En Sıcak Konular

Petrol fiyatları son 6 yılın en düşüğüne indi

12 Ocak 2015 14:26 tsi
Brent petrolde fiyatlar 48.68 dolara kadar inerek son altı yılın en düşüğünü gördü

Petrol fiyatları 6 yılın dibini gördü. Brent petrolde fiyatlar 48.68 dolara kadar indi. Fiyatların inmesinde ünlü yatırım bankası Goldman Sachs'ın petrol fiyatı tahminlerini aşağı çekmesi rol oynadı.

Saban saatlerinde brent petrolün varil fiyatı 48.68 dolara kadar indi. Bu fiyat Nisan 2009'dan beri en düşük fiyat oldu. Geçen hafta Brent petrolün varil fiyatı 6 yıl sonra 50 doların altına düşmüştü.

Fiyatların düşmesinde, Goldman Sachs'ın kısa vadeli fiyat görünümünü aşağı çekmesi etkili oldu. Ohio ve Pennsylvania'daki rafinerilerde hafta sonunda çıkan yangınlar ise ABD'de ham petrol talebini sınırladı.

ÜRETİCİ ÜLKELERDE PANİK

Petrol fiyatlarının düşmesi petrol üreten ülkelerin ekonomisini olmusuz yönde etkiliyor. Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, cumartesi günü İran'daydı. Maduro'nun ajandasının birinci maddesi düşen petrol fiyatlarıydı. Petrol fiyatlarının düşmesinden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Venezuela, fiyatların düşmesinden dolayı sıkıntıya giren bir diğer ülke olan İran'la işbirliğini geliştirmeyi hedefliyor. Maduro'nun ikinci durağı ise, petrol fiyatlarını düşürme politikasını benimseyen Suudi Arabistan.

RUHANİ'DEN İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol fiyatlarındaki düşüşe ilişkin, "Aynı bakış açısına sahip OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ülkelerinin işbirliği, bazı güç odaklarının bu kuruma yönelik planlarını etkisiz kılacak ve 2015'te petrol fiyatının kabul edilebilir düzeyde sabit kalmasına yardımcı olacaktır" dedi.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, İran'ı ziyaret eden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile heyetler arası görüşmede bulunan Ruhani, ülkesinin Venezuela'ya "ihracat, teknik ve mühendislik hizmetleri ve yatırım yapmaya" hazır olduğunu söyledi.

İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine zemin hazırlamak için bankacılık ile finansal işlemlere ilişkin düzenlemelerin de ele alındığı belirtilen görüşmede Ruhani, "Umarım bu ziyarette varılacak anlaşmalarla, karşılıklı ticaret ve yatırımın gelişmesi, teknik ve mühendislik hizmetlerinin sağlanması, ilaç endüstrisinin geliştirilmesi, gemi yapımı alanındaki işbirliğinin devamı ve ortak uçuş hattının başlatılmasına şahit oluruz" şeklinde konuştu.

Ruhani, İran'dan Latin Amerika'ya mal ve hizmet ihracatı için Venezuela'nın uygun bir üs olabileceğini vurgulayarak, "Venezuela'nın, konut, yol inşası, gıda ve ilaç ürünleri endüstrisi alanlarındaki ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü işbirliğine hazırız" ifadesini kullandı.

Tahran ile Karakas'ın uluslararası meseleler ve siyasi konulardaki bakış açıları ve tutumlarının birbirine yakın olduğunu dile getiren Ruhani, "Dolayısıyla BM ve Bağlantısızlar gibi uluslararası kuruluşlarda daha fazla işbirliği içerisinde olmalıyız. Tahran ve Karakas'ın uluslararası kuruluşlarda işbirliği yapması Ortadoğu ve Latin Amerika ülkelerinin yararına olacak, uluslararası arenada da istikrar ve güvenliğin sağlanmasıyla sonuçlanacaktır" diye konuştu.

Ruhani, petrol fiyatlarında istikrarın sağlanması için ithalatçı ülkeler arasında işbirliğinin gerekliliğine işaret ederek, "Şüphesiz aynı bakış açısına sahip OPEC ülkelerinin işbirliği, bazı güç odaklarının OPEC'e yönelik planlarını etkisiz kılacağı gibi 2015'te petrol fiyatının kabul edilebilir düzeyde sabit kalmasına yardımcı olacaktır" görüşünü dile getirdi.


TAHRAN VE KARAKAS, ORTAK STRATEJİLERE SAHİP

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise bu ziyaretle, iki ülke arasındaki mevcut işbirliğini daha üst seviyelere taşınmayı hedeflediklerini vurgulayarak "Tahran ve Karakas, emperyalizm ile mücadele ve ülke ekonomisini güçlendirmede ortak stratejilere sahip. İnşaat, konut, ilaç ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren İranlı şirketlerin Venezuela'daki yatırımlarının devam etmesini memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Görüşmelerde petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün de ele alındığını aktaran Maduro, "petrol fiyatlarında istikrarın sağlanması için ihracatçı ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini" kaydetti.

Maduro ayrıca, Tahran-Karakas uçuş hattının tekrar faaliyete geçirilmesinin, iki ülke arasında hedeflenen işbirliğine ulaşmada yardımcı olacağını belirtti.

Maduro'nun Tahran'dan sonraki durağının Suudi Arabistan olacağı açıklanmıştı. Cumartesi günü Tahran'da bulunan Maduro'nun Suudi Arabistan'a geçip geçmediği veya ne zaman geçeceği konusunda ise, herhangi bir haber bulunmuyor.



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,355 µs