En Sıcak Konular

Çözüm sürecinde taşlar yerine oturuyor

24 Aralık 2014 09:09 tsi
Çözüm sürecinde taşlar yerine oturuyor
Bölgedeki Sivil Toplum Kuruluşları, Hükümetin ve HDP İmralı Heyeti’nin verdiği mesajları değerlendirdi.

Çözüm sürecinin yeniden ivme kazanması bölgede kalıcı barışa yönelik umutları da artırdı. Diyarbakırlı STK’lar son açıklamalardan süreçte bir ortak akıl oluşmaya başladığını, bunun da büyük bir rahatlamaya sebeb olduğunu düşünüyor.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP  İmralı Heyeti’nden Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın çözüm süreci konusunda görüşmeleri bölgede ilgiyle takip edildi. Bölgedeki Sivil Toplum Kuruluşları, Hükümetin ve HDP İmralı Heyeti’nin verdiği mesajları Star’a değerlendirdi.

Tahir Elçi (Diyarbakır Barosu Başkanı) Müzakerede bir yol haritası çizmenin kolay olmadığını ifade ederek”Verilen mesajla silahların bir daha devreye girmeyeceğine dair olan umutlar, daha da güçlendi” dedi. Zor bir işin başarılmaya çalışıldığını vurgulayan Elçi, “2013 yılı Martında ifade edildiği gibi silahların tamamen devrede çıkacağı ve bundan sonra bu meselenin çözümünün temel enstrümanlarının demokratik yöntemler olacağı biçimindeki temel düstur, strateji bu son gelişmeyle ete kemiğe bürünmüştür” dedi. Görüşmelerin ardından verilen demeçleri değerlendiren Elçi, “Yol haritası, yöntem ve konu başlıkları üzerinde bir anlaşmaya varıldığı anlaşılıyor. Sürecin yeniden rotaya girdiğini ve daha sağlıklı, daha somut bir biçimde sürecin gelişeceği anlaşılıyor. Umut verici bir gelişmedir. Tarafların üzerinde mutabık kaldığı şekliyle sağlıklı bir şekilde süreç devam edecektir” şeklinde konuştu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ise, son gelişmeler ile tarafların sorunun çözülmesi için tüm iyi niyetlerini ve iradelerini ortaya koyduğunu söyledi. “Verilen demeçler, devam eden sürecin barışla noktalanması için ortak aklın oluştuğunun ispatıdır” diyen Sayar, şöyle konuştu: “Yaşanan kırılmalardan sürecin olumlu ilerleyebilmesi için tarafların bundan ders çıkardığını görebiliyoruz. Süreçte her an ne olacak atmosferinin aşıldığını söyleyebiliriz. Son yaşanan gelişmeler halkın sürece olan umudunu arttırdı.” Olumlu ve pozitif açıklamalarla toplumda bir güven oluştuğunu kaydeden Sayar, “Süreç, amaç edinilen noktaya doğru yani barışa ilerliyor. Toplum, bu güveni yaşıyor ve hissediyor. Bu ülkede birarada ve barış içerisinde yaşamaktan başka bir seçeneğimizin olmadığını tarih bize göstermiştir. Süreci bu yöntemlerle ilerletme ve sürecin bir an önce sonuca gitmesi herkesin en büyük beklentisidir” dedi.

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, halkın sorunu çözeceğiz kararlılığını gördüğünü belirterek, zaman zaman tıkanıklıkların yaşanmasının normal olduğunu belirtti. Bölge halkı sorunun bir an sorunun çözülmesini istediğini vurgulayan Bedirhanoğlu,  “Bölge halkı bu sorundan kaynaklı, sıkıntıları en fazla yaşamış halk. Bu nedenle halk artık sorun bitsin istiyor” dedi.

Sürece herkes sahip çıkmalı

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı Mehmet Kaya
ise, “Kriz çıktıktan sonra bir araya gelebilmek ve krizi çözmek yol haritasında ilerleme gösterme açısından büyük değer taşıyor. Tarafların çıkan krizden ders alarak hareket etmesi alınacak mesafe ve anlamında önemli” dedi. Kaya, sorunların diyalog ve müzakereyle aşmanın kapısının açıldığını söyledi. Kullanılan yöntemin sürece güç kattığını belirten Kaya, bu sayede sürecin pamuk ipliğine bağlı olduğu görüşlerinin çürüdüğünü ifade etti. “İlk defa diyalog ve müzakere yöntemiyle 80 yıllık bir sorun bitirilmek isteniyor. Yaşanan sorunlar bu yolda tecrübe edinilmesini sağladı. Son açıklamalardan anlaşılıyor ki artık çözüm sürecinde bir dilyalog ve müzakere dönemine girmiş bulunuyoruz. Bu gerçekten umut verici bir  durum” diye konuşan DTAM Başkanı Mehmek Kaya, bölge halkının çözüm sürecine sahip çıktığını vurguladı.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de, sağlıklı bir şekilde güven verici adımların atılmasının bölgedeki herkes açısından sürece olan desteği arttırdığını kaydetti.  Açıklamaların bölgede rahatlamanın oluşmasını sağladığını ifade eden Bilici, sözlerine şöyle devam etti: “Sürecin sağlıklı ilerlemesini ve varılacak bir mutabakatı halk dört gözle bekliyordu. Son açıklamalar bu açıdan heyecan verici. Bölge halkının gözü kulağı çözüm sürecindedir diyebiliriz. Aslında sadece bölge halkı değil, bütün Türkiye, sürece özlem ve hassasiyetle yaklaşıyor.  Yaşaünan krizlerin diyalogla atlatılması da süreç açısından önemli bir eşik. Kobane olaylarının ardından sürecin diyalog kanallarıyla tekrar rayına oturması herkes için sevindirici bur durum. Gelinen bu aşamadan sonra çözüm sürecinin eskisinden daha sağlıklı ilerlemesi için oluşan bu koşullar korunmalıdır.”



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs