En Sıcak Konular

Donduran soğuklara 9 adımda hazırlanın

6 Ocak 2015 09:47 tsi
Donduran soğuklara 9 adımda hazırlanın Soğuğun vücutta oluşturduğu ani damar daralmasının kalp krizi ve inme riskini artırdığını belirten uzmanlar, dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.

Ağır kış şartlarının hayatı zorlaştırdığı şu günlerde sağlığımızı korumak için çok daha fazla özen göstermek gerekiyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü, Dr. Özgür Şamilgil soğuk ve karlı havalarda özellikle yaşlılar, kalp, akciğer hastaları, kanser tedavisi görenler, karaciğer yetersizliği, böbrek yetersizliği olanların ve küçük çocukların bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için risk altında olduğunu belirtiyor. Dr. Şamilgil, soğuk günleri hastalanmadan atlatabilmek için alınması gereken tedbirleri şöyle sıralıyor:

Dışarıda az kalın: Soğukta kalınan süre uzadıkça vücudun mücadele gücü tükenir,  kişi hastalıklara yatkın hale gelir.

KAT KAT GİYİNİN: Kalın bir kazak yerine lahana gibi kat kat giyilen kıyafetler, gerektiğinde sıcak ortamlarda birer birer çıkarılabildiği için terleme ve hastalık riski azalır.

AYAKLARI ELLERİ KORUYUN:  Hastalanmamak için dayanıksız bölgeler olan burun, kulak, baş, eller, ayaklar ve parmakları soğuktan korumak gerekir.

KALP VE AKCİĞER HASTALARI: Akciğer hastalarının soğuk havayı burun ve ağızdan ciğerlerine çekmeleri soğuk algınlığı, nezle, grip ve daha da önemlisi zatürre riskini arttırır. Bu nedenle kalın atkı, kar maskesi benzeri kıyafetler ve kalın başlıklar kullanmaları gerekir. Kalp damar hastalarının, soğuğun vücutta oluşturduğu stres hormon artışı nedeniyle ani damar daralması sonucu kalp krizi ve inme riskine karşı çok daha dikkatli olmaları gerekir.

YÜKSEK TANSİYON HASTALARI:  Yüksek tansiyonu olanların kılcal damarların soğuktan büzüşmesi sonucu tansiyonlarının yükselebileceğini bilerek doktorlarına danışarak yanlarına acil durumda kullanılacak ilaçlarını almaları tavsiye ediliyor.

GÖZLERİNİZİ KORUYUN: Göz kuruması ve kızarıklığını engellemek için güneş gözlüğü takın.

BOL SIVI TÜKETİN: Yeterli sıvı alımı olmadan uzun süre soğukta kalmak vücudun uç noktalarında susuzluğa bağlı olarak kılcal damarlarda daralmaya neden oluyor, bu durum hem soğuk yanığı denen donmalara hem de mikropların dışarı atılması için gereken burun akıntısı ve balgamın koyulaşmasına yol açıyor.

Sigara içmeyin: Sigara boğazı tahriş ederek ve ciğerleri zayıflatarak, solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

Eller cepte yürümeyin: Dışarı çıkmak zorunda olanların tabanı kaymayan ayakkabı giymeleri, baston taşımaları, küçük adımlarla yürümeleri mümkünse yanlarında birisinin bulunması öneriliyor. Düşerken kendinizi koruyabilmeniz için ellerinizin cebinizde olmaması gerekiyor.

Türkiye



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,863 µs