En Sıcak Konular

Akdeniz'de kurtarma operasyonu

29 Aralık 2014 10:33 tsi
Akdeniz'de kurtarma operasyonu Feribotta 54 Türk var

422 yolcu ve 56 mürettebatla Yunanistan'dan İtalya'ya giden feribotta yangın çıktı, 1 yolcu hayatını kaybetti. Şuana kadar 190 kişinin tahliye edildiği feribotta 54 Türk yolcu var.

Yunanistan'ın batısındaki Patras Limanı'ndan hareket ederek İtalya'nın Ancona kentine gitmeye çalışan Norman Atlantic feribotunda yangın çıktı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre bir yolcu hayatını kaybetti.

Adriyatik Denizi'ndeki Othonoi Adası'nın 33 deniz mili açıklarında mahsur kalan feribottaki 478 kişiden 190'ı kurtarıldı. Korfu Adası açıklarına demirleyen feribotta kalanlar ise dalgaların ve rüzgârın yarattığı güçlüğe rağmen kurtarılmaya çalışılıyor. İtalya, Yunanistan ve Arnavutluk'tan bölgeye helikopterler ve kurtarma gemileri gönderildi.

54 TÜRK YOLCU VAR

Gemide bulunan 54 Türk yolcudan dördü tahliye edilenler arasında. Kurtarılan yolcuların bazıları İtalya'nın güneyindeki Puglia bölgesi kıyılarına taşınıyor.

Dışişleri Bakanlığı Yunan yetkililerden alınan bilgiye göre yolcularının sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Kurtarılan yolculardan biri yangından dolayı geminin çok ısındığını belirterek "Feribotun resepsiyon kısmında ayakkabılarımız eriyordu" dedi.

Puglia bölgesindeki hastanelere getirilen 30 kişiden 4'ü Türk vatandaşı. Türk yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Yolcuların getirildiği Brindisi kentindeki Perrino hastanesinde dumandan etkilenen 3 Türk yolcunun müşahede altına alındığı, diğer Türk yolcunun ise otele götürüldüğü belirtildi.

Müşahede altındaki Türk yolculardan Aylin Akamaç, AA muhabirine, yaşananları "büyük bir skandal" olarak değerlendirdi. Akamaç, feribottaki yangın sonrasındaki kurtarma çalışmalarında hiçbir organizasyon olmadığını, Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu.

Asker gençlerin bile kadın ve çocuklardan önce kurtarıldığını anlatan Akamaç, "Gün boyunca deniz dalgasız olmasına rağmen bizi öylece beklettiler. Römorkör ile çekmeye çalışırken bağladıkları halat 3 kez koptu. Hiçbir şey yapamadılar. Böyle bir şey olamaz. Allah bir daha düşürmesin" diye konuştu. Feribotta sadece 3 filika olduğunu belirten Akamaç, "Titanik filmi gibiydi" dedi.
Akamaç, şöyle devam etti: "Yangını yolcular farkına vardı. Ve ilk çıkanlar filikalara bindi. Bizleri yerlere oturttular. Yangını söndürmek için sıktıkları sularla dizimize kadar ıslandık. Soğuktan ayaklarımız dondu. İnsanlar ısınmak için ateşe yaklaşmak zorunda kaldı. Saatlerce dışarıda bekletildik. İnsanlar tuvaletlerini orada yapmak zorunda kaldı. Eşim halen feribotta onun için çok endişeleniyorum."

HER HELİKOPTERE 3 YOLCU

İtalyan makamlarının yürüttüğü kurtarma çalışmaları kapsamında 2 helikopter kullanılıyor. Her helikoptere 3 yolcunun alındığı öğrenildi. Yunanistan Denizcilik Bakanı Miltiadis Varvitsiotis,"Feribottakileri kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Şimdiye kadar giriştiğimiz en zor kurtarma operasyonlarından biri. Çok zor bir gece olacak" dedi. Varvitsiotis, gemideki 268 kişinin Yunanistan vatandaşı olduğunu, birinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yangının feribotta arabaların taşındığı kısımda başladığı tahmin ediliyor. Yunan TV kanalı Mega, araba güvertesinde zeytinyağı taşıyan tankerlerin de olduğunu bildirdi. İtalyan bandıralı feribotta 200'e yakın araç bulunuyor.

Sputnik



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs