En Sıcak Konular

Irak, Suriye, Mısır, İsrail... Türkiye'ye katılabilirsiniz!

30 Aralık 2014 13:58 tsi
Irak, Suriye, Mısır, İsrail... Türkiye'ye katılabilirsiniz! Kimi az sonra, kimi sonra...

iyibilgi Ankara

Ortadoğu’da öncelikli olarak Suriye üzerinden gelişen bir süreç yeni bir geniş dalga yaratacak gibi görünüyor. ABD-AB-Rusya ve bölge ülkelerinin de katılımıyla Suriye’nin ve Esed’in istikbali konusunda önemli görüşmelerin yapıldığı bir dönem başlıyor.

İlk ve somut işareti Ocak ayında Moskova’da Şam yönetimi ile muhalifler arasında yapılacak görüşmelerde hissedilecek bu dönem, hemen ardından Irak ve IŞİD konusunda da yeni dengeler üretecek.

Daha bütünsel ve toparlayıcı bu yaklaşım, Rusya ile ABD arasında da ılıman bir iklimin doğmasına neden olabilecek. Bu da Avrupa Birliği tarafından destekleniyor.

Bu noktada, Mısır, Katar, S.Arabistan, İsrail ve ilgili ülkelerin tamamında da yeni dengeler söz konusu olacak. Keza İran da bu sürecin bir parçası olarak yerini alabilir. Tabii özellikle Riyad’la aralarındaki ağır kırıklar tedavi edilebilirse.

Kuşkusuz bu yeni dalganın Türkiye kıyılarına nasıl vuracağı en önemlisi. Gelişim gösteriyor ki, bu yeni dalga Ankara’nın üzerine bineceği kadar uygun. Üstelik bütün yönlerde. Suriye, Irak, Mısır, körfez ülkeleri bağlamında Ankara eski ve güçlü bir aktör olarak yine ve yeniden sahne alacak.

Mısır-Türkiye arasındaki utangaç uzlaşı adımları da bu manada değerlendiriliyor ve Suriye özelinde de bu yakınlaşmaya ihtiyaç var. Irak, zaten yüzünü hemen Ankara’ya dönmüş durumda ve yeni Başbakan’ın Türkiye ziyareti de bu anlamda önemli. Katar’ın önce Türkiye’ye gelip, ardından da Mısır’a gitmesi de aynı sepete dahil edilebilir.

Bu durum, Suriye ve Irak üzerinde dolaşan, bölgedeki ülkeleri de tedirgin eden bölünme kaygılarını da hızla askıya alabilir. Moskova’da toplanacak Şam ve muhalif yetkililer toplantısına Batı’nın yaklaşımı aleniyet kazanırsa, zahmetli bir diplomatik sürecin ardından ama uzun olmayan bir vadede “Esed sonrası” da konuşulmaya başlanacak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,178 µs