En Sıcak Konular

Komşuda Radikal Sol yükseliyor

30 Aralık 2014 10:19 tsi
Yunanistan'da parlamento üçüncü turda da cumhurbaşkanını seçemedi. 25 Ocak'ta erken seçim yapılacak. Son anketlere göre sol parti SYRIZA önde gidiyor.

Yunanistan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için 300 sandalyelik parlamentoda yapılan üçüncü tur oylamadan da sonuç alınamayınca erken seçimlerin yolu açıldı. Cumhurbaşkanlığı için gösterilen tek aday olan Stavros Dimas, sadece iki partili koalisyon hükümetinden 155 ve bağımsız milletvekillerinden 13 olmak üzere 168 oy toplayabildi. Ancak üçüncü tur oylamasında en az 180 oy almasıgerekiyordu. Yunan anayasası uyarınca Cumhurbaşkanı seçilememesi durumunda parlamentonun lağvedilerek, en geç bir ay içinde genel seçimlerin yapılması gerekiyor. Koalisyon hükümeti Başbakanı Antonis Samaras, "Bugünkü oylamada parlamentonun yapamadığını, genel seçimlerde halk yapmalıdır" dedi ve halkın kullanacağı oylarla genel seçimleri tetikleyen muhalefet partilerini cezalandırmasını istedi.

'REZİLLER SİZ ÖLDÜNÜZ'

Son anket çalışmaları, ana muhalefet Radikal Sol Partisi SYRIZA'nın yüzde 28 ile birinci; Samaras'ın lideri olduğu muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) yüzde 26 ile ikinci olduğunu; koalisyon hükümetinin ortağı sosyalist PASOK'un ise yüzde 5 ila 6 arasında dalgalandığını gösterdi. Ancak bu sonuçlara göre SYRIZA yüzde 28 ile tek başına iktidara gelemeyeceğinden, başka bir parti ile işbirliği yapması gerekecek. Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin anketlerde hala yüzde 5'lerde bulunması, parti liderleri "suç örgütü oluşturdukları" suçlamasıyla cezaevinde bulunmalarına rağmen bu seçimlerde de parlamentoya girmesinin sürpriz olmayacağını gösteriyor. Altın Şafak milletvekilleri dünkü oylamadan sonra Başbakan Samaras'a yönelerek "İşin bitik. Seni hapse sokacağız" türünden sözlü saldırılarda bulundular. Aşırı sağcı vekillerin, "Reziller, siz öldünüz" diyerek Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın üzerine yürümesi nedeniyle meclisin güvenlik birimleri müdahale etti.

Sabah





Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs