En Sıcak Konular

YGS'ye başvurular ne zaman sona eriyor?

12 Ocak 2015 15:50 tsi
ÖSYM tarafından her yıl gerçekleştirilen üniversite sınavları bu yılda başvuru alımları başladı. ÖSYS kapsamında alınan başvurularda arık farklı bir sistem izleniyor. Peki ÖSYM YGS sınav başvursunda son gün ne zaman olacak.

YGS başvuruları ÖSYM resmi sitesi osym.gov.tr üzerinden başladı. 2014-2015 yılında YGS sınav başvuruları için ise artık sistem değişti. Önceden ilk bankaya başvuru yapılırken şimdi ise ilk olarak ÖSYM'ya başvurular gerçekleştiriliyor sonra ise para yatırılıyor.

ÖSYM'nin hazırlamış olduğu 2015 takvimine göre Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS) sınav başvuruları 5 Ocak 2014 Pazartesi tarihinde başlıyor ve 19 Ocak saat 23.59’da sona erecek.

2015-ÖSYS başvuruları 2 aşamadan oluşmaktadır:

1) Aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi (Başvuru işlemi)

2) Sınav/sınavsız geçiş ücretinin yatırılması (Başvurunun tamamlanması)

2015-ÖSYS başvuru işlemlerinde yapılan aşağıdaki yenilikler yapılmıştır:

1) Başvuru işlemi yapıldıktan sonra sınav/sınavsız geçiş ücreti yatırılacaktır. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

2) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı (MEB) bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların/olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacak, adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebileceklerdir.

3) MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenmiştir.

Başvuruların yapılması:

Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklardır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar, başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapacaklardır.

Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı (*) veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ekte listesi bulunan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklardır.


*Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

**Eğitim bilgisi: MEBe-okul sistemindeki eğitim bilgileri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılmıştır. MEBe-okul sisteminde eğitim bilgileri bulunmayan adayların ise ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgileri, ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenerek ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılmıştır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.trİnternet adresine TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir.

MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgisinde değişiklik olanların başvuru için bir başvuru merkezine giderken diploma/mezuniyet vb. öğrenim belgelerinin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları ve başvuru merkezi görevlisine teslim etmeleri gerekmektedir. Sistemde mevcut eğitim bilgilerinin düzeltilmesi/değiştirilmesi amacıyla Merkezimize gönderilen dilekçeler/belgeler işleme alınmayacaktır.

Sağlık/engel bilgileri hariç tüm bilgi değişiklikleri/düzeltmeler, başvuru merkezlerinden veya aday tarafından ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

2015-ÖSYS’ye başvuru işlemleri, 2015-ÖSYS Kılavuzunda ayrıntılı olarak yer almaktadır. 2015-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların, 2015-ÖSYS’ye (Sınavsız Geçiş dâhil) ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemlerin ayrıntılı olarak belirtildiği bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Adaylar, 2015-ÖSYS Kılavuzuna ve Başvuru Merkezleri Listesine, aşağıdaki bağlantılardan erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar isterlerse başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzları da, başvuru süresi içinde başvuru merkezlerinde inceleyebileceklerdir.

Adayların, sınav/sınavsız geçiş ücretini ödeyerek ÖSYS’ye başvuru işlemini tamamladıktan sonra, başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinerek ÖSYS’nin diğer aşamalarından gerekebileceğinden özenle saklamaları gerekmektedir.

Tüm adaylarımıza başarılar dileklerimizle adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

2015-2016 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2015-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorundadır.
Öğrenim durumları aşağıdakilerden birine uyanlar 2015-ÖSYS’ye (sınavsız geçiş dâhil) başvurabilirler:

• 2014-2015 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan öğrenciler• Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar• Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar• Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar

2015-ÖSYS’de, YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da 2015-ÖSYS başvurularını başvuru süresi içinde yapmak zorundadırlar.

Durumları yukarıdakilerden birine uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da 2015-ÖSYS’ye başvurabilirler, ancak; bu adaylar, ÖSYS yükseköğretim programları tercih süresinin son gününe kadar T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler (Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri ÖSYS kapsamı dışındadır. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.).

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Pembe/Mavi Kart sahipleri), 2015-ÖSYS’ye başvurabilirler. Bu adaylar 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilirler. KKTC uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da ÖSYS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınırlar.

ÖNCE BAŞVURU SONRA ÜCRET

19 Ocak'ta sona erecek başvurular 2 aşamadan oluşacak. Birinci aşamada, aday bilgileri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenecek ve onay kodu sisteme girilecek. İkinci aşamada ise sınav ya da sınavsız geçiş ücreti yatırılacak. Sınav veya sınavsız geçiş ücreti, başvurudan sonra yatırılacak.

GEÇERLİ FOTOĞRAF UYARISINA DİKKAT!

Geçerli fotoğraf, son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf olacak. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresine kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak, sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekiyor.

ENGELLİLERE ÖZEL YENİ DÜZENLEME

YGS'de , sağlık ve engel durumu nedeniyle sınav güvenliğini zedeleyecek nitelikte alet ve cihaz kullanmak zorunda olan adaylar, dışarıyla iletişimi kesilmiş yüksek güvenlikli binalarda sınava alınacak. İlk kez yapılacak uygulamayla sağlık veya engel durumu nedeni ile bir alet ya da araç gereçle sınava girmeleri gereken adayların, sınav konforunu sağlamak için cihazlarıyla salona girmelerine izin verilecek.

Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs