En Sıcak Konular

2 'zehirli ilaç': İsrail + Petrol

29 Aralık 2014 11:44 tsi
2 'zehirli ilaç': İsrail + Petrol İkisi, dinamikleri de dinamitleri de tetikleyebilir

iyibilgi Ankara

İki yeni değişken var Ortadoğu’da. İstisnai olarak ‘değiştirici’ sonuçlar üretecekler. Bu yüzden farklı muamele görmeleri, olası sonuçlarının da şimdiden tespit edilip, ona göre politika kurulması şart.

Ortadoğu’nun şu an ki hali malum ve bunun kısa sürede düzelmesi mümkün olmadığı gibi, el atılan her konunun elde kalma, dahası dengesizliğin bulaşıcı bir hastalık gibi yayılması da olası. Dahası bu dağınıklığın derlenip-toparlanmasını bir anda ve tamamen sağlayacak bir güç de yok.

Petrolün ve Tel Aviv’in yeni halleri

İsrail askeri istihbaratının 2015 yılına ilişkin yayınladığı bir raporda da değinildiği gibi, bölge dengelerine etki edecek kalemlerden birisi petrol fiyatları. Petrol fiyatları bütün bölge ülkelerini etkileyecek, haliyle birbirleriyle ilişkilerini, hatta büyük ülkelerin ve dünyanın dengelerini düzenleyecek. Buradan beklenen, “yeni Ortadoğu”ya uygun bir düzenlemeye de şifa olması. Bu manada Türkiye’ye etkisi kritik. Düşük enerji fiyatları Ankara’nın enerjisini yükselttiğinden, dengeler de buna uygun gelişecek demek! Petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesi hali bölge tehlikeli hale getireceğinden “bir noktada” durması gerekiyor. Yani “dengeyi” bulması.

İkinci ise İsrail genel seçimleri. Bu seçimler, İsrail’in bölgedeki tüm ülkelerle ilişkilerini yeni iktidarın bakışı ile yeniden kurabilir. Özellikle Filistin meselesi-hep beklendiği gibi-bölgedeki tüm ülkelerle ayrı ayrı İsrail’in ilişkisini yeniden tanımlayabilir ve örneğin Türkiye ile ilişkilerinin tazelenmesi noktasında şu an için bundan gayrı bir yol kalmış gibi de görünmüyor. Yeni bir siyasi iktidar, Tel Aviv’in ve muhatabı olacak tüm ülkelerin manevra alanlarını genişletecek. Buradan da çok katılımlı bir bölgesel denge ihtimali çıkması mümkün.

Kısaca her iki somut gelişme ve yaratacağı etkiler, bölgenin bağlantılı tüm “dinamiklerini/dinamitlerini” tetikleyebilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs