En Sıcak Konular

Uras-Erdoğan buluşmasında ne oldu?

12 Eylül 2007 20:12 tsi
Uras-Erdoğan buluşmasında ne oldu?  
ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilk karşılaşmasında ilginç diyalog yaşamış. ÖDP'li Uras, Başbakan Erdoğan ile ilk karşılaşmasındaki ilginç diyaloğu anlattı...

ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilk karşılaşmasında ilginç diyalog yaşamış. ÖDP'li Uras, ''Cumhurbaşkanı seçiminde oyumu attıktan sonra, Abdullah Gül'ü ve Erdoğan'ı kutladım. İlk defa karşılaşınca, kendisi dedi ki 'Televizyonlarda gözüktüğünüz gibi değilsiniz, biraz kilolu buldum sizi' Ben de 'Globalleşiyoruz işte, ne yapalım' dedim. İlk karşılaşmamız böyle oldu'' diye konuştu.

Uras, Türkiye'de sol hareketin içinde bulunduğu duruma ilişkin soruları yanıtlarken, solun değişik renklerindeki arayışının, bir siyasi yenilenme ile sonuçlandırılması gerektiğini ifade etti.


Solun ideolojik, politik örgütsel bir yenilenmeye, bir tür siyasi rönesansa ihtiyacı olduğunu anlatan Uras, sol siyasetin bütün toplumsal dinamiklerin önünü açan bir anlayış sergilemesi gerektiğini söyledi. Ufuk Uras, ''Ne yapıp yapıp Adalet ve Kalkınma Partisi karşısında bir sol seçenek oluşturmalıyız. Şu anda öyle bir boşluk var. Bu, sol bir koalisyon mu olur, 3. cephe mi olur, bunun çatısı sonra oluşur. Şimdiden somut işbirlikleri yapmak önemli'' diye konuştu.

''SİYASET ESNAFI OLUŞTU''

''Demokrasi ile ekmek mücadelesini bütünleştiren bir hat üzerinden solu büyütebiliriz'' diyen Uras, Türkiye'de sol siyasetin vizyonunu değiştirmesi, yeniden tarif etmesi gerektiğini savundu. Uras, ''Kendi içine kapanan bir sol değil, küresel süreçte olabilen her sorunu kendi sorunu olarak gören, mücadeleyi küreselleştiren bir sol ihtiyacı var. Genel olarak hem solun hem de solun lider kadrolarının hem kredisi kalmadı, hem de sürekli sorunu halkta gören, halkı eleştiren bir hat üzerinden kendilerini aklama yolunu tercih ediyorlar'' dedi.

Türkiye'de ''siyasetin tuzu kuru olanların işi olduğunu ve siyaset esnafı oluştuğunu'' ileri süren Uras, ''sosyalist bir milletvekili, tuzu kuru olmayan bir kişi, kamu görevlisi olarak çok geniş bir sol ittifakla Meclise girdiğini'' söyledi.

Neoliberal politikaları savunarak, sosyal politikaların hayata geçirilemeyeceğini, bu nedenle gelecek dönemde AK Parti'nin başarısız olacağını savunan Uras, yerel seçimlere güçlerini birleştirerek ve ortak adaylarla girmesi durumunda solun başarılı olacağını söyledi.

Sol hareketin, hükümetin enerji politikalarını yakından izleyip, etkin bir muhalefet ortaya koyması gerektiğini anlatan Uras, akarsuların özelleştirilmesinin kamu yararına aykırı olduğunu kaydetti.

KÜBA SOSYALİZMİNE ELEŞTİRİ

Küba'ya hiç gitmediğini, ancak fırsat olursa gitmek istediğini söyleyen Uras, ''Küba lideri Fidel Castro'nun izlediği politikayı beğeniyor musunuz? Hayranlığınız var mı?'' şeklindeki soruyu yanıtlarken şöyle konuştu:

''Ben, demokratik çoğulcu bir siyasi yapıyı tercih ederim. Basın özgürlüğünün olduğu, siyasi partilerin özgür olduğu bir yapılanmayı tercih ederim. Dolayısıyla tek partili rejimlere özel bir hayranlık duymuyorum. Fidel Castro'nun yıllardan beri Amerika'ya karşı kafa tutması önemli bir başarıdır ama bizim için yeterli değildir. Küba sosyalizmi deneyimi aşılarak, bunun özgürlükçü, demokratik, çoğulcu bir yapıya evrilmesi gerekiyor. Böyle olursa sevgim ve hayranlığım daha fazla artar. Bu haliyle değil.''


''TATİL YAPMAK EN SOSYALİSTÇE İŞTİR''


Bazı basın organlarında, ''Solcular, geçmişte 'küçük burjuva yaşam biçimi' diye eleştirdikleri tatili keşfetti'' diye haberler yer aldığının anımsatılması üzerine Uras, ''Tatil yapmak, en sosyalistçe iştir'' dedi.

''Herkes için tatil hakkını savunmamız gerekiyor'' diyen Uras, şöyle konuştu:

''Tatil hakkı, önemli bir hak. Bence, bunda gocunacak bir şey yok. Tatil yapmak kadar insani bir şey yok. Tatili nasıl yaptığınız da önemli... Ben her yıl Paşalimanı Adasına giderim, orada bir balıkçı köyünde kalırım. Benim için hamakta uzanarak kitabımı okumaktan daha güzel bir şey yok. Tayyip Bey de karşıda Ekinlik Adasında tatil yapar yazları bir işadamı arkadaşının evinde. Tayyip Bey ile karşılıklı tatil yapıyoruz.''

vatan



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs