En Sıcak Konular

Alman SPD'den Merkel'e Yunanistan eleştirisi

6 Ocak 2015 14:05 tsi
Yunanistan'ın Avro grubundan çıkması konusunda Alman sosyal demokratlardan tepki geldi, Yunanistan'ın Avrodan çıkmasının Avrupa için büyük bir yük olacağı belirtildi. Avusturya da Almanya'yı müdahele etmemesi için uyardı.

Alman Sosyal Demokrat Parti SPD'nin Genel Sekreteri Yasmin Fahimi, basına verdiği demeçte Yunanistan'ın Avrodan çıkabileceği yönündeki açıklamaları eleştirerek, böyle bir durumun hem Yunanistan için çok kötü sonuçlar doğuracağını, hem de Avrupa'ya büyük bir yük teşkil edeceğini söyledi.

Bu yüzden Yunanistan'ın Avrodan çıkması konusunda bir takım senaryolar üzerinde konuşmamak gerektiğini savunan Fahimi, kendilerine bir perspektif ortaya koyan yeni bir politik çizgi isteyen Yunan vatandaşları gayet iyi anladığını belirtti. Fahimi, Yunanistan'ın yeniden kamu girişimlerine yatırım yapabilecek hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

25 Ocak'ta genel seçimlerin yapılacağı Yunanistan'da AB karşıtı tutumlarıyla bilinen sol birlik partisi Syriza'nın önde gittiği görülüyor. Syriza lideri Alexis Tsipras, iktidara gelmeleri halinde AB ile anlaşmaları yırtıp atma ve tasarruf programlarını durdurma sözü veriyor.

Alman haftalık dergisi Spiegel, geçen hafta sonu yayınladığı bir haberde Federal hükümetin, Yunanistan'ın tasarruf programlarının gerektirdiği şartları yerine getirmemesi halinde Avrodan çıkmasının artık bir risk oluşturmayacağı yönünde düşündüğünü bildirmişti.

Ancak Federal hükümet Spiegel'in iddialarını geri çevirdi. Kısaca 'Grexit' adı verilen Yunanistan'ın Avrodan çıkması üzerine yapılan spekülasyonlar, mali piyasalarda sarsıntılara neden oldu. Atina borsası yüzde 5,9 oranında bir zarara girdi, devlet tahvillerinin faizleri panik satışlar nedeniyle yüzde 10 oranında arttı.

Alman Yeşiller Partisi Federal Parlamento Fraksiyon Başkanı Kerstin Andreae, Federal hükümetin Spiegel'in haberini zayıf bir şekilde yalanlamasının Yunanistan'a karşı gizli bir tehdit ifade etiğini belirterek, bu tavrın akılsız ve sorumsuzca bir davranış olduğunu söyledi.

Federal Parlamento Dışişleri Komisyon Başkanı Hristiyan demokrat politikacı Norbert Röttgen de AB üyesi ülkeleri uyararak, Yunanistan'a karşı, ülkede yapılacak genel seçimlerden çıkacak sonuçlardan bağımsız bir şekilde politika belirlemeleri gerektiğini savundu.

AVUSTURYA'DAN ALMANYA'YA UYARI

Diğer taraftan Almanya'da yapılan 'Grexit' tartışmalarına Avusturya'dan da tepki geldi. Avusturya Maliye Bakanı Hans Jörg Schelling, 'Welt' gazetesine konuşarak başka ülkelerin seçimlerine karışmanın ve aynı zamanda bu ülkelerdeki seçim kampanyalarında sarfedilen sözlerin abartılarak yorumlanmasının doğru olmadığını söyledi. Schelling, sakin bir şekilde seçim sonuçlarının beklenmesi gerektiğini savundu.

Syriza Genel Başkanı Alexis Tsipras da 'Huffington Post' gazetesinde kaleme aldığı bir makalede Federal hükümeti, 'kocakarı masalları' ve Yunanistan'ın Avrodan çıkması hikayeleri anlatmakla suçladı. Partisinin tüm Avrupa için yeni bir istikamet belirleyen bir umut olduğunu kaydetti.



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,544 µs