En Sıcak Konular

Avrupa hatalı yaklaşımlar içinde

5 Ocak 2015 13:02 tsi
Avrupa hatalı yaklaşımlar içinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 7. Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Avrupalı dostlarımızın, Türkiye'nin üyeliği konusunda önyargılara dayanan hatalı yaklaşımlar içinde olduğunu ve bunun bazı haksız uygulamalara yol açtığını görüyoruz" dedi.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, JW Marriott Otel'de başlayan 7. Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, konferansta dış politikanın her yönüyle masaya yatırılacağını, ileriye dönük planların ortak akıl çerçevesinde değerlendirileceğini söyledi.
 
Cumhuriyetin 100. yılında her alanda daha güçlü, daha gelişmiş, daha saygın bir Türkiye hedeflediklerini dile getiren Çavuşoğlu, daha ilk yıllarında genç Cumhuriyet'in kök salmasında Türk hariciyesinin önemli bir rol oynadığını vurguladı.
 
Mevlüt Çavuşoğlu, 21. yüzyılın kaderini belirleyecek bir dönemden geçildiğine dikkati çekerek, "Biz de bu kritik dönemde Türkiye'nin dış politikasının nereden geldiğini ve nereye gitmekte olduğunu değerlendirmek istiyoruz" diye konuştu. Türk dış politikası için süreklilik ve değişimin birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bakanlık olarak sürekliliğin teminatı olduğu kadar, değişimi öngören, gerçekleştiren ve gerektiğinde yönlendiren bir aktör olarak görev yapmak durumunda olduklarının altını çizdi.
 
Türk dış politikasını yönlendiren temel ilkenin "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" felsefesi olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, genç cumhuriyetin tarihi ve zorlu dönemde güçlenmesinin bu ilke doğrultusunda başarıldığını anlattı. Çavuşoğlu, 1. Dünya Savaşı döneminde diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak Türkiye'nin 12 yıl savaştığını ve bunu yaparken geçmişten kalan sorunların esiri olmadığını ifade ederek, sadece Türkiye'nin değil, bölgenin yüksek çıkarlarının gerektirdiği şekilde tüm ülkelere dostluk elini uzattığını belirtti. Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
 
"Bugün bölgemizde devam eden krizlere rağmen çevremizde istikrar, refah ve işbirliği için çaba sarf ediyoruz. Sorunlara değil, çözümlere odaklanmaya çalışıyoruz. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği gerçekleştirdiğimiz ülkelerin sayısı 18'e çıkmıştır. Bu mekanizmaların 19'uncusunu Gürcistan’la kurmaya karar verdik. Bu mekanizmalar sayesinde komşularımızla diyalog ve işbirliğimize somut bir çerçeve kazandırdık. Bu bölgelerle ticaretimizi 7 katına çıkardık. En önemlisi diyalog ve işbirliğinin devamını sağlayacak bir kurumsal yapı kurmuş olduk. Kalıcı ve kapsamlı barış için karşılaştığımız güçlüklerden yılmadan çalışmaya devam edeceğiz. Avrupa kurumlarıyla bütünleşme sürecimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Avrupalı dostlarımızın Türkiye'nin üyeliği konusunda önyargılara dayanan hatalı yaklaşımlar içinde olduğunu ve bunun bazı haksız uygulamalara yol açtığını görüyoruz. Bu dar görüşlü yaklaşımlara karşı çıkarken kamuoyunun AB’ye üyelik sürecine dair heyecanını yeniden kazanmasına yardımcı olabilecek adımlar üzerinde duruyoruz."
 
Bakan Çavuşoğlu, vize serbestisi diyaloğunu sonlandırmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini dile getirdi.
 
"Dünya düzeni değişirken veya başka bir düzenin temelleri atılırken bizim bu değişimi dışarıdan izleme lüksümüz yoktur" diyen Çavuşoğlu, değişimi anlamak, değişime ayak uydurmak ve düzenlemek zorunda olduklarının altını çizdi.
 
Mevlüt Çavuşoğlu, günümüzde birçok farklı riskle başa çıkmak zorunda olduklarını dile getirerek,  "Tarih boyunca terörün değişik şekillerine maruz kalan ülkemiz, son olarak sınırının hemen ötesinde ortaya çıkan DEAŞ ve ortak bir küresel tehdit olan terörle karşı karşıya kalmıştır" ifadelerini kullandı.
 
Demokrasi, özgürlük ve insan hakları taleplerinin artık evrensel talepler haline geldiğinin en açık örneğini Suriye'nin oluşturduğunu anlatan Çavuşoğlu, bu halkın 1,6 milyonunu Türkiye’nin misafir ettiğini hatırlattı. Bakan Çavuşoğlu, "Ne acıdır ki Suriye’deki sorunun çözümü için anlamlı bir adım atmakta aciz kalan uluslararası toplum, sorumluluk üstlenmekte de isteksiz davranıyor. Ülke olarak yaptığımız 5 milyar dolarlık harcama için uluslararası toplumun katkısı 250 milyon dolar gibi sembolik bir rakamla sınırlı kalmıştır" şeklinde konuştu.
 
Suriye rejiminin uyguladığı mezhepçi ve ayrımcı politikaların bölgede DEAŞ ve diğer terör gruplarının güçlenmesine yol açtığını söyleyen Çavuşoğlu, uluslararası toplumun DEAŞ ile mücadeleye öncelik vermesini fırsat bilen rejimin de saldırılarını artırdığını ifade etti.
 
Türkiye’nin Suriye'den yeni bir göç akımıyla karşı karşıya kalmaması için sınıra yakın alanlarda güvenli bölgeler ve uçuşa yasak alanlar ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin beklentisinin meşruiyetini uzun zaman önce kaybetmiş Esed rejiminin barışçı bir geçiş süreciyle yerini Suriye halkının tümünü temsil edecek birine bırakması olduğunu kaydetti.

aa


Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,049 µs