En Sıcak Konular

Orakoğlu'ndan "bomba" açıklamalar

12 Eylül 2007 20:03 tsi
Orakoğlu'ndan Eski istihbaratçı Bülent Orakoğlu, Ankara'da son anda ele geçirilen yüklü miktardaki patlayıcı maddeyle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Orakoğlu, 'Bombayı CIA haber verdi' türünden haberlerin, işi sulandırmak olduğunu savundu.

Hilal TV Basında Bugün Programına katılan Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu Feridun ve Arzu Eroğral’ın sorularını yanıtladı…

11 Eylül’de Ankara’da bombalı eylemin gerçekleştirilmek istenmesi oldukça dikkat çekti. PKK dendi, MOSSAD dendi, El Kaide dendi. Bütün bunların göz önüne alacak olursak sizin değerlendirmeniz neler? Kim böyle bir eylem yapmak istemiş olabilir. ?

Sizinle ara sıra konuşuyoruz bu tür olayları. Devamlı bir takım eller bu ülkeyi karıştırarak bu ülkede kaos, istikrarsızlık ortamı yaratmaya çalışıyor. Bu ülkede insanları huzursuz etmek, günlük yaşantılarından alı koymak için ellerinden gelen bütün çabaları gösteriyorlar. Tabi bunların muhakkak ki bu ülkeyi karıştırmak isteyen bu hainlerin dışarıdaki bir takım ülkelerce kışkırtıldığı malum. Dünkü olay aslında Ankara Emniyet Müdürlüğünün büyük bir başarısıyla sona erdi. Ben yetkililerle görüştüm hiçbir ihbar filan yok. Tabi birde bir takım önemli günler olur, 11 Eylül Amerika’daki ikiz kulelere ve pentagona yapılan saldırıların yıl dönümü. 12 Eylül’de biliyorsunuz bir darbenin yıl dönümü. Bu tür günlerde bu tür yasadışı güçler işte bu ülkede istikrarsızlık kaos ortamı yaratmak isteyen güçler illegal örgütler bu günlerde eylem yapma gibi bir strateji izlerler. Yani bunun için polis teşkilatı da çok önceden bu tür olayları önleme açısından hem kendi bilgilerini yani polisin önleyici görevini sağlamak üzere ellerindeki bilgileri değerlendirirler hem genel olarak bir kontrol arama tarama yaparlar.

Ankara Emniyet Müdürlüğü de işte bu olaydan tahminen bir hafta kadar önce bütün Ankara çapında gerekli önleyici güvenlik tedbirlerini almak üzere arama ve taramaları yaparken işte bu bildiğimiz gibi Kurtuluştaki çok katlı otopark içerisinde bir minibüs içerisinde patlayıcı maddeler olduğu, biliyorsunuz sayın Ankara Valisi dedektör köpek dedi, bazı patlayıcıları algılayan özel yetiştirilmiş köpekler kurtuluş otoparkındaki patlayıcı minibüsü tespit ediyorlar. Bunun üzerine oradaki gerekli tedbirler alındı ve yapılan aramalar neticesinde tabi önceleri bu iş acaba uluslar arası bir terör örgütünün işi mi yoksa Türkiye içerisindeki yasadışı bir örgüt işimi bu anlaşılamamıştı fakat kriminal labarotuvarlarda elde edilen patlayıcılar bu bomba düzenekleri bunlar tespit edildi çünkü bu örgütlerin devamlı kullandıkları patlayıcılar ve düzenekler var bunlardan yola çıkarak bu işi PKK’nın yapabileceği ihtimali gündeme geldi. Hatırlarsanız yine sizinle konuşmuştuk Anafartalar çarşısı içerisinde masum insanları hedef alan toplumu hedef alan bir saldırı yapılmıştı, burada 100’e yakın insan yaralanmış 10 civarında Türk insanı vefat etmişti. Şimdi böyle bir saldırıda otopark uçurulacak mıydı?

Ankara büyük bir facia atlattı ama bu minibüsün bulunduğu yer asıl eylem yeri olmayabilir bunun üzerinde de güvenlik güçleri çok ciddi anlamda duruyorlar. Çünkü hatta bazı bomba uzmanları da bu minibüsü bir depo gibi kullanıp birden fazla eylemin yapılabileceği ihtimali üzerinde duruyorlar. Güvenlik güçleri bu saldırıyı önledikten sonra bu saldırının arkasındakileri bulmak için şu anda çok ciddi anlamda çaba sarf ediyor. Ele geçirilen malzemelere bu işi yapmak isteyen örgütün PKK olduğu gerçeği ortaya çıktı. Şimdi dikkat ederseniz PKK örgütü çok ciddi şekilde Türkiye’de toplumu hedef alan büyük eylemlere yönelmiş vaziyette ama PKK örgütünün arkasında kimin olduğu olayı da çok net bir şekilde ortaya çıktı. Türkiye dışındaki bazı ülkeler PKK terör örgütünü Türkiye’ye karşı bir maşa gibi kullanmaktalar. Türkiye’deki insanları katmanları bölme, Türkiye’yi istikrarsızlık ortamına sürükleme gayreti içerisindeler. Hep konuşuyoruz, söylüyoruz; bundan gaye şu; tabi Ankara’nın seçilmesi de bir göz dağı vermek eğer bu eylemleri gerçekleştirebilselerdi Türkiye’ye çok ciddi anlamda göz dağı vereceklerdi yani biz sizin başkentinizde istediğimiz an eylem yapabiliriz gibi bir meydan okumayı da göstermiş olacaklardı. Tabi bu bakımdan Ankara polisini başta Emniyet Müdürü olmak üzere kutlamak gerekiyor. Olayın bir boyutu budur. Ancak ikinci boyutu da şudur; Bugün Türkiye çok ciddi anlamda hem uluslar arası teröre hem de Türkiye içerisindeki iç teröre muhataptır.

