En Sıcak Konular

Peşmergeye göre IŞİD 5 yıl daha bölgede

30 Aralık 2014 11:43 tsi
Irak ordusunun tek başına IŞİD'le mücadele edemeyeceğini belirten Peşmerge Komutanı Şirvan Barzani, örgütün 5 yılda ancak temizlenebileceğini savundu

Mahmur-Güver Cephesi Peşmerge Komutanı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin kardeşi Şirwan Barzani, yabancı askerlerin desteği olmadan Irak ordusunun, IŞİD'i bölgeden çıkaramayacağını savundu.

Erbil'in 45 kilometre güneybatısında olan Güver cephesinde Anadolu Ajansı'nın sorularını cevaplayan Barzani, IŞİD’in Şengal (Sincar) Dağı çevresinde uğradığı bozgunun ardından taktik değiştirdiğini belirterek, "Teröristler, Şengal’deki yenilgiden sonra üç koldan tank ve zırhlı araçlarla Güver'deki Peşmerge mevzilerine saldırdı. Ancak saldırılarına anında karşılık verdiğimiz için başarılı olamadılar. Yaklaşık yarım saat süren çatışmalarda 25 örgüt mensubu öldürüldü. Bizden 5 Peşmerge de hayatını kaybetti" diye konuştu.

 IŞİD’in, Peşmerge güçlerinin kuvveti hakkında yanıldığını anlatan Barzani, şunları söyledi: IŞİD militanları, koalisyon güçlerinin hava saldırısı olmadan bizim onlara karşılık veremeyeceğimizi hesapladı. Ancak farklı taktikler kullanmalarına rağmen tüm saldırılarını kırdık ve zırhlı araçlarını yaktık. Bu saldırılarda savaş uçaklarının hava desteği olmadan da IŞİD'le mücadele edebileceğimizi gösterdik.

Şirwan Barzani, Kürt köylerini IŞİD'den geri aldıklarını ancak "Kürt-Arap savaşı çıkmasın diye" Arap köylerinin kurtarılmasına temkinli yaklaştıklarını kaydetti.

Daha önce dağlarda savaşan Peşmergelerin artık düz alanda da savaş tecrübesi kazandığına dikkati çeken Barzani, ihtiyaçları olan tek şeyin ağır silahlar olduğunu dile getirdi.

Barzani, IŞİD'in eski askeri ve mali gücüne sahip olmadığını, militanların da morallerinin çöktüğünü ifade etti.

IŞİD'in elindeki Kürt topraklarının yüzde 97'sini kurtardıklarını kaydeden Barzani, Peşmergeye kıyasla Irak ordusunun işinin zor olduğunu savunarak, "Biz topraklarımızı IŞİD'den temizlemeyi başardık. Ancak Irak merkezi hükümetinin işi zor. Irak ordusu, yabancı askerlerin desteği olmadan terör örgütü IŞİD'i bölgeden çıkaramaz. Tahminime göre IŞİD’in bölgeden temizlenmesi 5 yıl sürebilir" değerlendirmesinde bulundu.



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,284 µs