Dünya krizi Türkiye’yi vuracak: Yeni hükümeti zor günler bekliyor! | " /> Dünya krizi Türkiye’yi vuracak: Yeni hükümeti zor günler bekliyor! | "/>

En Sıcak Konular

Dünya krizi Türkiye’yi vuracak: Yeni hükümeti zor günler bekliyor!

12 Eylül 2007 10:10 tsi
Dünya krizi Türkiye’yi vuracak: Yeni hükümeti zor günler bekliyor! ABD'de düşük gelirli tüketicilere yüksek faizli mortgage kredisi veren piyasalarda sıcak para dönüşünün olmamasının ardından ortaya çıkan kriz dünya piyasalarında olumsuz beklentilerin artmasına neden oluyor. Dünya’da gelişen krizi Yrd. Doç. Dr. Uf

Kaan Kıymaç'ın haber röportajı

Dünya krizi Türkiye’yi vuracak:

Dün ABD ve İngiltere’nin önde gelen bankaları bir açıklama yaparak, son 20 yılın en büyük dalgasının yaklaşmakta olduğunu söylemişlerdi. Önceki haftalarda ise Çin elinde bulunan rezervinin 80 milyar dolar kadarını satmaya başlayarak panik yaratmıştı.

iyibilgi, dünyada gelişen krizi, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Başoğlu’na sordu.

“Dünya ekonomisini bir çöküş dönemi mi bekliyor?” diye sorduğumuz Başoğlu, herkesin beklediği bir krizin, çöküş getirmeyeceğini belirtti. Piyasa ekonomisinin beklentiler üzerinden şekillendiğini aktaran Başoğlu, “Her ne kadar bir çöküş yaşanmayacak olsa da, herkes bekliyorsa, kriz olacaktır.” dedi.

Mortgege krizi nasıl büyüdü

Sürecin gelişimi hakkında konuşan Başoğlu, “ABD’deki mortgage kredilerinin geri ödenememesiyle başlayan gerilim önce likidite krizini tetikledi. Bankalar birbirine borç vermediler ve bankalar arası para piyasası olan ‘İnterbank’ işlemez hale geldi.” derken, “Oysa bankaların birbirine para ya da kredi vermemesi  kendilerini korumaz aksine zarar görmesine sebep olur. Çünkü bankalar birbirine bağlıdır. Birinin sıkıntısı hepsini etkiler.” dedi.

Sorunun giderek likidite krizinden çıkarak, Bankacılık sorununa dönüştüğünün altını çizen Başoğlu, ‘Bankaların birbirine borç vermemesi bankacılık bağlamında bir sorunun işaretidir.” derken, “Küçük mortgage kurumlarının sarsılması hatta iflas etmesi önemli değil. Asıl sorun büyük kurumların ya da bankaların iflas etmesi olur. Çünkü hiçbir zaman yalnızca bir banka batmaz” dedi.

Çin’in etkisi

“Likidite krizinin aşılması için ABD ve AB Merkez Bankalarının piyasaya dolar sürmeye başlamasını izleyen süreçte Bankaların hala birbirine borç vermemeye devam etmesi, krizin derinleşmesine sebep oldu” diyen Başoğlu, Çin’in bu süreçte piyasaya ABD doları sürmesinin kötü bir niyet taşımadığını, aksine piyasanın likidite problemini çözmeye yardımcı olacağının da altını çizdi.

Çin’in ABD’nin cari açığını kapatan en önemli dış güç olduğunu da belirten Başoğlu, yaptığı ticaret sayesinde elinde çok yüksek oranda ABD doları bulunduğunu ve bu birikim yüzünden hiçbir ülkenin Çin’i reddedemediğini aktardı.

“Çin’in elinde bu denli yüksek oranda dolar ve ABD tahvili bulunması, Çin’i ABD ekonomisinin bir kontrolörü haline getirdi.” diyen Başoğlu, Çin’in ihtiyatsız dolar satışının ABD’den ihracat yaptığı için, kendi ekonomisini de vuracağını açıkladı.

Kriz nasıl durdurulur?

Piyasadaki krizin büyüme nedeni olarak ABD Merkez Bankası’nın faizleri arttırmamasını gördüğünü ileten Başoğlu’na göre, faizlerdeki yükseliş, ABD ekonomisine girecek olan ABD doları miktarını arttıracağı için, ABD’nin elini rahatlatacak.

Bununla birlikte dünya devletlerinin büyük çoğunluğu da bu durumdan olumsuz yönde etkilenecektir” diyen Başoğlu’na göre zarara giren ülkelerin başını Türkiye çekecek.

En çok zararı Türkiye alır!

Nedenini sorduğumuz Başoğlu, Türkiye’nin dolara rekor düzeyde faiz oranı uyguladığını fakat bu faiz oranının riski de beraberinde getirdiğini açıklayarak, “Türkiye’de faiz oranı riski satın alacak kadar yüksek” diyor.

“ABD faiz oranlarını yükselttiği takdirde, çok düşük riskle görece yüksek faiz vererek, sıcak parayı kendine çekecektir. Bunun sonucu olarak, sıcak para Türkiye’den hızla çıkmaya başlar. Kur yükselir ve ithalat baltalanır. Kriz bizim tarafımızda büyümeye başlar” diyen Başoğlu’na son olarak, bunun Türkiye’de etkisinin ne olacağını sorduk. Başoğlu, sorumuzu çok kısa cevapladı:

Yeni hükümeti zorlu günler bekliyor!

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,896 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,716 µs