Gerçi bunların hepsinin amaçları ve hedefleri aynıdır ama şunu yapmamız gerekir tabi; Devletin kurumları olarak almamız gereken tedbirler vardır birde bu tür eylemler yapılması muhtemel topluma açık yerler otoparklar alışveriş merkezleri gibi yerlerde alınması gereken tedbirler vardır. Hep bunları konuşuyoruz ama kısa bir süre sonra bunlar unutuluyor herkes eski tas eski hamam misalinde olduğu gibi herkes kendi işine bakıyor.

İşte burada bakın Ankara Emniyet Müdürünün bazı gazetelerde demeçleri var diyor ki “eğer bir kamera olsaydı, orada yaşayanlar bilir o otopark çok büyük bir otopark ama ne kamera var doğru düzgün ne de güvenlik önlemleri, yani bunlar bence artık içişleri bakanlığı veya valilerin çok ciddi anlamda yani hem alışveriş merkezlerinin hem otoparklara kamera koyma zorunluluğu getirilmeli. Onun dışında çok ciddi anlamda x-ray dediğimiz patlayıcıları tespit edebilen teknik cihazları da otoparklara koymak zorundayız.

Otoparkın küçüklüğü büyükleri önemli değil ama bu otopark hakikaten Ankara’nın en büyük otoparklarından bir tanesi. Burada böyle bir güvenlik önleminin alınmamış olması işte bu tür eylemleri hazırlayanlar bakıyorlar ki giriş çıkış çok rahat, çok rahat bir şekilde gelip ya burayı bir depo olarak kullanacaklar veya burayı uçurma amacında olacaklar. Yani siz bu tedbirleri almadığınız zaman işte bu tür kötü niyetli insanlar bu ülkeyi karıştırmak isteyen insanlara fırsat vermiş oluyorsunuz. Bu bakımdan artık içişleri bakanlığının veya valiliklerin bu tür otoparklar, alışveriş merkezleri eylem yapılması mümkün topluma açık yerlerde gerekli tedbirleri zorla aldırılması gerekiyor. Bu hususta eksiklik varsa kanunlarında çok acil çıkarılması gerekiyor d,ye düşünüyorum Arzu Hanım.

Dünkü saldırıda merak edilen bir konuda saldırının bir hedefi olduğumu yoksa göz dağımı verilmek istendiğiydi. Sizce hangisi daha büyük bir ihtimal?

Burada bir hedef kesinlikle vardı. Hem gözdağı vardı hem hedef vardı. Toplumun bizzat kendisi hedef alınabilir. Çünkü teröristler yapmış oldukları eylemlerde kendilerinin yakalanmaması için daha basit eylemleri yönelirler. Terör uzmanlarının da belirttiği gibi orada eylem yapma ihtimalleri biraz zayıftı. Ankara’nın çeşitli yerlerini çok ciddi miktarda çünkü 24 tane piknik tüpü çıktı, aracın içerisinden çuvallarla bir çok patlayıcı madde çıktı.

Nitrat var bütün bunlara baktığınız zaman birkaç yere eylem yaparak Ankara’yı vurmayı düşünüyorlardı ama b polisin tamamen önleyici tedbirleri, bakın iş biraz sulandırılmak istendi, Türk güvenlik güçleri artık bu ülkede çok ciddi anlamda bu ülkenin güvenliğini sağlayacak kapasitededir ama bütün bunlara rağmen işte falan ülkenin istihbarat birimleri bildirdi gibi şeyler söylendi, hayır böyle bir şey yok. Ankara polisinin önleyici güvenlik tedbirleri yani polisin suç oluşmadan önce eylem gerçekleştirilmeden önce önleyici güvenlik tedbirleri içerisinde tamamen inisiyatif alarak yapmış olduğu bir operasyondur ve Ankara çok büyük bir felaketten döndü. Bu nedenle Ankara polisini tekrar kutlamak gerektiğini düşünüyorum.

cafesiyaset



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,982 µs