En Sıcak Konular

Putin hamlesi: Viktor Zubkov!

12 Eylül 2007 21:44 tsi
Putin hamlesi: Viktor Zubkov! Rusya'nın önce parlamento, sonra da başkanlık seçimleri gibi önemli bir dönemece girdiği sırada Başbakan Fradko istifa etti. Yerine ise tam Putin hamlesi sayılacak bir sürpriz geldi; Viktor Zubkov!

Uzun süreden beri konuşulan oldu ve Rusya Başbakanı Mihail Fradkov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e istifasını sundu. Fradkov, amacını "Başkan'a özgür seçim imkanı tanımak" olarak açıkladı.

Putin'in bu yaklaşımı memnuniyetle karşıladığı ve yenisi seçilene kadar görevi vekaleten yürütmesi kararlaştırılan bakanlar kurulunun başkanı olan Fradkov'u üstün hizmetlerinden dolayı ödüllendirdiği bildiriliyor.

56 yaşındaki Fradkov 2004 Martından bu yana Rusya başbakanıydı.

Fradkov'un istifasından kısa süre sonra Duma'ya yeni başbakan adayının ismi bildirildi: Viktor Zubkov. Mali haberalma kurumunun başında bulunan Zubkov, Putin'in Petersburg ekibi'nden. Başbakanlık oylamasının Duma'da cuma günü yapılması bekleniyor.

15 Eylül 1941 Sverdlovsk doğumlu Zubkov, 1999-2007 Vergi Tahsil Bakanı Yardımcısı idi. Son aylarda Finans konularını denetleyen istihbarat kurumunun başında bulundu. Putin'le Leningrad Belediyesi Dış İlişkiler Komitesi'nde birlikte çalışmış olan Zubkov, hem istihbaratçı hem de ekonomist olarak biliniyor.

Rusya siyasi sahnesine tümüyle hakim olan Başkan Vladimir Putin, kedinin fareyle oynadığı gibi, aylardır siyaset uzmanlarını "Kim başbakan olur?", "Kremlin'in yeni başkan adayı kim olur?" sorularıyla oyaladıktan sonra sürpriz bir adım attı.

Herkes "Sergey İvanov Devlet Başkanı olur, Dmitriy İvanov da Başbakan" veya tersi derken, ya da hükümet başkanlığı için Kremlin idaresinden ve ekonomi uzmanların bazı isimler telaffuz edilirken, Putin fazla tanınmamış, ama tecrübeli bir ismi başbakanlık için Duma'nın gündemine sundu: Viktor Zubkov. 

Zubkov, hem istihbaratçı hem de ekonomist olarak biliniyor. Yani hem halkın ekonomik taleplerine cevap verebilecek, hem de (hatta özellikle) ekonomi alanındaki yolsuzluklarla acımasız mücadele edebilecek biri.

Ey, Rus zenginleri, ey Yukos/Hodorkovski olayından ders almayan oligarklar! Haddinizi bilmezseniz, başınıza gelecek çok şey var!

Bu mesaj net ve Rusya halkının desteğini alacak bir konu. İkincisi, son zamanlarda kulislerde ve medyada başkanlık yarışı Sergey İvanov ile Dmitriy Medvedev arasında "oynanırken", Batılı ülkeler ve onların Rusya ile ilşkili kolları (örneğin, birkaç gün önce Moskova kitap fuarında kitap imzalarken Medvedev lehine açıklama yapan eski Alman Başbakanı Şröder), sertlik yanlısı İvanov'un önünü kesmek için ince hamleler yapıyorlardı.

Başkan kim olur, bu birkaç ayda neler değişir, bilinmez, ama yeni Rusya Bşbakanı İvanov'a yakın bir karakter. Yani dünyada at oynatan, Avrupa'yı silahlandıran ABD ve müttefiklerinin karşısında Rusya'nın seçimi "çetin ceviz" olacak!

Aynı zamanda Putin'in seçimini etkilemek için kendi arasında mücadele eden liberal, demokrat, merkezci, haberalmacı, Leningradlı fraksiyonlar arasında son ikisinin üstün olduğu da Zubkov seçimi ile ortaya çıktı.

Sıcak haberin sıcak yorumuna son bir ek: Zubkov da tıpkı Mart 2000'te başbakanlık koltuğuna oturan Mihail Fradkov gibi fazla tanınmamış ve kendi ekibi olmayan bir isim. Yani Putin'in gerisinde kalmayı bilecek, gerekmedikçe öne çıkmayacak biri. Hem de Leningrad yıllarından güvenilir bir eski dost.

Yani, Putin'i "topal ördek" gibi görmekte, siyaset sahnesinin gerisine itmekte hiç aceleci davranmayalım!

rusya.ru



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,844 µs