En Sıcak Konular

35 ülkenin katıldığı UAEK tartışmalı bitti

12 Eylül 2007 21:48 tsi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Viyana'da pazartesi gününden beri süren yönetim kurulu olağan toplantısı, bugün akşam saatlerinde sona erdi.

Kurumun, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki merkezinde yapılan toplantının son günü, İran'ın nükleer programına ilişkin üye ülkeler arasında yoğun temas ve tartışmalara sahne oldu.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei, ''İran'ın yıllardan sonra ilk kez güvence denetimleri anlaşması çerçevesinde UAEK ile yeterli işbirliği yaptığını ve açıklığa kavuşmamış hususların açıklığa kavuşturulması için ortak alışma programı üzerinde çalışma yaptıklarını'' belirterek, ''zamana ihtiyaç duyduklarını'' söyledi.

Bu arada El Baradei, İran'ın BM Güvenlik Konseyi kararlarının gereklerini yerine getirerek uranyum zenginleştirme ve ağır su faaliyetlerini askıya alması, buna karşılık BM Güvenlik Konseyi'nin de yaptırımları askıya alarak taraflar arasında eşzamanlı mola verilmesi önerisinde bulundu.

El Baradei'in İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümü için yaptığı önerinin başta ABD olmak üzere birçok üye ülke tarafından kabul görmediği bildirildi. ABD heyeti başkanı büyükelçi Gregory Schulte, akşam saatlerinde basına yaptığı açıklamada, ''eşzamanlı mola önerisinin BM Güvenlik Konseyi'nin 1737 ila 1747 sayılı kararlarında zaten bulunduğunu'' hatırlatarak, ''İran'ın uranyum zenginleştirme ve ağır su faaliyetlerini askıya alması durumunda BM Güvenlik Konseyi'nin de yaptırımları askıya alacağını, ABD'nin de BM Güvenlik Konseyi'nin bu kararına destek vereceğini'' söyledi.

İran'ın nükleer dosyası BM Güvenlik Konseyi'nde bulunduğu için UAEK Yönetim Kurulu'nun toplantısına yeni bir karar tasarısı sunulmadı. UAEK kaynakları, kurumun 17 Eylül'de Viyana'da yapılacak olan genel kurul toplantısının gündeminde de İran'ın nükleer programına ilişkin gelişmelerin yer aldığını bildirdiler. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulu toplantısına kurum üyesi 35 ülke katıldı.

Yönetim kurulu üyeleri, her 4 yılda bir rotasyon usulüyle belirlendiği için, Türkiye bu yılki yönetim kurulu toplantılarına gözlemci olarak katıldı. UAEK'nın 2008 yılı eylül ayında yapılacak genel kurulunda yapılacak seçimle, Türkiye'nin de yönetim kurulunun asli üyeleri arasında yer alacağı kaydedildi.

haber7



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,859 µs