En Sıcak Konular

PKK elebaşı Cemil Bayık: Cemaat bizimle ilişki kurmadı

23 Aralık 2014 15:12 tsi
KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, İMC TV’den Ayşegül Doğan’a verdiği röportajda çözüm süreci ve gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bayık, " İşlerin yürütülmesi gerekiyor. Eğer yürütülmezse biz hem taslağı kamuoyuna açıklayacağız hem de

KCK’nın yöneticilerinden Cemil Bayık, hükümetin süreci sürekli oyaladığını belirterek, “Tekrar oyalama ve aldatmaların önünü almak için takvime bağladık. Onun için bu takvime göre işlerin yürütülmesi gerekiyor. Eğer yürütülmezse biz hem taslağı kamuoyuna açıklayacağız hem de tavrımızı çok net kamuoyuna duyuracağız.” dedi. Daha fazla bekleyemeyeceklerini belirten Bayık, “Seçimlere çok kısa bir süre kaldı, hatta seçimler öne çekilebilir çeşitli nedenlerden ötürü, AKP zaman yok, müzakere yapamayız, artık seçimlerden sonrasına kalmalı derse de biz bunu kabul etmeyiz. 8 Ekim’de ne olduysa benzer şeyler olabilir. Eğer gerçekten bu hükümet, bu devlet bunu istemiyorsa tek yolu vardır; derhal müzakereye oturmaktır. O taslağı müzakerelerde görüşmektir.” ifadelerini kullandı.
 
'AKP ÇÖZÜMÜNÜ HEP DİLLENDİRDİ AMA İKTİDARINA KURBAN ETTİ'
 
KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, İMC TV’den Ayşegül Doğan’a verdiği röportajda çözüm süreci ve gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Öcalan’ın İmralı’da hazırladığı taslağı kabul ettiklerini ve Türk hükümetinin de bu taslağı kabul edip etmediğini açıklamasını istediklerini anlatan Bayık, “Eğer kabul ederse bu temelde hemen müzakerelere başlaması gerektiğini söyledik. Çünkü Öcalan demokratik müzakere taslağının hangi süreçlerde, hangi maddelerinin ele alınabileceğini de ortaya koymuş durumda. Çünkü Türkiye’de bir seçim söz konusu. Sürekli, AKP geçmişten beri Kürt sorunun çözümünü hep dillendirdi ama çözüm yönünde adımlar atmadı her şeyi seçimlere kurban etti, iktidarına kurban etti. Yeniden böyle bir durumun yaşanmaması için Öcalan seçimlerden önce bu sorunun eğer çözülecekse müzakere ile çözülmesi gerektiğini eğer çözülmeyecekse de bunun netçe ortaya çıkmasını istedi. Bunun içinde tarihler belirledi.” ifadelerini kullandı.
 
'MÜZAKERE AŞAMASINDAKİ HER ŞEY İMZALI OLMAZSA OLMAZ'
 
Hükümet müzakere taslağını kabul eder, belirlenen tarihlere göre adımlar atarsa kendileri için memnuniyet verici olacağını anlatan Bayık, “Herkesin de beklentisi bu yönde ama bu taslağı kabul etmezse, bu temelde hemen müzakereye başlamazsa veya müzakereyi kabul eder ama bu takvimlere göre yürütmezse, zamana oynarsa, süreci bu tarzda oyalar yine seçimlere götürmeye, bunu da iktidar amaçlı kullanmaya kalkarsa bunun bizim tarafımızdan kabul edilmeyeceği çok açıktır. Müzakere aşamasında da her şeyin belgeli hale gelmesi gerekiyor, yazılı hale getirilmesi gerekiyor ve karşılıklı imzalanması gerekiyor. Türkiye kabul ederse karşılıklı görüşülen, tartışılan varılan sonuçların güvence haline getirilmesi gerekiyor. Yazılı belge halinde ve imzalanarak muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu olmadan müzakereler yapılamaz.” dedi.
 
'AKP, MÜZAKERELER SEÇİMLERDEN SONRASINA KALMALI DERSE BİZ BUNU KABUL ETMEYİZ'
 
Müzakerelerin kabul edilmesi halinde belirledikleri süreçlerde gerçekleştirilmesi, tamamlanması gerektiğini belirten Bayık, “Müzakerelere başlanır ama bunun sonu getirilmezse çeşitli nedenlerle uzatılırsa ve işler yine seçime kurban edilmek istenirse bizim kabul etmeyeceğimiz bilinmelidir. Ben daha önce de belirttim yani belki tahammül sınırlarını aşan tahammüller gösterdik. Bunun nedenlerini de belirttim. Artık gelinen aşamada bu tahammülleri göstermemiz değildir. Hiç kimse de bunu bizden beklememelidir. Artık tahammül sınırlarının sonuna geldiğimiz için son bir kez olarak bu müzakere taslağını sunduk ve bunu da takvimlere bağladık. Tekrar oyalama, zaman zaman, aldatmaların önünü almak için takvime bağladık. Onun için bu takvime göre işlerin yürütülmesi gerekiyor. Eğer yürütülmezse biz hem taslağı kamuoyuna açıklayacağız hem de tavrımızı çok net kamuoyuna duyuracağız. Çok bekleyemeyiz. Çünkü seçimlere çok kısa bir süre kaldı hatta seçimler öne çekilebilir çeşitli nedenlerden ötürü, AKP zaman yok, müzakere yapamayız, artık seçimlerden sonrasına kalmalı derse de biz bunu kabul etmeyiz.” dedi.
 
'BU SİYASETTE ISRAR EDİLİRSE TÜRKİYE‘DE YA DARBE GELİŞİR YA DA BİR İÇ SAVAŞ GELİŞİR'
 
Peki ne olur şeklindeki soruya da Bayık şöyle yanıt verdi: “6, 7, 8 Ekim’de ne olduysa benzer şeyler olabilir. Eğer gerçekten bu hükümet, bu devlet bunu istemiyorsa tek yolu vardır; derhal müzakereye oturmaktır. O taslağı müzakerelerde görüşmektir. Türkiye başka yöntemlere başvurmamalıdır. Eğer başvurursa bu Türkiye’nin aleyhine olur, hükümetin aleyhine olur. Bu siyasette ısrar edilirse Türkiye‘de ya darbe gelişir ya da bir iç savaş gelişir. Bunun dışındaki bütün yollar, izleyecekleri taktikler hele hele zaman kazanmaya yönelik oyalamalar kesinlikle Türkiye ‘ye birçok şey kaybettirebilir.“
 
'GÜNDEMİMİZDE SİLAH BIRAKMAK VE YURT DIŞINA ÇIKMAK YOK'
 
Gündemlerinde silah bırakma gibi bir şeyin olmadığını belirten Bayık, “Bu hükümet ve çevresinin oluşturduğu bir gündemdir. Toplumun tümünü bu gündeme çekmeye çalışıyorlar. Bu temelde hareketimize yönelik bir baskı oluşturmaya çalışıyorlar, bizi buna zorlamak istiyorlar. Kesinlikle bizi buna kimse zorlayamaz. Bizim gündemimizde silah bırakmak yoktur. Gerillanın yurt dışına çıkması yoktur. Bunlar müzakere sonucunda varılacak anlaşmalara bağlı tartışılması gereken sorulardır.” şeklinde konuştu.
 
'AKP, KENDİSİNE HİZMET ETMEYEN HERKESİ MUTLAKA PARALEL DEVLETLE İLİŞKİLENDİRİYOR'
 
AKP’nin PKK’yı Gülen Hareketi ile ilişki içinde olmakla suçladığını ve son zamanlarda bunu çok dillendirildiğini anlatan Bayık şöyle devam etti: “Hatta belgeler var elimizde diyor. Ben sizin aracılığınızla bu belgeleri açıklamalarını istiyorum, kamuoyu bilsin. Niye açıklamıyorlar? Çünkü böyle bir belge yoktur da onun için sadece Kürt Özgürlük Hareketini karalamak için bu propagandalar geliştiriliyor. AKP kendisinden yana olmayan, kendisine hizmet etmeyen herkesi mutlaka paralel devletle, Fethullah Gülen Hareketi ile ilişkilendiriyor. Bu tarzda güya toplum nezdinde onları olumsuz bir konuma düşürmek istiyor. Bununla da kendini güçlendirmeyi amaçlıyor. Seçimlere gidiliyor seçimlerde tek engel nedir? HDP’dir. Bu engeli ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bir yandan saldırarak, karalayarak, güya toplum nezdinde küçük düşürmeyi amaçlıyor. Diğer yandan da yine KCK operasyonlarına benzer operasyonlarla, yoğun tutuklamalar yaparak örgütü çökertmeye ve seçimlere küçülmüş olarak örgütsüz olarak sokmak istiyor ve bunun üzerinden seçimleri kazanmak istiyor."
 
'CEMAATLE İLİŞKİ KURMAK İSTEDİK ONLAR KURMADI'
 
AKP ile kurdukları ilişkiyi cemaatle de kurmak istediklerini anlatan Bayık şunları söyledi: “Biz herkesle ilişki kurmak isteyen bir hareketiz. Çünkü kendimize güvenen bir hareketiz. Doğru, haklı meşru bir mücadele yürütüyoruz. Bizi tanıyan, bizi kendi kimliğimizle kabul eden herkesle ilişki kurabiliriz. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Ama bizi kabul etmeyen hiç kimseyle de biz ilişki kurmayız. Bizi kimliğimizle kabul etmeyen başka türlü görmek isteyenlerle de biz ilişki kurmayız. Kim bizi ne kadar tanıyorsa bizde onu o kadar tanıyoruz. Biz Gülen Cemaati ile de ilişki kurmak istedik ama onlar ilişki kurmadı. Çünkü Gülen Cemaati milliyetçi bir harekettir. Kürtlere karşı bir harekettir. Onun için bizimle ilişki kurmadı. Biz Gülen Cemaati ile ilişki kurup o milliyetçi çizgiden uzaklaştırmayı amaçladık. Onları da sorunun çözümüne çekmek istedik. Ama onlar milliyetçi bir hedefi esas aldıklarından Kürt düşmanlığında ısrar ettiler, bizimle ilişkiye geçmeyi kendi amaç ve çizgiler açısından doğru görmediler. Onun için bizimle onlar arasında herhangi bir ilişki gelişmedi. Bunu biz daha önceleri de kamuoyuna açıklamıştık. İşin gerçeği budur.”

(CİHAN)

Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,445 µs