En Sıcak Konular

Fransa: Filistin kurulmalı

12 Eylül 2007 23:53 tsi
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Filistin devletinin kurulması gerektiğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın pazartesi günü gerçekleştirdikleri son buluşmada, bir Filistin devletinin kurulmasının kısa bir süre içinde ilan edilmesiyle ilgili isteklerini dile getirdiklerini belirterek, ''Gelecek haftalarda bir Filistin devleti kurulması gerekli'' dedi.

Ortadoğu ülkelerini ziyaret eden Bernard Kouchner, Kudüs'te düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı George W. Bush tarafından önerilen ve kasım ayında düzenlenmesi planlanan uluslararası konferansın ''kaçırılmaması gereken bir fırsat'' olduğunu belirterek, ''İsrailliler ile Filistinliler arasında birşeyler olduğunu derinden hissettim'' diye konuştu.

Kouchner, ''Olmert ile Abbas, Bush tarafından istenen uluslararası konferansla ilgili bir yol haritası, bir çerçeve üzerinde çalışmaya başladılar. Acaba bu sembolik olarak ve uygulamada çok istenen bir Filistin devletinin kurulmasını kutlama fırsatı mı olur? Umarım olur. Kasım ayında önceden İsrailliler tarafından tanınan bir Filistin devleti kurulursa, bu yıllardır beklenen birşeyin gerçeğe dönüşmesi demek olur'' dedi.

Kalıcı bir Filistin devleti kurulmasını uygulamada olanaksız duruma getiren Batı Şeria'daki durum, Yahudi yerleşim birimleri, Batı Şeria'daki duvar ve askeri barikatların, tarafların bir anlaşmaya varmasını engellememesi gerektiğini de belirten Kouchner, ''Adaletsizlikleri tamir etmek gerekir. Haksızlıkların en büyüğünden, yani topraksız ve milletsiz bir halktan başlayalım. Eğer bu halledilirse, diğer sorunlar çözülür diye umuyorum'' diye konuştu.

Daha sonra Ürdün'e geçen ve Amman'da da bir basın toplantısı düzenleyen Kouchner, İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili dosyanın barışçı yoldan çözülmesini ve İran ile bir savaş açılmamasını umduğunu söyledi.

Kouchner, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak, İran ile savaş olmamasını istediğini belirtirken, ''Umarım İran'a savaş olmaz, İran tarafından da bir olay çıkarılmaz. Bu soruna barışçı bir çözüm bulunmasını istiyorum'' dedi.

Amman'da Filistin Devlet Başkanı Abbas ile biraraya gelen Kouchner, Abbas'ın Uluslararası Ortadoğu Konferansı'na Fransa'nın katılımını istediğini de belirterek, bunu memnuniyetle kabul ettiklerini bildirdi.

Konuşmasında Lübnan'da yaklaşan devlet başkanlığı seçimine de değinen Kouchner, Beyrut'a yapacağı ziyaret öncesinde, bir uzlaşmayla aday belirlenmesini ve seçimin dış müdahaleden etkilenmeden yapılmasını umduğunu kaydetti. Kouchner, Fransa'nın, Lübnan'daki belirli bir tarafın değil tüm tarafların yanında olduğunu da sözlerine ekledi.

samanyolu
 



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs