En Sıcak Konular

Deva İlaç'a rekor çevre cezası

12 Eylül 2007 09:47 tsi
Kimyasal madde dolu varilleri fabrika bahçesine gömen Deva İlaç Sanayii Anonim Şirketi'ne çevreyi kirletmekten rekor ceza kesildi.

Numuneleri inceleyen TÜBİTAK, varillerde 'tehlikeli kimyasal madde' olduğunu belirleyince, Tekirdağ Çevre ve Orman Müdürlüğü harekete geçti. Yeni Çevre Kanunu'nda belirtilen miktarın en üst sınırını baz alan müdürlük, ilaç şirketine 3 milyon YTL ceza kesti. Deva Holding'in yargı yoluyla söz konusu cezaya itiraz hakkı bulunuyor. Olayın bir benzeri geçen sene İstanbul Tuzla'da yaşanmıştı. Zehirli varil skandalında çevre katliamının failleri tespit edilip hâkim karşısına çıkarılmıştı. Ancak işledikleri suçun karşılığı kanunda yer almadığı için ceza almadan kurtulmuşlardı. Soruşturmayı yürüten Tuzla Cumhuriyet Savcısı Bayram Albayrak, yaşanan olaya tepkisini 'Dağ fare doğurdu' sözleri ile göstermişti. Çevre katliamına karşı rekor sayılabilecek para cezaları öngören kanun 13 Mayıs 2006 tarihinde yürürlüğe girdi. 2872 sayılı Çevre Kanunu'ndaki yaptırımlar, yargının ve ye- rel idarelerin elini güçlendirdi. Bunun en somut örneği de Tekirdağ'da görüldü.

Geçtiğimiz temmuz sonunda Tekirdağ Çerkezköy'deki Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Deva Holding'e ait ilaç fabrikasının bahçesine gömülü variller olduğu tespit edilmişti. Tekirdağ İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme (İZAYDAŞ) ekiplerinin fabrika bahçesinde yaptığı alan tarama çalışmaları sonucunda toplam 80 varil ortaya çıkarıldı. Olay üzerine Deva Holding'den yapılan açıklamada, varillerin içerisindeki maddenin atık değil, mide ilacı hammaddesi olduğu belirtildi. İZAYDAŞ'ın İzmit'teki tesislerine nakledilen varillerden Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla numuneler alınarak TÜBİTAK'a gönderildi. Burada yapılan inceleme, geçtiğimiz hafta sonuçlandı. Varillerde bulunan maddenin 'tehlikeli kimyasal atık' olduğu belirlendi. TÜBİTAK raporunun önceki gün ulaştığı Tekirdağ Çevre İl Müdürlüğü, jet hızıyla raporları inceleyerek Deva Holding'e ait Deva İlaç Sanayi AŞ'ye rekor sayılacak para cezası kesti.

Müdürlük, Deva İlaç'a geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesinin 'b' ve 'v' bentlerini uyguladı. 20. maddenin 'v' bendi 'tehlikeli kimyasallara ilişkin cezaları' içeriyor. Buna göre ilaç yapımında kullanılan ve ömrü dolan atıkları düzensiz depolayan, Çevre Kanunu'nda ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen usûl ve esaslara, yasak ve sınırlamalara aykırı olarak üreten, işleyen, ithal ve ihraç eden, taşıyan, depolayan, kullanan, ambalajlayan, etiketleyen, satan ve satışa sunanlara, 100 bin YTL'den 1 milyon YTL'ye kadar idarî para cezası kesilmesi öngörülüyor. 20. maddenin 2. fıkrasında bu idarî para cezasının kurum, kuruluş ve işletmelere 3 katı olarak verileceği belirtiliyor. Deva'ya Çevre Kanunu'nun 20. maddesini uygulayan Tekirdağ Çevre İl Müdürlüğü, 3 milyon YTL para cezası kesti. Deva Holding'in cezaya itiraz hakkı var.

samanyolu



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,816 µs