En Sıcak Konular

İdris Bal'dan Başbakan'a Ekrem Dumanlı sorusu

29 Aralık 2014 17:02 tsi
DGP Genel Başkanı Kütahya Milletvekili İdris Bal, sözlü olarak yanıtlaması için Başbakan’a “Devlet ya da hükümet erklerinden, hakimlere yönelik ‘Ekrem Dumanlı’yı tutuklayın’ şeklinde bir talimat gitmiş midir?” sorusunu yöneltti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından sözlü olarak cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı İdris Bal, “Sosyal Medya, Görsel ve Yazılı Medyada, 14 Aralık 2014 tarihinde gözaltına alınan bazı isimlere yönelik yeniden gözaltına alınma talimatı verildiğine yönelik haberler yer almaktadır. Ayrıca Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu operasyon sonrası “Başka alınanlar da olacak” sözleri yazılı ve görsel basında yer almıştır.” hatırlatmasını yaptı.

DGP Genel Başkanı İdris Bal, belirtilen konuya ilişkin Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

“Devlet ya da hükümet erklerinden, hakimlere yönelik ‘Ekrem Dumanlı’yı tutuklayın’ şeklinde bir talimat gitmiş midir?

Medya yöneticileri ve çalışanlarına yönelik yeni bir operasyon olacak mıdır?

Asılsız ihbar mektupları ile tutuklamaların gerçekleşeceği, sonrasında da Zaman ve STV yayın gruplarına el konacağı ya da kayyum atanacağı doğru mudur?”

DEMOKTARİT GELİŞİM PARTİSİ'NDEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE TEPKİ

Öte yandan Demokratik Gelişim Partisi'nden (DGP) yapılan yazılı açıklamada, iki köşe yazısı, bir haber ve dizi yüzünden tutuklamaların yapılmasının ‘Türkiye’de medya özgürlüğüne yapılmış bir darbe’ olarak nitelendirilerek, “Cumhurbaşkanı tarafından ‘başka alınan da olacak’ sözleriyle basın hedef gösterilmektedir. Bu açıklama Anayasa’nın 138. maddesinin açık ihlali anayasal bir suçtur. Kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırılması ve yargıya açık müdahaledir.” denildi.

14 Aralık gününün Türk basın tarihinde kara bir leke olarak, istenmeyen ve ülke olarak hak edilmeyecek halde yerini aldığı vurgulanan açıklamada, “O gün iki büyük medya grubunun yöneticileri hiçbir somut delil gösterilmeden, gözaltına alınmış 120 saat gözaltında tutulmuştur. İki yöneticiden Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı , iki köşe yazısı ve bir haberle suçlanmış ve yargılanmış ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştır. Samanyolu Yayın Grubu Genel Müdürü Hidayet Karaca ise altında imzası olmayan bir dizi yüzünden tutuklanmıştı.” ifadeleri yer aldı.

DGP açıklaması şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı tarafından ‘başka alınan da olacak’ sözleriyle basın hedef gösterilmektedir. Bu açıklama Anayasa’nın 138. maddesinin açık ihlali anayasal bir suçtur. Kuvvetler ayrılılığının ortadan kaldırılması ve yargıya açık müdahaledir. Basına karşı yapılan haksız muameleler bu sözlerden de anlaşılacağı üzere süreceğe benziyor. Asılsız mektuplar bahane edilerek verilen hukuksuz tutuklama emirleri yerine getirilebilir. Ülkemizde demokrasiden geriye dönüş sözkonusu dahi edilemez. Özgür basın bu şekilde hedef gösterilemez. Bu sözlerden sonra medyaya yönelik yapılacak yeni operasyonlar, geri dönülmesi zor hasarlara yol açacaktır. Bu durum kabul edilemez. Yöneticileri ve onların emirlerini uygulayıcıları, Türkiye’yi uluslararası planda gülünç duruma düşürecek bu davranışlardan kaçınmaya davet ediyoruz.”

"EZİLENİN, MAĞDURUN YANINDA YER ALMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Asılsız ihbar mektupları ve hedef göstericilerin asıl amacının yöneticilerini tutuklatıp, Zaman ve STV yayın gruplarına el koymak ve kayyum atayarak, özgür medyayı susturmak olduğu hatırlatılan açıklamada, “Siyasi iktidar, kontrol edemediği özgür medyayı hileli yollarla kontrol altına almaya çalışmakta, yeni ‘Havuz Medyaları’ oluşturmak istemektedir. Haksız ve hileli yollarla Zaman ve STV Gruplarına el koymak isteyen iktidar bununla da yetinmeyip, yarın kontrol altına almak istediği diğer medya organlarına da yönelebilir. Türkiye’de Anayasa ihlal edilmekte, hür teşebbüs baskı altına alınmaktadır. Emir ve komuta ile şirketler açılıp kapatılma yoluna doğru gidilmektedir. Hür teşebbüs ve ticari şirketlerin varlığı tehlikeye girmiştir. Demokratik Gelişim Partisi olarak, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü haksızlığın, hukuksuzluğun ve zulmün karşısında; ezilenin, mağdurun yanında yer almayı sürdüreceğiz.” değerlendirmesi yapıldı.

(CİHAN)



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs