En Sıcak Konular

2015: Eski halinden eser yok ama yeni halinden de yok

1 Ocak 2015 14:25 tsi
2015: Eski halinden eser yok ama yeni halinden de yok Başka yerde yok: Yepyeni Ortadoğu'yu anlama kılavuzu!

iyibilgi Ankara

Fakat yeni halinden de yok! Arap Baharı ile başlayan Ortadoğu'daki dönüşümün kesildiğini düşünenler yanılıyor. İçinden 'bir şey' çıkacak...

Ortadoğu'ya yönelik algı bozukluğunu yaratan en önemli etkenlerden biri 'her gün ve ardı kesilmeyen' gelişmeler olması. Bu yeni durumu değerlendirme, takip etme hali bile arka planda gelişen büyük değişimi görmeyi zorlaştırıyor.

Mesela, sınırların eski halinde olmaması, hatta bazı yerlerde olmaması, yeni sınırların da bulunmaması nedeniyle bunun anlamını çözemiyoruz. Sınırsızlık halinin "temiz bir başlangıç" olduğunu-iyi veya kötü ayrı konu-tam seçemiyoruz.

IŞİD gibi devlet dışı 'varlıkların' ortaya çıkışını da anlamıyoruz. Etiketleyemediğimiz için içimiz rahat etmiyor ama sınırsızlık haliyle birleştirmemiz gerektiği halde yapamıyoruz. Hemen ardından bölgesel güçlerin yükselip-düşmesi geliyor ki bunu da aynı "bağlantılı liste"ye eklemeden olmaz. Ama çoğu zaman ayrı ayrı ve eksik görüyoruz.

Somut örnek vermek gerektiğinde ortaya hemen İran'ın adı sürülüyor. Tahran'ın; Irak, Suriye ve Lübnan'daki etkisi kanıt olarak belirtiliyor ama şu gizleniyor. İran'ın bu etki alanını kim ister? İstemeyenlerin listesi o kadar uzun ki, hepsi birden Türkiye'yi gösteriyor. Ankara'nın bir sırrı da bu. "Çoklukta birlik!"

BÜYÜK GÜÇLER NEREDE?

Dördüncü faktör büyük güçlerin yok oluşu. Yanlış anlaşılmasın, ortadan kalkmıyorlar, ellerini ayaklarını ya bölgeden çekiyorlar ya da kaçıyorlar. Bu da ortaya, yukarıda saydığımız maddelere eklenmesi gereken yeni bir madde çıkarıyor ama aynı zamanda o maddeleri yükseltiyor. Büyük güçlerin, ABD, Rusya, Çin her ne ise, neden durdurmadıklarını sağlıklı merak etmiyoruz.

Bu durum yeni yapıların ortaya çıkışına imkan da sağlayabilir. Örneğin Kürt meselesinin tüm bu gelişmelerin ardından bölgede ne ifade ettiğini iyi tanımladık mı? Veya başka bir unsur da belirebilir mi bölgede? Yeni madde olarak ekleyiniz. Çünkü yeni süreç bölgede etnik ve dinî ayrımları altını daha kalın çiziyor.

2014'e dönüp bakarsak dört yıl önceki Arap ayaklanmaları ile başlayan değişimlerin devam ettiği ve bölgede uzun vadeli sonuçlarının olacağı açık.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs