En Sıcak Konular

İran: ABD, PJAK'a silah veriyor

12 Eylül 2007 19:19 tsi
İran: ABD, PJAK'a silah veriyor 
İran'ın en büyük sorunlarından biri olan PJAK'ın ABD tarafından desteklendiği bildirildi.

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani, ABD'yi, İran'ın batısında faaliyet gösteren terör örgütü PJAK'a silah vermekle suçladı.

Laricani, düzenlediği basın toplantısında, Irak'taki güvenlik konusunu değerlendirirken, bu ülkedeki terör olaylarından ABD'yi sorumlu tuttu ve ''ABD Irak'a teröristlerin nereden geldiğini iyi biliyor. Çünkü kendileri onlara destek veriyor. Teröristler Irak'a ABD'nin dostu ülkelerden geliyor'' dedi.

ABD'li yetkililerin bazı bölge ülkelerinin istihbarat servisleri ve terörist gruplarla görüştüğüne ilişkin ''ellerinde belge olduğunu'' söyleyen Laricani, ''Son olarak da ABD'nin Irak büyükelçisinin terörist gruplarla görüştüğü ortaya çıktı. ABD şimdi de PJAK terör örgütüyle görüşüyor ve onlara silah veriyor. Bu örgütü İran'a karşı destekliyor'' diye konuştu.

Laricani, teröristlerin petrol ve doğal gaz boru hatlarına yönelik saldırıları konusunda da şunları söyledi:

''Doğal gaz boru hattına saldırı olayı başka bir ülkenin topraklarında oldu. Bunlar, küçük ve önemsiz girişimler. Onlar bu girişimlerle zaman kaybediyor. Biz bütün bunları yakından takip ediyoruz. Bunlar kim tarafından destekleniyor biliyoruz. Bunları boşuna destekliyorlar. Boru hatlarına saldırmakla hiçbir şey elde edemezler. ABD bunlarla kumar oynuyor.''

CROCKER-PETRAEUS RAPORU

ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı General David Petraeus ve Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker tarafından hazırlanan rapora da değinen Laricani, raporun ''Irak'ın gerçek yüzünü göstermediğini, raporu hazırlayanların gerçekleri değil, istedikleri şeyleri yazdıklarını, raporun yalan ve çelişkilerle dolu olduğunu'' savundu.

Laricani, ''Raporda skandal sayılabilecek bazı şeyler var. Irak'ın silah satış pazarına döndüğü belirtiliyor, bunu teyit ediyorlar. Bu bir skandal'' ifadesini kullandı.

ABD'nin, İran ve Irak sınırına askeri üs kuracağı yönünde iddialar olduğunun anımsatılması üzerine de Laricani, ''Irak halkı böyle bir şeye izin vermez. Onların (işgal güçleri) Irak'ta kalmasına da izin vermez. İran'ın yakınına gelmek onların zararına olur. Irak hükümeti böyle bir şeye izin vermeyeceğini bize iletti. Bunlarla zaman kaybediyorlar. Ama böyle bir şey yaparlarsa bizim menzilimize girerler'' diye konuştu.

ABD yönetimimin, Irak'ın içişlerine karıştıkları yönündeki iddialarını bir kez daha reddeden Laricani, ''ABD kendi suçunu örtbas etmek için bu iddiaları ortaya atıyor. Bizim Irak'ta gözümüz yok. Irak'ta demokrasinin sağlanmasından yanayız'' dedi.

Laricani, İngiltere'nin Basra'dan çekildiğini ve ''iyi bir iş yaptığını'' söyleyerek, ABD'den de ''bundan örnek almasını ve Irak'tan çekilmesini'' istedi.

ABD İLE MÜZAKERELER

Ali Laricani, Irak'ın güvenliği konusunda ABD ile görüşmeyi sürdürüp sürdürmeyeceklerinin sorulması üzerine de, ''eğlence için değil, gerçek bir amaca yönelik yapılacak müzakereden yana olduklarını'' söyledi.

''Irak'ın terör ve işgalciler gibi iki büyük sorunu var'' diyen Laricani, Irak'ta güvenlik için müzakere istediklerini ifade ederek, görüşmelere açık kapı bıraktı.

Laricani, ABD'nin İran'a karşı askeri saldırıda bulunacağı söylentileri hakkında da, ''ABD'liler oturup böyle bir saldırıdan ne elde edeceklerini iyice düşünmeliler. Eğer böyle bir şey yaparlarsa, bu neo-muhafazakarların tabutuna çakılacak son çivi olur'' dedi.

Ali Laricani, ABD'nin ''ölçüsüz girişimlerinin'' bölgeyi ''büyük bir kargaşayla'' daha karşı karşıya getirebileceğini söyledi.

dunyabulteni



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,888 µs