, tanık ifadelerinin ve bilirkişi raporlarının değerlendirilmesi sonucunda, savunmaların aksine isnat edilen suçları işlediğine dair yeterli şüphe oluşmadı.

TBMM MATBAASI BASACAK, CUMA GÜNÜ GENEL KURUL'DA GÖRÜŞÜLMESİ BEKLENİYOR

Raporu, TBMM matbaası basacak. Ardından tüm vekillere dağıtılacak. Vekillerin raporu incelemesinin ardından da TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.Ak Parti kaynakları, soruşturma komisyonu konulu Genel Kurul toplantısının Cuma günü yapılabileceğini kaydediyorlar.

MUHALEFET ŞERHİ OLMADAN 'KOMİSYON RAPORU OLMAZ'

CHP İzmir Milletvekili ve Soruşturma Komisyonu Üyesi Erdal Aksünger, 4 bakanla ilgili hazırlanan rapora, komisyon raporu, diyebilmek için CHP ve MHP'nin yazdığı muhalefet şerhinin de yer alması gerektiğine dikkat çekti. Ancak Aksünger, raporun içindekiler kısmında 'muhalefet şerhi' ibaresinin yer almasına karşın, eklerde şerhin olmadığını söyledi.

Aksünger, kendilerine raporun komisyon başkanlığından gönderildiğini; henüz muhalefet şerhinin Meclis Başkanlığına gönderilip gönderilmediğini bilmediklerini ifade etti. Aksünger, "Eğer muhalefet şerhi gönderilmediyse onun adı Komisyon raporu olmaz. O Ak Partili üyelerin yazdığı rapor olur. Komisyon muhalefet ve iktidarıyla bir bütündür. İktidarın görüşü var ise, muhalefetin görüşü de olmak zorundadır" dedi.

Aksünger, muhalefet şerhi Meclis Başkanlığı'na ulaşmamışsa, Meclis Başkanlığı'nın Komisyondan bunu isteyerek, raporu bir bütün olarak milletvekillerine dağıtması  gerektiğine dikkat çekti.

MUHALEFET ŞERHİNDE TAPE'LER DE VAR

Meclis Soruşturma Komisyonu’nun dört eski bakanın telefon konuşmalarını içeren tape'lerin imha edilmesi kararı almasına karşın CHP’li üyeler, komisyona sundukları muhalefet şerhinde savcılıktan Meclis’e gönderilen tape'lerin tümü yer alıyor.

MHP’nin muhalefet şerhinde de bakanlarla ilgili rüşvet, imtiyaz sağlama, görevini kötüye kullanma iddiaları ve Rıza Sarrafl’a olan ilişkilere yer veriliyor. Dosyada, MİT’in Başbakanlığa yazdığı rapor, MASAK kayıtları, telefon tapeleri, görüntüler, MASAK uzmanı Ali Demir'in hazırladığı rapor, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasında bulunan tanık ifadeleri ve bankalar yeminli murakıbı tarafından hazırlanan bilirkişi raporu yer alıyor.

(Kaynak: Hürriyet)

Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,958 µs