En Sıcak Konular

Programlara müdahale edeceğiz

23 Aralık 2014 16:48 tsi
Programlara müdahale edeceğiz YÖK Başkanı Saraç, üniversitelerdeki temel bilimlerle ilgili programlara sınavda barajı aşan herkesin girebildiğini, bu sorunun üzerine gitmeyi düşündüklerini belirtti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Temel bilimlerde asıl sorun, taban puan oluşmadığından barajı aşabilen herkesin bu programlara girilebilmesi. Bu duruma müdahale edilmezse en yakın dönemde mühendislik programları bundan olumsuz etkilenmeye başlayacak. Bu sorunun üzerine gitmeyi düşünüyoruz" dedi.

YÖK Başkanı Saraç, vakıf üniversiteleri mütevelli heyeti başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, yükseköğretimde evrensel nitelikte bir kaliteye ulaşmak için bilgi ve tecrübe kadar dirayet, cesaret ve kararlılığa da ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.

Farklı kesimlerin yükseköğretimden beklentilerini, çağın değişen ihtiyaç ve koşullarını en iyi şekilde algılayarak, var olan sistem içerisinde de yükseköğretimde önemli mesafeler kaydedilebileceğini belirten Saraç, "Var olan sorunların birçoğunun yasadan değil de yanlış uygulamalardan kaynaklandığını düşünüyorum. Yükseköğretimde bugün bulunduğumuz seviyeden daha öteye ulaşmamızda, yasal engeller olduğunu düşünüyorsak; bunu ortak akılla, bir uzlaşı kültürü içerisinde, akılcı bir yaklaşımla ele almalı ve süreç içinde sistematik olarak, çözüme kavuşturmalıyız" diye konuştu.

Saraç, üniversite yönetimlerinde de kişilere bağlı keyfi uygulamaların kalktığı, evet ve hayırların rasyonel, vicdani ve ahlaki normlara bağlandığı, şeffaflık ve hesap verebilirliğin ön plana çıktığı ve geleneklerin etkin olduğu yönetişim yapılarına ivedilikle geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Son yıllarda, yükseköğrenimde çok önemli değişimlerin yaşandığını ifade eden Saraç, artan talebi karşılayabilme ve fırsat eşitliği adına her ile bir üniversite kurulduğunu ve öğrenci kontenjanlarında da önemli artışlar olduğunu aktardı.

Böylelikle arz ve talep arasında geçmiş yıllara göre önemli bir denge sağlanabildiğini aktaran Saraç, 1982’de 27 olan üniversite sayısının 2013 sonunda 200’e yaklaştığını, bunun ülkenin yarınları adına ümit verici olduğunu söyledi.

İyi bir üniversitenin sadece kendi ülkesinde değil, tüm dünyada aranan mezunlar yetiştirebilme kabiliyetine göre belirlendiğini kaydeden Saraç, tıp, mühendislik, sağlık, havacılık, denizcilik gibi mesleklerde eğitimin uluslararası olmasının adeta bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Gerekli koşullar oluşturulmadan verilen bir eğitimin beklentileri karşılamayacağını aktaran Saraç, YÖK olarak bu konudaki sorumluluklarının üst seviyede olduğunun bilincinde olduklarını, önümüzdeki süreçte, yasaların kendilerine verdiği yetkiler çerçevesinde çok daha hassas bir şekilde denetim görevlerini yerine getirmeyi çalışacaklarını belirtti.

Bundan sonra YÖK’ün üniversiteler ile sıcak bir ilişki kuracağını ifade eden Saraç,  alınan kararların anlaşılır, meşru ve adaletli olması gerektiğini söyledi. YÖK ile üniversiteler arasında koptuğunu gözlemledikleri iletişimin yeniden tesis edileceğini kaydeden Saraç, YÖK’ün siyaset yapan bir kurum olmadığını ve artık popülist söylemlere ve fiillere yönelmemesi gerektiğini belirtti.

Daha etkin ve verimli çalışan bir YÖK oluşturması gerektiğini aktaran Saraç, “YÖK’ün küçülmesi de hantal yapısından kurtarılmasının bir gereğidir" dedi.

Saraç, yükseköğretimde köklü değişikliğin bir YÖK başkanının veya ekibinin önerisi ile olmaması, toplumda geniş bir mutabakat aranması gerektiğine inandığını anlattı.

YÖK’ün artık sadece girdi değil, çıktı kalitesini de ölçmeye başlaması gerektiğini anlatan Saraç, vakit kaybetmeden YÖK’ün dışındaki paydaşlara da açık bir ‘Kalite Kurulu’nun teşekkül ettirilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

 "Biz istiyoruz ki çıktı kontrolünü yapan, bizimle ilişkili ama paydaşların yer aldığı bir kurul oluşturalım. Daha önce düşünüldüğü gibi YÖK’ün içinde bir daire şeklinde olmasını uygun görmüyorum. Kendi aldığımız kararların sonuçlarının kendimiz tarafından değerlendirilmemesi lazım. Aldığımız kararların bağımsız bir kurul tarafından değerlendirilmesinin zeminini oluşturacağız. Kurul, akademisyenlerden, uzmanlardan, akreditasyon konusunda tecrübesi olanlardan, ilgili kurum temsilcilerinden ve iş çevreleri de dahil  geniş bir ölçekte diğer paydaşlardan oluşacak. Öğrenci temsilcileri de bu kurulda kendilerine yer bulmalı."

Doktora programları için öngörülen kriterleri tekrar gözden geçirmeye başladıklarını ve konuyu askıya çıkararak, görüşleri aldıklarını hatırlatan Saraç, üniversitelerin yetkili kurumların dışında 300’e yakın görüş geldiğini, bu görüşlerin ufuk açıcı olduğunu belirtti.

Matematik, fizik, kimya, biyolojinin diğer bilimlerin de temelini teşkil ettiğine işaret eden Saraç, şunları kaydetti:

"Temel bilimlerde büyük bir sorun yaşanıyor, ama sadece son yıllarda patlayan kontenjan boşluğu dile getiriliyor. Bu meselenin kolayca halledilebilecek yönü. Asıl sorun benim kanaatime göre, bu temel bilimlerde taban puan oluşmadığından barajı aşabilen herkesin bu programlara girilebilmesi. Bu duruma müdahale edilmezse en yakın dönemde mühendislik programları bundan olumsuz etkilenmeye başlayacak. Bu sorunun üzerine gitmeyi düşünüyoruz.”

AA



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,486 µs